Ειδήσεις

Οικονομία

Νέα φορολογική "μεταρρύθμιση" εξαγγέλει ο Γκίκας Χαρδούβελης

Στις πρωτοβουλίες και στις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα έτσι ώστε η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη αλλά και να αποκατασταθούν σταδιακά οι αδικίες, αναφέρθηκε στην ομιλία του από το βήμα του Economist ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

«Το πρώτο στάδιο ήταν το πρόγραμμα σταθεροποίησης. Το δεύτερο στάδιο είναι η εφαρμογή ενός σύνθετου μίγματος πολιτικών, όπου οι πολίτες θα γίνουν κοινωνοί όσον αφορά τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και την αλλαγή του DNA του κράτους και της οικονομίας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Πρέπει να φτιάξουμε ένα απλό, δίκαιο και φιλικό φορολογικό σύστημα».

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε συναίνεση και συνεννόηση, καθώς όπως είπε «τον λογαριασμό τον πληρώνουμε εμείς, όλοι μαζί. Ας λέμε λιγότερα για εκλογές και περισσότερα για το μέλλον της οικονομίας. 

Η κρίση θα πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας διχάζει. Είναι επιβεβλημένο να συνεννοηθούμε και το οφείλουμε στη χώρα και στις επόμενες γενιές. Και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να συμμετάσχουν όλοι. 

Οι ιδιώτες επιχειρηματίες να αποδίδουν το μέρισμα προς την κοινωνία και το κράτος να κοστολογεί σωστά τις πολιτικές που ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας».Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, καθώς η οικονομία σταθεροποιείται και το 2014 θα είναι το πρώτο έτος επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ΑΕΠ, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι η προσοχή θα στραφεί σε πέντε κρίσιμα πεδία:

Πρώτον, στην αύξηση της ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό θα γίνει με την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταθετών και την επιστροφή των καταθέσεων αλλά και με επεκτατική νομισματική πολιτική στοχευμένη στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Δεύτερον, στο σωστό χειρισμό του ιδιωτικού χρέους. Ο υπουργός εστίασε στο σημείο αυτό στα χρέη των επιχειρήσεων και τόνισε ότι αυτές πρέπει να αναδιαρθρωθούν, να προχωρήσουν στη σύγκλιση δυνάμεων μεταξύ τους και να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια, αναφέροντας ως παράδειγμα την αναδιάρθρωση του Μαΐλλη.

Τρίτον, να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις για το άνοιγμα των αγορών.

Τέταρτον, να εργαστούμε όλοι για τη μείωση της γραφειοκρατίας, εφαρμόζοντας στο μέγιστο βαθμό τις ηλεκτρονικές διαδικασίες και συναλλαγές.

Πέμπτον, να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες για την προέλκυση νέων επενδύσεων, επιταχύνοντας το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Κι αυτό γιατί οι επενδύσεις είναι οι μόνες που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. 

«Πρέπει να φροντίσουμε τόσο για τους μακροχρόνια άνεργους, όσο και για τη νέα γενιά, μια γενιά που εμείς εκπαιδεύσαμε και τώρα φεύγει στο εξωτερικό. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να στηριχθεί σε λιγότερη κατανάλωση και περισσότερες εξαγωγές και επενδύσεις» επεσήμανε ο υπουργός.

Φορολογικό σύστημα

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, σημαντική δουλειά πρέπει να γίνει στη φορολογία με αλλαγή της φορολογικής πολιτικής και της φορολογικής διοίκησης. 

«Χρειαζόμαστε ένα απλό, σταθερό και μακρόπνοο φορολογικό σύστημα, που θα εξαλείφει σταδιακά τα έκτακτα μέτρα. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι το χτίσιμο μιας σύγχρονης φορολογικής διοίκησης και από εδώ θα ξεκινήσουμε άμεσα, ενισχύοντας τους μηχανισμούς με επιπλέον ελεγκτές».

Στις φορολογικές αλλαγές περιλαμβάνονται επίσης, η ανταμοιβή των συνεπών φορολογουμένων, η σωστή στοχοθεσία όσον αφορά την είσπραξη φόρων από αυτούς που έχουν και δεν αποδίδουν, η αλλαγή του ποινολογίου, η εφαρμογή αυστηρών όρων όσον αφορά το λαθρεμπόριο με ελέγχους στα συστήματα εκροών - εισροών κ.ά. και το σημαντικότερο όλων η χρήση συστημάτων προληπτικού χαρακτήρα και όχι κατασταλτικής φιλοσοφίας όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Στο σημείο αυτό ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ως παράδειγμα τη διασύνδεση των συστημάτων με τις ταμειακές μηχανές σε πραγματικό χρόνο.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Οικονομία

Ριζικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2022: Αλλάζουν οι συντελεστές παλαιότητας

ΕΝΦΙΑ

Το μόνο που είναι σίγουρο είναι πως ο νέος ΕΝΦΙΑ που θα μπει στην ζωή μας από το 2022 και μετά, σε λίγα πράγματα θα θυμίζει τον φόρο που θα ξεκινήσουμε να πληρώνουμε σε λίγους μήνες και που άρχισε να εφαρμόζεται επτά χρόνια πριν.

Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να παρουσιάσουν έναν φόρο που θα έχει περισσότερα στοιχεία δικαιοσύνης, ώστε ο κάθε φορολογούμενος να πληρώνει ανάλογα με την πραγματική αξία της περιουσίας που διαθέτει και όχι με βάση αυτή που η Εφορία θεωρεί, όπως γίνεται με τον ΕΝΦΙΑ για πολλά χρόνια τώρα. 

Ποια θα είναι τα νέα χαρακτηριστικά του; Περισσότερες δόσεις (10 ή 12), η πληρωμή του θα ξεκινάει πολύ, από τον Μάρτιο, νέα κλιμάκια και νέοι συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου αλλά και νέοι συντελεστές παλαιότητας οι οποίοι επηρεάζουν το τελικό ύψος του φόρου ακινήτων.

«Ασκήσεις» για τον ΕΝΦΙΑ

Βέβαια μέχρι την ώρα που θα οριστικοποιηθούν οι αλλαγές, υπάρχει ακόμη δρόμος. Οι όποιες παρεμβάσεις και οι αλλαγές θα είναι αποτέλεσμα των ασκήσεων προσομοίωσης που θα αρχίσουν να τρέχουν μέσα στο καλοκαίρι, με βάση υπολογισμού τις νέες αντικειμενικές τιμές.

Την δουλειά αυτή έχει αναλάβει ειδική ομάδα εργασίας στο υπουργείου Οικονομικών, η οποία έχει αναλάβει να αναμορφώσει τον ΕΝΦΙΑ του 2022.  Οι αλλαγές στους συντελεστές θα έρθουν να απορροφήσουν τις μεγάλες αυξήσεις που προκύπτουν μετά τη σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Εκτός από τις αλλαγές που δρομολογούνται στα κλιμάκια και τους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, στο μικροσκόπιο της ειδικής ομάδας εργασίας που έχει αναλάβει να σχεδιάσει τον νέο ΕΝΦΙΑ, μπαίνουν και οι συντελεστές παλαιότητας, οι οποίοι αντί να μειώνουν, αυξάνουν το φόρο όσο πιο νέο είναι ένα κτίσμα.

Στελέχη από το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο σύστημα προσδιορισμού των συντελεστών παλαιότητας, οι οποίοι με τη σημερινή τους δομή μπορεί να κρύβουν αδικίες. Για παράδειγμα, μπορεί η εμπορική αξία ενός ανακαινισμένου ακινήτου 25ετίας να είναι πολλαπλάσια έναντι ενός νεότερου ακινήτου ίδιας επιφάνειας στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την καθιέρωση σύνθετων και πολλών ταχυτήτων συντελεστών παλαιότητας που θα λαμβάνουν υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά του ακινήτου όπως η ανακαίνιση, οι επισκευές και η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση, στοιχεία που διαφοροποιούν την αξία σε ακίνητα ίδιας παλαιότητας.

Παράλληλα αρμόδιοι παράγοντες εισηγούνται αλλαγές στα κλιμάκια με σπάσιμο τους σε περισσότερα έτσι ώστε να ενισχυθεί η αναλογικότητα και η προοδευτικότητα τους.

Οι συντελεστές παλαιότητας

Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, η παλαιότητα ενός ακινήτου επηρεάζει με έξι διαφορετικούς συντελεστές το ύψος του φόρου. Για τα παλαιά ακίνητα, ηλικίας άνω των 26 ετών ο συντελεστής είναι 1 και όσο μικρότερη είναι η ηλικία του ακινήτου, τόσο αυξάνεται ο φόρος.

Για ακίνητα 26 έτη και άνωο συντελεστής παλαιότητας είναι 1,00.

20 ως 25 έτηεφαρμόζεται συντελεστής  1,05

15 ως 19 έτηεφαρμόζεται συντελεστής 1,10

10 ως και 14 έτη ισχύει συντελεστής 1,15

5 ως και 9 έτη εφαρμόζεται συντελεστής 1,20

Ως και 4 έτηισχύει συντελεστής 1,25

Πολλοί φοροτεχνικοί έχουν υποστηρίξει πως θα έπρεπε να εφαρμόζεται η αντίστροφη προσέγγιση. Να ξεκινά δηλαδή με συντελεστή 1 το νεόδμητο ακίνητο και όσο αυξάνεται η ηλικία του ακινήτου τόσο να μειώνεται ο συντελεστής παλαιότητας.

ειδησεις σημερα

Ηράκλειo: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω βλάβης

Απεργία: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια - Διαμαρτύρονται οι επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά

Πανελλαδικές 2021: Σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται σήμερα οι μαθητές