Ειδήσεις

Οικονομία

Ξεχάστε την έξοδο από το μνημόνιο αν δεν γυρίσει τρόικα, λέει η Κομισιόν

Αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα στέλνει και σήμερα η Κομισιόν, 24 ώρες μετά το «τελεσίγραφο» προς την ελληνική κυβέρνηση για την εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεών της, αλλά και άλλες 24 ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας αυτής, την Τετάρτη.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, συνέδεσε άμεσα την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, με την έναρξη της συζήτησης για την έξοδο από το Μνημόνιο και την επόμενη ημέρα.

Όπως υπενθύμισε, οι συζητήσεις για τη «μεταμνημονιακή εποχή» θα ξεκινήσουν, μόνο όταν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Ακόμη, επανέλαβε: «Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα, μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις», ερωτηθείσα σχετικά με την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ακόμη, η κυρία Αντρέεβα απάντησε ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, έως ότου η Επιτροπή λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις σε μία σειρά από πολιτικές και δράσεις, αναφέρει το Πρώτο Θέμα. 

Επανέλαβε, δε, ότι στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, λέγοντας: «Εργαζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, που θα ανοίξει το δρόμο για την περάτωση του προγράμματος προσαρμογής της χώρας». 

Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση για τα λάθη - Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι

Πληρωμές επιδομάτων

Στις 25 Ιανουαρίου θα γίνουν οι πληρωμές για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 ενώ παράταση ως τις 19 Ιανουαρίου παίρνουν οι αιτήσεις και οι διορθώσεις λαθών προηγούμενων αιτήσεων. Από το υπουργείο Οικονομικών δίδεται η δυνατότητα, σε περίπτωση λαθών, διόρθωσης των στοιχείων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα "myBusinessSupport" (www.aade.gr/mybusinesssupport) για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Το συνολικό ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έως σήμερα 611.524 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση της χρηματοδοτικής ενίσχυσης. Η εκταμίευση των κονδυλίων προς τους δικαιούχους της «επιστρεπτέας προκαταβολής 5» θα ξεκινήσει τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, θα εκδοθεί νέα απόφαση, που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης των φθηνών κρατικών δανείων και θα ανοίγει το δρόμο των πληρωμών στους δικαιούχους.

Διαβάστε επίσης: 

Νίκος Παπαθανάσης: Πρόγραμμα δανειοδότησης για μικρές επιχειρήσεις έως 50.000 ευρώ

"Παρθενική" πτήση για το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 -βίντεο