Ειδήσεις

Οικονομία

"Κόλλησε" στα διαδικαστικά ο νέος φόρος ακινήτων

Χαμένο στις... παραδοχές για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να μην μπορεί ακόμα να προχωρήσει στην εκκαθάριση ώστε να εκδοθούν οι «λυπητερές» για εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Η πρώτη δόση του φόρου όμως θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου και οι φορολογούμενοι παραμένει άγνωστο πότε θα πληροφορηθούν για τον λογαριασμό.

 

Οι αρχικοί σχεδιασμοί της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αφορούσαν εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου (για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ) στις 18 Ιουνίου. Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι θα ειδοποιούνταν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την έκδοση των εκκαθαριστικών τους τα οποία θεωρητικά θα είχαν ήδη αναρτηθεί στο Taxisnet.

Η κατάσταση που επικρατεί είναι τελείως διαφορετική. Διαπιστώθηκε ότι για να γίνει σωστή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα έπρεπε να είχε στη διάθεσή της πληθώρα στοιχείων τα οποία δεν προέκυπταν στο σύνολό τους από τα έντυπα Ε9.

Για παράδειγμα, καθοριστικό στοιχείο για τον υπολογισμό του νέου φόρου είναι ο χρόνος ανέγερσης του ακινήτου, ο οποίος δεν προκύπτει για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τα Ε9 των προηγουμένων ετών.

 

«Ή θα έπρεπε να βάλουμε 2-3 εκατομμύρια φορολογούμενους να υποβάλουν εκ νέου Ε9 ή θα έπρεπε να καθορίσουμε κάποιες παραδοχές ώστε το σύστημα να τρέξει την εκκαθάριση του φόρου χωρίς προβλήματα» αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Τελικά προκρίθηκε η δεύτερη λύση και οι συνεργάτες του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη ανέλαβαν να προχωρήσουν τη σχετική απόφαση. Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται ήδη από την περασμένη εβδομάδα στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη αλλά δεν έχει ακόμη εκδοθεί καθώς τη «χτενίζουν» οι δικοί του συνεργάτες. Οσο δεν εκδίδεται η απόφαση τόσο καθυστερεί η έκδοση των εκκαθαριστικών, η οποία είναι καθοριστική για την πορεία των δημοσίων εσόδων.

 

Ο νέος φόρος προβλέπεται ότι θα αποδώσει 2,65 δισ. ευρώ αλλά πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι και σε αυτό το μέτωπο ενδέχεται να υπάρξουν εκπλήξεις.

«Εκτιμώ ότι τα έσοδα που θα βεβαιωθούν από την εκκαθάριση του φόρου θα είναι πολύ περισσότερα» ανέφερε στα «ΝΕΑ» στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι έχει υποεκτιμηθεί η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.

 

Σε αυτή την περίπτωση, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δημιουργούνται τα περιθώρια για ψαλίδισμα του φόρου από το 2015, άλλοι όμως εκφράζουν επιφυλάξεις για το πώς θα πληρωθεί ένας τόσο βαρύς φορολογαριασμός.

Οικονομία

ΓΣΕΕ: Πώς αμείβεται η 15η Αυγούστου

Κατώτατος μισθός

Στις υποχρεωτικές αργίες ανήκει η 15η Αυγούστου, κατά τις οποίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, φέτος η 15η Αυγούστου συμπίπτει με την ημέρα της Κυριακής, με αποτέλεσμα να ισχύουν τα εξής:

α) Δεν γεννάται θέμα μεταθέσεως της εορτής σε άλλη εργάσιμη μέρα, διότι όπως είναι γνωστό τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και το Δημόσιο τομέα καταργήθηκαν οι διατάξεις περί μεταθέσεως των αργιών, όταν συμπίπτουν με ημέρα Κυριακή (άρθρο 7 του Ν.1400/83).

Για τους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν κατά την 15η Αυγούστου ισχύουν τα εξής:

α) οι ημερομίσθιοι που δεν θα απασχοληθούν για λόγους που δεν οφείλονται σ’ αυτούς, θα πάρουν το συνήθως καταβαλλόμενο για τη συγκεκριμένη ημέρα ημερομίσθιό τους.

β) οι επί μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται άλλη αμοιβή πέρα από το καταβαλλόμενο μισθό τους.

Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την 15η Αυγούστου ισχύουν τα εξής:

α) οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.

β) οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

• Εάν η απασχόληση τόσο των ημερομισθίων, όσο και των επί μηνιαίο μισθό κατά την 15η Αυγούστου είναι πέρα των 40 ωρών, οφείλεται εκτός από την προσαύξηση και πρόσθετη αμοιβή λόγω υπερεργασίας κλπ.

• Το ημερομίσθιο της 15ης Αυγούστου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρήσουν όμως τη μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους. Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό δεν θα πάρουν πρόσθετο ημερομίσθιο για την αργία, αλλά και στην περίπτωση αυτή δεν θα προσμετρηθεί η ημέρα της αργίας στις εργάσιμες ημέρες της άδειάς τους.

• Δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο οι μισθωτοί που θα απέχουν από την εργασία τους για τους δικούς τους λόγους, αν η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις αργίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αύριο οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τις αναστολές Ιουλίου

Επανεκκίνηση Εστίασης: Ξεπέρασαν τις 29.000 οι αιτήσεις για επιδότηση μέσω του ΕΣΠΑ

ΑΑΔΕ: Μόνο 1.750 ΑΦΜ πήραν λάθος εκκαθαριστικά