Ειδήσεις

Οικονομία

Νεκροί αστυνομικοί από επίθεση ανταρτών στην Τσετσενία

Τουλάχιστον έξι ένοπλοι και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας στη διάρκεια των οποίων οι ένοπλοι εισέβαλαν σε κτίριο του Γκρόζνι, δήλωσε ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ.

Η επίθεση των ενόπλων πραγματοποιήθηκε ενόψει της ετήσιας ομιλίας για την κατάσταση του έθνους που θα εκφωνήσει στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κι υπογραμμίζει την εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ασφαλείας στην Τσετσενία μία δεκαετία και πλέον μετά την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή για την καταστολή της δράσης των αυτονομιστών.

Όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο Instagram ο υποστηριζόμενος από το Κρεμλίνο Καντίροφ, "εξουδετερώθηκαν έξι τρομοκράτες", οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον περιπολικού σκοτώνοντας τρεις αστυνομικούς και στη συνέχεια εισέβαλαν στα γραφεία όπου στεγάζεται τοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών στη Μόσχα δήλωσε ότι μία επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στο Γκρόζνι χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass μετέδωσε ότι ο Καντίροφ είπε πως αρκετοί ένοπλοι βρίσκονται μέσα σε σχολείο στο κέντρο της πόλης, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν κρατούν ομήρους.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube δείχνει πλάνα από τις συγκρούσεις και αναφέρει ότι οι ένοπλοι εισήλθαν στο Γκρόζνι "σε αντίποινα για την καταπίεση μουσουλμάνων γυναικών".

Ο Καντίροφ κυβερνά με σιδηρά πυγμή την Τσετσενία έπειτα από τους δύο πολέμους μεταξύ των αυτονομιστών και των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή, τις περιόδους 1994-96 και 1999-2000, αλλά η δράση των ισλαμιστών ανταρτών έχει εξαπλωθεί στον κυρίως μουσουλμανικό Βόρειο Καύκασο πυροδοτούμενη από θρησκευτικά κίνητρα και από την λαϊκή οργή για την διαφθορά και τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Οκτώβριο, πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν στο Γκρόζνι από την επίθεση ενός καμικάζι όταν τον πλησίασαν αστυνομικοί ζητώντας του έγγραφα ταυτοποίησης.

Οικονομία

Μισθωτοί: Επιστροφές φόρων σε εκατοντάδες χιλιάδες

Εφορία

Επιστροφές φόρων σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα φέρνουν οι εισοδηματικές απώλειες που υπέστησαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2020, εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση.

Στην εξέλιξη αυτή θα συμβάλει και η σημαντική μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, που ισχύει για τα εισοδήματα του 2020.

Οι καραντίνες που επιβλήθηκαν εντός του προηγουμένου έτους είχαν ως συνέπεια περισσότεροι από 1.700.000 μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να τεθούν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας για χρονικά διαστήματα από 3 έως και 10 μήνες.
Οι φορολογούμενοι αυτοί θα εμφανίσουν σημαντικά μειωμένα φορολογητέα εισοδήματα, καθώς τα επιδόματα που έχουν εισπράξει δεν φορολογούνται.
H  παρακράτηση φόρου για όσους μήνες αυτοί εργάζονταν κανονικά, έγινε ωσάν οι αποδοχές τους να ήταν σε ετήσια βάση ίδιες με τα επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Όμως τα ποσά των φόρων που αναλογούν στα - σημαντικά μειωμένα -  ετήσια φορολογητέα εισοδήματα του 2020 είναι, τελικά, πολύ μικρότερα από αυτά που παρακρατήθηκαν συνολικά στη διάρκεια του 2020.
Συνεπώς τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν από το Δημόσιο στους εργαζόμενους με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλλουν φέτος.

Διάβαστε επίσης: 

Νόμος Κατσέλη: Πότε ισχύει η προστασία της κύριας κατοικίας μέχρι το Μάΐο

Ηράκλειο: Μυστήριο με ανθρώπινο σκελετό - Βρέθηκε θαμμένος σε χωράφι