Ειδήσεις

Οικονομία

Νέα μαύρη τρύπα στον ΟΚΑΝΑ

Στα δύο εκατομμύρια ευρώ φθάνει η νέα «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) την οποία κατήγγειλε σήμερα η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή, ενώ από τον έλεγχο του Σώματος των Επιθεωρητών Υγείας προέκυψε παντελής έλλειψη αποδείξεων και παραστατικών για περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Η νέα «τρύπα» στον ΟΚΑΝΑ αφορά πρόγραμμα οργάνωσης μονάδας υποκατάστασης στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού και της Πάτρας, ύψους δύο εκατ. ευρώ.

Όπως κατήγγειλε η υφυπουργός, «η πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, είχε προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού αλλά και σε αγορά εξοπλισμού, χωρίς όμως να υπάρχει το προαπαιτούμενο νομικό πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος, δηλαδή μια κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών υγείας και δικαιοσύνης».

Μάλιστα, από τα δύο εκατ. ευρώ του προγράμματος, έχουν εκταμιευθεί 383.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν παραστατικά για τη δαπάνη τους. Και αυτό το οικονομικό ζήτημα έρχεται να προστεθεί στα αλλά δυο που καταγράφηκαν στον οργανισμό επί διοίκησης Μαλλιώρη. Για το θέμα αυτό, η υφυπουργός αναμένεται να καταθέσει αύριο στον εισαγγελέα.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε και η έρευνα της ΣΕΥΥΠ που αφορά στη σύμβαση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με τον ΟΚΑΝΑ. Οι δυο φορείς είχαν συμφωνήσει στη δημιουργία μονάδων του ΟΚΑΝΑ στα δημόσια νοσοκομεία με τη χρηματοδότηση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο, ο ΟΚΑΝΑ δαπάνησε το ποσό των 10 εκατ. ευρώ χωρίς να αποδώσει τα σχετικά παραστατικά.

Οι επιθεωρητές διαπιστώνουν, εκτός από την παντελή έλλειψη αποδείξεων και παραστατικών, ότι η εισροή χρημάτων γινόταν μέσω μόνο ενός λογαριασμού, γεγονός, που όπως επισήμανε η υφυπουργός, «καθιστά δυσχερή αν όχι αδύνατο τον οικονομικό έλεγχο για την ιχνηλατήση των 10 εκατ ευρώ».

Οικονομία

Ποιες αποδείξεις φέρνουν έξτρα έκπτωση φόρου έως και €2.200

e-αποδειξεις

Πρόσθετη έκπτωση φόρου έως και 2.200 ευρώ θα δικαιούνται από το 2022 οι φορολογούμενοι που εξοφλούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής τις συναλλαγές τους με 22 κλάδους επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών.

Το νομοσχέδιο με τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία, ενώ προβλέπει  και νέα φορολοταρία με χρηματικά έπαθλα που φθάνουν τα 2 εκατ. ευρώ. Στόχος του οικονομικού επιτελείου, η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι οποίες καταγράφουν αύξηση 35%, ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

Βάσει των όσων είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός από τη βήμα της ΔΕΘ και είχε εξειδικεύσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που θα πραγματοποιούν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα εκπίπτει από τα φορολογητέα εισοδήματά τους, στις φορολογικές δηλώσεις του εκάστοτε επόμενου έτους. Το ποσό της εκπιπτόμενης δαπάνης δεν θα μπορεί να υπερβεί τα 5.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι στην κλίμακα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ο ανώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 44%, το ανώτατο ποσό έκπτωσης φόρου που θα προκύπτει για τους φορολογούμενους οι οποίοι θα κάνουν χρήση του συγκεκριμένου μέτρου θα φθάνει τα 2.200 ευρώ.

Οι κατηγορίες επαγγελματιών για τους οποίους θα ισχύει το κίνητρο αυτό είναι:

Δικηγόροι
Αρχιτέκτονες
Ιδιωτικοί ερευνητές
Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών.
Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών
Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές.
Ξυλουργοί
Εργολάβοι καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων.
Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
Επαγγελματίες εκμίσθωσης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών).
Ταξιτζήδες.
Εργολάβοι μεταλλικών κατασκευών-αλουμινάδες (κατασκευαστές στέγης, μεταλλικών πλαισίων και τεμαχίων λαμαρίνας).
Ράφτες, μοδίστρες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων.
Επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων αναψυχής (αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
Ψυκτικοί, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης.
Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Φωτογράφοι.
Εργολάβοι σκυροδέματος.
Ηλεκτρολόγοι.
Ελαιοχρωματιστές.
Γυμναστήρια.
Σχολές χορού.
Από την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν κάθε χρόνο φόρο:

-έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ
-έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ
-έως 1.400 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ
-έως 1.800 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ
-έως 2.200 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

Ποιες αποδείξεις θα μετρούν διπλά

Όπως έχει ξαναγράψει το newmoney, τα κίνητρα για συγκέντρωση αποδείξεων  από ελεύθερους επαγγελματίες και ειδικά από γιατρούς, οδοντιάτρους και κτηνιάτρους, εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, είναι ακόμα μεγαλύτερα, καθώς οι αποδείξεις σε αυτές τις περιπτώσεις θα «μετρούν» εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Π.χ. μια δαπάνη ύψους 80 ευρώ για πληρωμή αμοιβής σε ιατρό, λόγω επίσκεψης στο ιατρείο του, εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, θα λαμβάνεται υπ’ όψιν ως δαπάνη 160 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικά εξοφληθείσες δαπάνες.

Οι αλλαγές που έρχονται στη φορολοταρία

Διαφορετικά θα λειτουργεί η φορολοταρία η οποία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τα Χριστούγεννα μοιράζοντας συνολικά 2 εκατ. ευρώ στους τυχερούς.

Από τον Ιανουάριο του 2022 και κάθε μήνα 500 τυχεροί θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ, 70 από 5.000 ευρώ, 5 από 20.000 ευρώ ενώ 1 υπερτυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ.

Στη νέα φορολοταρία τα ευάλωτα νοικοκυριά θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες συγκριτικά με το ισχύον καθεστώς ενώ θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται να λαμβάνουν περισσότερους λαχνούς  όσοι δαπανούν με κάρτες ή μέσω e-banking το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων  τους.

Πηγή: newmoney.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Χειροπέδες σε τρεις για την κάνναβη (φωτο)

Σεισμός στο Ηράκλειο: Αγώνας δρόμου για τους "άστεγους" μαθητές

ESPA BANNER