Ειδήσεις

Οικονομία

Οι εκκρεμότητες για την έκδοση νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

Η ψήφιση της πρώτης τροπολογίας με την οποία απλώς μετατέθηκε η προθεσμία πληρωμής της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ για το τέλος Σεπτεμβρίου, ήταν μόνο η αρχή. Συνολικά, υπάρχουν επτά εκκρεμότητες οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου και οι ιδιοκτήτες θα αποκτήσουν πλήρη εικόνα για το τι θα πρέπει να πληρώσουν και πότε.

 

Αν ένας ιδιοκτήτης ανοίξει σήμερα την ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9, θα διαπιστώσει ότι αυτό εξακολουθεί να εμφανίζει το ίδιο ποσό φόρου όπως είχε υπολογιστεί από την 1η Αυγούστου. Το ειδοποιητήριο πληρωμής εμφανίζει πέντε δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη και δεύτερη λήγουν ταυτόχρονα στις 30/09. Αυτή η εικόνα θα αλλάξει μόνο όταν θα αντιμετωπιστούν οι επτά εκκρεμότητες οι οποίες είναι εξής:

 

1.       Νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα οριστικοποιηθεί:

  • Ότι ο φόρος θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, δηλαδή από το τέλος Σεπτεμβρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου.
  • Ότι η αξία στα ακίνητα εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών θα υπολογίζεται με τη χαμηλότερη δυνατή αξία είτε αυτή προκύπτει με το σύστημα του νόμου του ΕΝΦΙΑ είτε με τις αξίες που χρησιμοποιήθηκαν για τον ΦΑΠ του 2013.
  • Ότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη η ύπαρξη ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών για τη χορήγηση της έκπτωσης φόρου στους δικαιούχους καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την επιλογή των προσώπων που θα δικαιούνται έκπτωση φόρου ή οριστική απαλλαγή.
  • Πιθανή χορήγηση έκπτωσης στους μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους (ο υπουργός Οικονομικών έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με το δημοσιονομικό κόστος).

2.       Την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που θα καθορίζει τη διαδικασία για τη χορήγηση της έκπτωσης φόρου σε όσους έχουν εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ (προσαυξανόμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση) και επιφάνεια κτισμάτων μικρότερη των 150 τετραγωνικών μέτρων. Η απόφαση θα εκδοθεί μετά την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης.

 

3.       Την έκδοση αναλυτικού οδηγού για τη σωστή συμπλήρωση του Ε9. Στις αναλυτικές οδηγίες, το υπουργείο Οικονομικών θα γνωστοποιεί τα πιο συνηθισμένα λάθη στα οποία έχουν υποπέσει οι φορολογούμενοι αλλά και τη διαδικασία για την επιδιόρθωσή τους.

 

4.       Τη νέα εκκαθάριση του φόρου για περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές εντός σχεδίου αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα γίνει αυτόματη εκκαθάριση και για αυτούς που δικαιούνται έκπτωση φόρου ή αν θα πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία υποβολής της αίτησης.

 

5.       Την έκδοση νέων ειδοποιητηρίων πληρωμής φόρου και για τα 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Στα νέα ειδοποιητήρια θα φαίνονται οι έξι δόσεις, οι προθεσμίες για την πληρωμή της κάθε δόσης καθώς και το ποσό της κάθε δόσης.

 

6.       Την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής για τη διόρθωση των λαθών. Αυτή η εφαρμογή θα ανοίξει στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ οι φορολογούμενοι που θα προχωρήσουν στη διόρθωση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου δεν θα πληρώνουν πρόστιμο ούτε θα επιβαρύνονται με προσαυξήσεις.

 

7.       Την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή αιτήσεων από όσους δικαιούνται έκπτωση φόρου ή και πλήρη απαλλαγή (σ.σ. αυτή η εκκρεμότητα δεν θα υπάρξει αν αποφασιστεί να γίνει αυτόματη εκκαθάριση και για τους δικαιούχους της έκπτωσης).

 

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Οικονομία

Εφορία: Εξόφληση έως και 6 δόσεων σε μια ημέρα

φόροι

«Βαθιά το χέρι» στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν εκατομμύρια νοικοκυριά έως και τις 29 Οκτωβρίου, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία.
Μάλιστα δεν θα είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι θα χρειαστεί να «ξηλωθούν» κανονικά για να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις έναντι του κράτους, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρώσουν 6 δόσεις φόρου «μαζεμένες».

Έως την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά η δ’ δόση του φόρου εισοδήματος. Για την ίδια ημέρα έχει καθοριστεί και η εξόφληση της β’ δόσης του ΕΝΦΙΑ, μαζί όμως με την πρώτη δόση εφόσον αυτή δεν έχει ακόμη εξοφληθεί. Επίσης υπάρχουν και οι τρεις δόσεις χαμένων ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων για όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στο σχήμα. Σύνολο;;; Έξι δόσεις φόρων σε μία μέρα.

Εφορία: «Βαρύς» ο λογαριασμός των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο

Εφόσον λοιπόν καταβληθεί κανονικά η δ’ δόση του φόρου εισοδήματος, ο φορολογούμενος θα έχει να εξοφλήσει ακόμη 4 μηνιαίες δόσεις που θα πληρώνονται κάθε τέλος του μήνα μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022.

Την ίδια μέρα θα πρέπει να καταβληθεί και η β’ δόση του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα εξοφληθεί μαζί με εκείνη του Σεπτεμβρίου, δηλαδή την α΄ δόση του φόρου, εφόσον βέβαια δεν είχε αξιοποιηθεί η προηγούμενη προθεσμία πληρωμής.

Λίγες μέρες προθεσμία έχουν και όσοι επιθυμούν να «επιστρέψουν» σε ρυθμίσεις 100 ή 120 δόσεων τις οποίες έχασαν στο παρελθόν, αρκεί βέβαια να βρουν χρήματα για να εξοφλήσουν 3 δόσεις μαζεμένες για την επανεργοποίηση… Αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις.

Με άλλα λόγια κάποιοι φορολογούμενοι θα χρειαστεί να πληρώσουν στο τέλος του μήνα, ως και 6 δόσεις φόρων!

Αδειάζει η κλεψύδρα για 120 δόσεις

Αδειάζει λοιπόν και η «κλεψύδρα» για επανένταξη στις 100 ή 120 δόσεις, με την προθεσμία επίσης να λήγει στις 29 του μήνα.

Για να επανέλθει κάποιος σε ρύθμιση που έχασε θα πρέπει όχι μόνον να καταβάλλει 3 ολόκληρες δόσεις της ρύθμισης, αλλά και να ανήκει στην κατηγορία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έπληξε οικονομικά η πανδημία και προσέφυγαν στα μέτρα στήριξης της Πολιτείας.

Συγκεκριμένα, η προθεσμία επανένταξης στις 100 ή 120 δόσεις λήγει στις 29 Οκτωβρίου. Προϋπόθεση για να «επιστρέψει» κάποιος φορολογούμενος στην ρύθμιση που απώλεσε είναι να καταβάλλει τρεις δόσεις «μαζεμένες» και συγκεκριμένα εκείνες που αντιστοιχούν σε Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο.

Η «τρίτη ευκαιρία» για την ένταξη στη ρύθμιση δεν αφορά ωστόσο το σύνολο των οφειλετών. Σε αντίθεση με τη δυνατότητα που είχε τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου το σύνολο των οφειλετών να επανενταχθούν στη ρύθμιση, πλέον η παράταση αφορά αποκλειστικά τους πληττόμενους από την πανδημία.

πηγή: enikonomia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρατικές ενισχύσεις στο πλαίσιο της πανδημίας

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Η ώρα του λογαριασμού μέσω TAXIS

ESPA BANNER