Ειδήσεις

Οικονομία

Οι διεθνείς συνεργασίες για το Εμπόριο στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ

Η πορεία των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τον Καναδά και την Ιαπωνία, για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών, αλλά και η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία για τη «Διατλαντική Συνεργασία στο Εμπόριο και τις Επενδύσεις» (TTIP), ήταν τα βασικότερα θέματα που συζητήθηκαν  στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ, υπό την προεδρία του Έλληνα υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη.

 

Ο Ν. Μηταράκης τόνισε ότι η προώθηση της Διατλαντικής Συνεργασίας στο Εμπόριο και τις Επενδύσεις αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Προεδρία, σημειώνοντας ότι στις 19 Μαΐου θα ξεκινήσει ο πέμπτος γύρος των διαπραγματεύσεων. Ο Ν. Μηταράκης υπενθύμισε ότι κατά τη Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ, τον περασμένο Μάρτιο στις Βρυξέλλες, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις.

 

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Εμπορίου, Κάρελ Ντε Γκουχτ ο οποίος ενημέρωσε το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για την πορεία των διαπραγματεύσεων του TTIP με τις ΗΠΑ, τόνισε ότι σημειώνεται πρόοδος, παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις.

 

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τον Καναδά, ο Ν. Μηταράκης τόνισε ότι σημειώθηκε πρόοδος στα κυριότερα τεχνικά ζητήματα που εκκρεμούσαν και αφορούσαν στο κείμενο της συμφωνίας. Όπως σημείωσε, το Συμβούλιο αναμένει να λάβει τα τελικά κείμενα της συμφωνίας μόλις ολοκληρωθούν οι τεχνικές συνομιλίες.

 

Τέλος, ο Έλληνας υφυπουργός ανέφερε ότι εκπληρώθηκαν οι δεσμεύσεις της Ιαπωνίας σχετικά με την εξάλειψη των μη δασμολογικών φραγμών και το άνοιγμα των δημοσίων συμβάσεων και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων θα συνεχιστούν όταν θα είναι έτοιμη η σχετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οικονομία

Γεωργιάδης: Παραμένουν «πληττόμενες» οι επιχειρήσεις που ανοίγουν από Δευτέρα

αγορά χριστούγεννα

Για τις συνθήκες ανοίγματος του λιανεμπορίου μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων η οποία ωστόσο μπορεί να παραμείνει μικρή εάν τηρηθούν τα μέτρα από όλους.

Παράλληλα, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 την Κυριακή, ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε πως σε περίπου δύο με τρεις εβδομάδες θα συζητηθούν και τα επόμενα βήματα επαναφοράς στην κανονικότητα με την προϋπόθεση ωστόσο να έχουν τηρηθεί τα μέτρα και η πανδημία να είναι υπό έλεγχο στην χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, «δεν υπάρχουν ημερομηνίες για την εστίαση, διότι υπάρχουν προβλήματα κι εκεί, καθώς οι άνθρωποι πρέπει να βγάζουν την μάσκα για να φάνε. Όταν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης, η λειτουργία τους θα γίνει με καθήμενους πελάτες σε εξωτερικούς χώρους». Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε μάλιστα τους επιχειρηματίες του κλάδου να κάνουν χρήση του προγράμματος ενίσχυσης για την προμήθεια θερμαστρών για εξωτερικούς χώρους, λέγοντας ότι θα είναι απαραίτητες και φέτος, αλλά σε κάθε περίπτωση και στα επόμενα χρόνια.

Στην συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως παραμένουν «πληττόμενες» οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν από αύριο, Δευτέρα. «Όλες οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν από την Δευτέρα, θα συνεχίσουν να θεωρούνται πληττόμενες και θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια βοήθεια από το Κράτος, δηλαδή δεν θα πληρώσουν ενοίκια των Φεβρουάριο, θα συνεχίσουν να έχουν σε αναστολή τους εργαζόμενους τους για να επιδοτούνται και θα απολαμβάνουν όλα τα «ευεργετήματα» που έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση», τόνισε ο Υπ. Ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Πρόστιμο για το... παρεάκι στο υπό κατασκευή μαγαζί του

Κακοκαιρία "Λέανδρος": Τσουχτερό κρύο σε όλη τη χώρα - Χιόνια στην Κρήτη

Σητεία - κορωνοϊός: Αγωνία στους κατοίκους μετά το Lockdown - Τι ζητούν από την Περιφέρεια