Ειδήσεις

Οικονομία

ΟΟΣΑ: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μείωση κοινωνικών δαπανών

Ανατροπή στα στερεότυπα δείχνει νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για τις κοινωνικές δαπάνες στις χώρες-μέλη του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι ΗΠΑ δαπανούν περισσότερα απ' ότι ο Καναδάς, η Γερμανία δαπανά περισσότερα από την Ελλάδα, ενώ η Νορβηγία είναι η πιο... τσιγκούνα της Ευρώπης. Τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη σε δαπάνες κατέχουν η Γαλλία, το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Δανία.

Τα δεδομένα του Οργανισμού παρακολουθούν τις κρατικές δαπάνες τη δημόσια υγεία, τις συντάξεις και άλλες μορφές κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και τις ιδιωτικές μορφές κοινωνιών δαπανών όπως οι ομαδικές ασφαλίσεις υγείας και οι μη-κρατικές συντάξεις.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του Οργανισμού, ορισμένες χώρες μείωσαν δραστικά τις κοινωνικές τους δαπάνες, ιδιαίτερα στην Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, τον Καναδά, τη Βρετανία και τη Γερμανία, αναφέρει το eurotoday. 

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει πως η Ελλάδα μείωσε το ποσοστό των κοινωνιών δαπανών κατά σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέσα σε δυο χρόνια (από το 2012), καταγράφοντας την ταχύτερη μείωση δαπανών από όλες τις χώρες που εξετάστηκαν.

Μόνο η Ουγγαρία έχει μειώσει το ποσό των δαπανών σε επίπεδο χαμηλότερο αυτών του 2007, ενώ Καναδάς, Γερμανία, Ισραήλ και Πολωνία κινούνται γύρω στα επίπεδα του 2007.

 

Οικονομία

ΔΕΗ: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ

ΔΕΗ

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ προχωρά η ΔΕΗ, με απόφαση που έλαβε το διοικητικό της συμβούλιο. 

Νωρίτερα,  ΔΕΗ ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του έτους.  Έτσι,  τα επαναλαμβανόμενα EBITDA ανήλθαν στα 471,5 εκατ. ευρώ του έτους σε σχέση με τα 457,3 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Το αντίστοιχο περιθώριο διαμορφώθηκε σε 21,5% από 20,3%. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ οι αυξημένες δαπάνες λόγω της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου και δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και συνακόλουθα και των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επηρέασαν αρνητικά τη λειτουργική κερδοφορία της δραστηριότητας της Εμπορίας. Αυτή η αρνητική επίπτωση αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη βελτίωση του ενεργειακού μείγματος της δραστηριότητας της Παραγωγής όπου καταγράφηκε αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και μονάδες φυσικού αερίου.

Κατά το πρώτο εξάμονο του έτους  καταγράφηκε μείωση της συμμετοχής της λιγνιτικής παραγωγής στο 23% του ενεργειακού μείγματος της ΔΕΗ, από 33% και αύξηση της παραγωγής από υδροηλεκτρικές και μονάδες φυσικού αερίου κατά 108% και 54,7% αντίστοιχα.

Παράλληλα, οι δράσεις της επιχείρησης το α’ εξάμηνο του 2021 για τη βελτίωση των εισπράξεων είχαν θετική επίπτωση στις επισφαλείς απαιτήσεις όπως είχε ήδη προβλεφθεί.

Επίσης, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση το EBITDA του α’ εξαμήνου του 2021 όπως και αυτό του α’ εξαμήνου του 2020 επηρεάστηκε επίσης από ορισμένες εφάπαξ επιπτώσεις και διαμορφώθηκε σε €434εκατ. έναντι €485,8 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2020.

Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 26,9 εκατ. ευρώ, έναντι 29,3 εκατ. ευρώ του α' εξαμήνου του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΝΦΙΑ - Έτσι θα δείτε τα εκκαθαριστικά: Βήμα - βήμα η διαδικασία

Συντάξεις: Ξεκινούν οι πληρωμές του Οκτωβρίου

ΕΛΣΤΑΤ: Ο μέσος Έλληνας δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες ύψους 395 ευρώ

ESPA BANNER