Ειδήσεις

Οικονομία

Λόγω Κίνας εκτοξεύθηκε η παραγωγή εξοπλισμού αιολικής και ηλιακής ενέργειας

Η παραγωγή ανεμογεννητριών και ηλιακών πάνελ σημείωσε κατακόρυφη άνοδο το 2014 λόγω αυξημένης ζήτησης από την Κίνα, η οποία οδήγησε στην ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς.
Οι παραγωγοί εξοπλισμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είχαν αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια προβλήματα παραγωγικού πλεονάσματος λόγω της απότομης μείωσης της ζήτησης από τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Η αιολική και ηλιακή βιομηχανία επωφελήθηκαν ευθέως από την απόφαση της Κίνας να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο 15 τοις εκατό της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας έως το 2020, σε μία προσπάθεια να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να καταπολεμήσει την εκτεταμένη ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Το περασμένο έτος προστέθηκαν 50 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας παγκοσμίως, σημειώνοντας αύξηση 40 τοις εκατό σε σχέση με το 2013.
Η επίσπευση της κατασκευής αρκετών αιολικών πάρκων αποδίδεται στο φόβο των παραγωγών πως η κινεζική κυβέρνηση θα προχωρήσει φέτος στη μείωση ή και τη διακοπή των επιδοτήσεων για υποδομές αιολικής ενέργειας.
Η παραγωγή ηλιακών πάνελ αυξήθηκε κατά 30 τοις εκατό το 2014, κυρίως λόγω της απλοποιημένης διαδικασίας έγκρισης και αδειών από το Πεκίνο, αλλά και του χαμηλότερου κόστους.
Η πτώση του κόστους παραγωγής οδήγησε επίσης σε σχέδια παραγωγής μεγάλης κλίμακας από χώρες όπως η Ιαπωνία και κράτη της Καραϊβικής και της Μέσης Ανατολής, όμως το πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγής έγινε ακόμα πιο έντονο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παραγωγή ηλιακών πάνελ είναι περίπου 15 τοις εκατό μεγαλύτερη από την τρέχουσα ζήτηση.
 Το περασμένο έτος η δανική Vestas ενίσχυσε την πρωτοκαθεδρία της στο χώρο κατασκευής ανεμογεννητριών, ενώ η γερμανική Siemens ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια ανεμογεννητριών, με τις Goldwind από την Κίνα και την General Electric από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακολουθούν.
Η κινεζική Trina Solar αποκαθήλωσε την επίσης κινεζική Yingli Green Energy ως κορυφαία κατασκευάστρια ηλιακών πάνελ παγκοσμίως, με την επίσης κινεζική JinkoSolar να ακολουθεί.
Η γιαπωνέζικη Sharp έπεσε από την τρίτη στην πέμπτη θέση, ενώ στην τέταρτη θέση βρέθηκε η καναδική Solar.

Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης: Πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων θα καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος του

επιδομα θερμανσης

Το ταχύτερο δυνατό και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων θα καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος του επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης να σημειωθεί ότι οι πληρωμές θα γίνουν και πάλι σε δύο δόσεις.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα ανοίξει το αργότερο μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου.

Το σύνολο του επιδόματος είναι αυξημένο, κατά 100% σε σχέση με πέρυσι και θα ανέλθει στα 168 εκατ. ευρώ. Παράλληλα λόγω της αναπροσαρμογής προς τα πάνω των κριτηρίων (εισοδηματικών και περιουσιακών), ο αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1 εκατ. έναντι 707 χιλ. πέρυσι.

Το επίδομα θέρμανσης, που εφέτος θα δοθεί για πρώτη φορά και σε αυτούς που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, είναι αυξημένο έως και 68% (οικογένεια με τρία παιδιά).

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι:

• 'Αγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

• Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ.

Έτσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε:

• 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο

• 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα

• 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Το επίδομα χορηγείται σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο. Επίδομα θέρμανσης δικαιούνται και όσοι χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) υπό την προϋπόθεση ότι η κύρια κατοικία τους βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Μειωμένα ενοίκια: Πληρωμές από σήμερα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες

Eurostat: 1 στους 5 Ευρωπαίους σε κίνδυνο φτώχειας το 2020 – Στο top3 η Ελλάδα

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 9% ανήλθε τελικά η μείωση του ΑΕΠ πέρυσι

ESPA BANNER