Ειδήσεις

Οικονομία

Οι πρατηριούχοι αποκαλύπτουν τις πταίει για την παράνομη διακίνηση καυσίμων

Την κεντρική διοίκηση ,με τη στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων, κατήγγειλαν  ευθέως οι πρατηριούχοι για την αποκλειστική ευθύνη στη μη καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης καυσίμων (λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή, νοθεία, κλοπή).

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Γιώργος Ασμάτογλου με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γεώργιο Καββαθά αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στην Αθήνα,  στην εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος εισροών - εκροών,  στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, της νοθείας και της κλοπής καυσίμων και  στην μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης .

Όπως είπαν «Είναι διαπιστωμένο και ομολογημένο το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης καυσίμων (λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή, νοθεία, κλοπή, κ.λπ.) από το οποίο οι απώλειες των δημοσίων εσόδων ανέρχονται στο 1 δις ευρώ ετησίως, όπως έχει καταγγείλει στη Βουλή ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος, και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Γ.Γ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γ. Σούρλας.

Είναι εγκληματικό σήμερα να συνθλίβονται οικονομικά οι Έλληνες πολίτες με μειώσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση κοινωνικών παροχών  και υψηλή φορολόγηση των χαμηλών εισοδημάτων, και να μη μπορούν να καταπολεμήσουν την παράνομη διακίνηση καυσίμων και να συλλάβουν την εκτεταμένη δασμοφοροδιαφυγή»

Για την πάταξη της παράνομης διακίνησης καυσίμων οι πρατηριούχοι πρότειναν το 2002 την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος εισροών-εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης και διάθεσης των καυσίμων, για τον απόλυτο έλεγχο και την παρακολούθηση κάθε λίτρου καυσίμου από την είσοδο του στην Ελλάδα μέχρι την κατανάλωση του.

Η πρόταση των πρατηριούχων είχε ως βάση τα επιτεύγματα και τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, το δε κόστος εφαρμογής και εγκατάστασης του ηλεκτρονικού συστήματος εισροών-εκροών σε όλα τα στάδια διάθεσης και διακίνησης των καυσίμων (200 εκατ. ευρώ περίπου) θα μπορούσε να καλυφθεί άπαξ και εξ ολοκλήρου από τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού πετρελαιοειδών ,τα οποία  μόνον για την πενταετία 2008-2012, ήταν 374.848.289,99 εκατομμύρια ευρώ, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Η εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος εισροών-εκροών μετά από την πρόταση των πρατηριούχων , άρχισε να συζητείται από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης σαν μια πρωτοποριακή ιδέα ελέγχου της παράνομης διακίνησης καυσίμων.

Αν και η πρόταση υιοθετήθηκε σαν ιδέα αποτελεσματικού ελέγχου της παράνομης διακίνησης καυσίμων δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να εφαρμοσθεί.

Ο λόγος, είπαν,  είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης και η ανυπαρξία σχετικής μελέτης εφαρμογής και προγραμματικού σχεδιασμού, με την παράλληλη εμπλοκή των υπηρεσιών 6 Υπουργείων.

Ως πρώτο λάθος  εφαρμογής, καταγράφουν το οτι  αντί να επιβάλλει το υπουργείο την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος εισροών-εκροών σε πετρελαϊκές επιχειρήσεις που εισάγουν, διυλίζουν, εξάγουν και εμπορεύονται αφορολόγητα καύσιμα, το επιβάλλει στα πρατήρια εκ των οποίων , ευτυχώς, ένας μικρός αριθμός είναι αποδέκτες και διακινητές ποσοτήτων λαθρεμπορικών καυσίμων.

Δεύτερο λάθος, σημείωσαν από την ΠΟΠΕΚ ,είναι πως αντί να καλύψει  για λόγους δημοσίου συμφέροντος, από τον Ειδικό Λογαριασμό Πετρελαιοειδών το κόστος του συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών σε όλα τα στάδια διάθεσης και διακίνησης των καυσίμων, με μειοδοτικό διαγωνισμό και προκαθορισμένες τεχνικές προδιαγραφές, υποχρέωσε όλες τις επιχειρήσεις να αναλάβουν το κόστος  αγοράς και εγκατάστασης του συστήματος εισροών-εκροών, με ακαθόριστες τεχνικές προδιαγραφές υποδηλώνοντας έμμεσα την ανεπάρκεια των μέχρι σήμερα Κρατικών ελέγχων. Προβλέφθηκε όμως να επιδοτηθούν μόνον οι πρατηριούχοι και οι έμποροι πετρελαίου θέρμανσης με 40% περίπου του κόστους, η οποία επιδότηση προς το παρόν είναι όνειρο απατηλό, μπλεγμένο στα γρανάζια της κλασικής πλέον γραφειοκρατίας.

Σε ότι αφορά στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης , ανέφεραν οι πρατηριούχοι ,πως η εξίσωση του  τον Οκτώβριο  2012, ήταν άλλο ένα εξ αρχής αποτυχημένο μέτρο, όπως και ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ το 2008, στο πλαίσιο των ερασιτεχνικών πειραματισμών για την καταπολέμηση  του λαθρεμπορίου.

«Εμείς το επισημάναμε έγκαιρα αλλά οι ειδικοί σύμβουλοι των Υπουργείων είχαν άλλη άποψη. Έτσι λοιπόν σκεφτήκανε, αφού δεν μπορούμε να συλλάβουμε τα διαφυγόντα δημόσια έσοδα, λόγω ανικανότητας των ελεγκτικών μηχανισμών, ας αναγκάσουμε τους καταναλωτές να τα καλύψουν πληρώνοντας μεγαλύτερο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Αποτέλεσμα, διαπιστωμένο πλέον από τα στοιχεία του Γεν. Λογιστηρίου του Υπουργείου Οικονομικών ,η πλήρης οικονομική αποτυχία του μέτρου, αφού το μέτρο των ειδικών συμβούλων  για την δήθεν καταπολέμηση της λαθρεμπορίας, κόστισε στα δημόσια έσοδα για τις χειμερινές περιόδους 2012 – 2014, γύρω στα  750 εκατ. ευρώ, από την μειωμένη είσπραξη ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, από τις επιχειρήσεις που διακινούν πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω μειωμένων πωλήσεων. 

Η απώλεια είναι ακόμη μεγαλύτερη αν συνυπολογίσει κανείς τα διαφυγόντα έσοδα από την αύξηση της λαθρεμπορίας ναυτιλιακών και των καυσίμων εξαγωγής, τα οποία είναι απαλλαγμένα από κάθε φορολόγηση. Επίσης το αποτυχημένο εξ αρχής μέτρο της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, στέρησε από χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδιά, αρρώστους και ηλικιωμένους, για δύο ευτυχώς ήπιους σχετικά χειμώνες, το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης, επιβάρυνε την μόλυνση του περιβάλλοντος από την καύση ακατάλληλων υλικών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και μείωσε τον τζίρο των πετρελαϊκών επιχειρήσεων κατά 70%, αυξάνοντας την ανεργία και τα λουκέτα.», υπογράμμισε ο κ Ασμάτογλου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.), συνιστά στην Κυβέρνηση και στους ειδικούς συμβούλους την άρση του αποτυχημένου και μόνον επικοινωνιακού μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, χωρίς να χρειάζεται η συναίνεση της τρόϊκα, αφού επιτρέπεται από την Οδηγία 2003/96/ΕΚ και την επαναφορά του στα επίπεδα του Μαρτίου 2011 (60€/χιλιόλιτρο).

Ο ερχόμενος χειμώνας , υποστήριξαν οι πρατηριούχοι, θα είναι οικονομικά πολύ πιο δύσκολος από τους προηγούμενους για τους Έλληνες, μετά από τις τελευταίες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους «Αν πράγματι έχουν βάση αληθείας οι διαρρέουσες πληροφορίες ότι θα μειωθεί ο ΕΦΚ κατά 20%, όταν το 2012 αυξήθηκε κατά 450%, μάλλον μας κοροϊδεύουν. Εξάλλου ο λόγος εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με τον αντίστοιχο του πετρελαίου κίνησης για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου, εξέλειπε, μετά την υποτιθέμενη εγκατάσταση των συστημάτων εισροών-εκροών στα πρατήρια 27/8/2014 και στις εγκαταστάσεις Πωλητών πετρελαίου θέρμανσης 14/10/2014»

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ επέμεινε λέγοντας πως «Η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης καυσίμων (λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή, νοθεία, κλοπή, κ.λπ.), είναι ξεκάθαρα θέμα πολιτικής βούλησης που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα,  με μοναδική λύση την άρση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων και την επιτάχυνση των διαδικασιών εγκατάστασης του ηλεκτρονικού συστήματος εισροών-εκροών, σε όλα τα στάδια διακίνησης και διάθεσης των καυσίμων.

Σήμερα στο αιώνα της τεχνολογικής και ηλεκτρονικής εξέλιξης, που όλα παρακολουθούνται από χιλιάδες χιλιόμετρα, είναι αδιανόητο οι υπηρεσίες ενός συντεταγμένου Κράτους να μη μπορούν να παρακολουθήσουν ένα λίτρο καυσίμου, από την εισαγωγή του μέχρι την κατανάλωση του»

Οικονομία

Πρόταση για παρατηρητήριο τιμών στις κατασκευές

κατασκευές

Το θέμα των ανατιμήσεων στα υλικά κατασκευής φαίνεται πως ανεβαίνει συνεχώς στην ημερήσια διάταξη των στελεχών του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς πληθαίνουν οι δημόσιες αναφορές όσο δεν δίνεται λύση από το υπουργείο και αυξάνει το κόστος των υφιστάμενων έργων, αρκετά εκ των οποίων έχουν αναληφθεί με πολύ μικρά ή ακόμα και οριακά περιθώρια κέρδους. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Πέτρου Σουρέτου, διευθύνοντος συμβούλου της Intrakat, στο 4ο Athens Investment Forum, ο οποίος κατέθεσε μάλιστα ακόμα και νομοθετικές προτάσεις. Η πρώτη αφορά την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να διασφαλιστεί και η συνέχιση των εργασιών και η δεύτερη αφορά μια πιο μακροπρόθεσμη λύση, μέσω ενός παρατηρητηρίου τιμών (πάγιο αίτημα του κλάδου), που να αντιμετωπίζει τυχόν νέες ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον. Σημαντική, κατά τον κ. Σουρέτη, είναι και η επιτάχυνση του προγράμματος δημοπράτησης, καθώς υπάρχουν πολλά ώριμα έργα που οδεύουν προς δημοπράτηση.

Περισσότεροι υπάλληλοι με λιγότερα χρήματα
Λιγότερα χρήματα και μάλιστα για περισσότερους υπαλλήλους καθαριότητας στον ΟΑΕΔ υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας ότι θα δαπανήσει το Δημόσιο, με βάση το νέο σύστημα καθαριότητας. Με αφορμή τις καταγγελίες των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ αλλά και της ΓΣΕΕ, το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι όχι μόνο μειώνεται η δαπάνη, αλλά ενισχύεται και η απασχόληση, αφού προσλαμβάνονται 41 περισσότεροι υπάλληλοι καθαριότητας. Αναλυτικά, επισημαίνει πως οι 500 συμβασιούχοι κοστίζουν 4 εκατ. ευρώ (σύμβαση 2019) ενώ με το νέο σύστημα η ετήσια δαπάνη για την πρόσληψη 541 εργαζομένων καθαριότητας είναι 3,753 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ ετησίως σε οπτικές ίνες
Τον αριθμό των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν οπτική ίνα στην πρίζα του σπιτιού, δηλαδή FTTH, υπερδιπλασίασε, σε σύγκριση με πέρυσι, ο ΟΤΕ. Οπως ανέφερε ο Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων του ομίλου ΟΤΕ, Γ. Κωνσταντινίδης, στο 4ο Athens Investment Forum, πέρυσι ο Οργανισμός είχε αναπτύξει 250.000 γραμμές FTTH, με την εταιρεία να επενδύει, ετησίως, 500 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία δικτύων νέας γενιάς. 

Πρόκληση το δημογραφικό
Ενας πρόσθετος παράγοντας που αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα, αλλά και την πιστοληπτική της αξιολόγηση, είναι το δημογραφικό, σύμφωνα με τον οίκο Scope Ratings. Σε συνέντευξή του στο ΜΝΙ, ο αναλυτής του οίκου Ντένις Σεν επισήμανε πως, εκτός από τα υψηλά επίπεδα του ελληνικού χρέους και τα πιθανά πιστωτικά προβλήματα σε περίπτωση νέας αναταραχής στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές, ο μειούμενος πληθυσμός της Ελλάδας αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την αξιολόγησή της. Πάντως, οι συνεχείς βελτιώσεις στην υποκείμενη σύνθεση των υποχρεώσεων της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ, μπορεί να επηρεάσουν θετικά τις αξιολογήσεις με την πάροδο του χρόνου, είπε ο Σεν. 

Πηγή: Καθημερινή

 

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: Πώς θα μειωθούν τα κόκκινα δάνεια κάτω από το 10% μέσα στο 2022

Πυροβόλησε τους υπάλληλους φυσικού αερίου με τουλάχιστον 5 σφαίρες

ESPA BANNER