Ειδήσεις

Οικονομία

Μνημόνιο συνεργασίας ΚΕΠΕ με Οικονομικό επιμελητήριο

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ). Σε αυτό προβλέπονται μια σειρά συγκεκριμένων και στοχευμένων παρεμβάσεων πάνω σε μείζονα προβλήματα της οικονομικής ζωής και στα τρέχοντα θέματα της οικονομικής πολιτικής.

Ειδικότερα το συμφωνητικό συνεργασίας προβλέπει τα εξής :

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος θα αναθέτει στο Kέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, ως επίσημο σύμβουλό του, την έρευνα ειδικότερων ζητημάτων οικονομικού ενδιαφέροντος που απασχολούν το ΟΕΕ, την εκπόνηση αντίστοιχων επιστημονικών προτάσεων και τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση δημόσιων πολιτικών σε ευρωπαϊκό και εθνικό (κεντρικό, περιφερειακό ή τοπικό) επίπεδο καθώς επίσης και την εκπαίδευση των μελών του ΟΕΕ μέσω διεξαγωγής σεμιναρίων και προγραμμάτων δια βίου μάθησης.

Το Kέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, αναλαμβάνει να δημιουργήσει μεικτή Ομάδα Εργασίας, η οποία θα επικεντρώσει τις εργασίες της στην επεξεργασία οικονομικών δεδομένων και πολιτικών, εστιάζοντας στη διατύπωση σχετικών αξιολογήσεων, προτάσεων και αναλύσεων. Στο πλαίσιο των εργασιών της εν λόγω Ομάδας Εργασίας θα είναι, παράλληλα με την παροχή συμβουλών οικονομικής πολιτικής και σχετικών αναλύσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η δημοσιοποίηση σε τακτική βάση ενημερωτικών δελτίων, αναλύσεων και μελετών οικονομικού ενδιαφέροντος.

Ο πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών, Καθηγητής Νικόλαος Δ. Φίλιππας, δήλωσε  πως η συνεργασία αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες στη σχέση των δύο φορέων οι οποίοι αποτελούν μεγάλες δεξαμενές οικονομικής σκέψης για την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι δράσεις που θα αναληφθούν από κοινού θα στοχεύουν στη διαμόρφωση νέων οικονομικών προτάσεων και πολιτικών με στόχο πρωτίστως τον άνθρωπο και όχι τους αριθμούς.

«Με την συμφωνία αυτή φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, διαχρονικά βιώσιμο, ανθρωποκεντρικό με έμφαση στο μέλλον και τις επόμενες γενιές» είπε.

Από την πλευρά του ο  πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, δήλωσε πως η εποχή απαιτεί συνέργειες και ευρύτερες συνεργασίες ειδικά, μεταξύ φορέων, που έχουνε θεσμοθετημένο συμβουλευτικό ρόλο απέναντι στην πολιτεία, και οι οποίοι οφείλουν να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο παρόντες στα οικονομικά τεκταινόμενα της χώρας.

«Σε αυτό το πλαίσιο, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών υπογράφουν σήμερα το συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας.Μέσω αυτού, θα δίνουμε το «παρών» με συγκεκριμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις για μείζονα θέματα, όπως το Δημόσιο Χρέος, η Φορολογία, το Επενδυτικό Πλαίσιο και το Ασφαλιστικό» κατέληξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Οικονομία

Ακίνητα: Έρχεται λίφτινγκ στους φόρους - Οι τρεις αλλαγές

Ακίνητα

Τριπλό «μπλόκο» στα πρόσθετα φορολογικά βάρη για τη μεσαία ακίνητη περιουσία από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και μια σειρά από διορθωτικές παρεμβάσεις σχεδιάζει να νομοθετήσει έως το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στην κλίμακα συντελεστών υπολογισμού του κύριου και του συμπληρωματικού φόρου, αλλά και στο ύψος του σημερινού αφορολoγήτου του συμπληρωματικού φόρου.

Καταρχάς, θα αλλάξει η κλίμακα συντελεστών βάσει της οποίας προκύπτει ο κύριος φόρος, ο ΕΝΦΙΑ, ανά τετραγωνικό μέτρο. Με τις αλλαγές των συντελεστών, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να απορροφήσει τις επιβαρύνσεις από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ενώ το εύρος των παρεμβάσεων θα κριθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από την άσκηση της προσομοίωσης των νέων τιμών ζώνης στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων. Η δεύτερη παρέμβαση συνδέεται με την αύξηση του αφορολογήτου του συμπληρωματικού φόρου, που σήμερα ανέρχεται σε 250.000 ευρώ, ενώ η τρίτη αλλαγή αφορά την τροποποίηση των συντελεστών υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου.

Όπως αναφέρει η Realnews σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Αυτό σημαίνει ότι, παρά την αύξηση έως 250% των αντικειμενικών αξίων, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ δεν θα αυξηθούν. Ο εισπρακτικός στόχος θα παραμείνει και το 2022 στα 2,1 δισ. ευρώ καιτο οικονομικό επιτελείο θα χρησιμοποιήσει τα επιπλέον έσοδα, που εκτιμώνται σε 400 εκατ. ευρώ, για τις παρεμβάσεις στους συντελεστές και στα κλιμάκια προκειμένου να μην αυξηθεί το φορολογικό βάρος για ακίνητα χαμηλής και μεσαίας αξίας, όπως έχει δεσμευτεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στις διορθωτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται οι αλλαγές στους συντελεστές παλαιότητας και εμπορικότητας, αλλά και στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης. Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο, καθώς απαιτεί ιδιαίτερα λεπτές παρεμβάσεις σε χιλιάδες ζώνες σε όλη τη χώρα όπου καταγράφονται αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη μετάβαση των ακινήτων σε υψηλότερο συντελεστή ΕΝΦΙΑ.

 

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρός σεισμός μεταξύ Τήλου και Νισύρου - Αισθητός και στην Κρήτη

Ηράκλειο: Συλλήψεις για το επεισοδιακό βράδυ

Κρήτη: Φωτογραφίες 40 ανήλικων κοριτσιών στο κινητό του 35χρονου κτηνοτρόφου