Ειδήσεις

Οικονομία

Η Ελλάδα κυνηγά την φοροδιαφυγή με ... έξι υπαλλήλους

«Η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση εναντίον των φοροφυγάδων», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής έκδοσης της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία αναπαράγει τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPΑ), σχετικά με την διερεύνηση φορολογουμένων με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, αλλά και την έλλειψη προσωπικού στις φορολογικές υπηρεσίες.

«Η Ελλάδα εντείνει τον αγώνα της εναντίον των φοροφυγάδων. Οι ελληνικές φορολογικές υπηρεσίες θα πρέπει να ελέγξουν, εκ νέου όλους τους έλληνες με τραπεζικές καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Oποιος δεν μπορεί να εξηγήσει πώς απέκτησε τα χρήματα, θα πρέπει να πληρώσει βαριά πρόστιμα», αναφέρει το δημοσίευμα της FAZ, επικαλούμενο μάλιστα το σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής».

Προσθέτει μάλιστα η FAZ δε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη παραδώσει στις αρμόδιες αρχές τα στοιχεία, σε 65 ψηφιακούς δίσκους.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του DPA, οι πρώτοι έλεγχοι έχουν αναδείξει ήδη κάποιες «κραυγαλέες περιπτώσεις». Ανάμεσά τους «ένας κατασκευαστής, ο οποίος το προηγούμενο έτος δήλωσε εισόδημα 72.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει καταθέσεις 280 εκατομμυρίων ευρώ. Eνας εγγεγραμμένος ως άνεργος, χωρίς, κατά δήλωσή του, εισόδημα τα τελευταία χρόνια, είχε 2,5 εκατομμύρια στον λογαριασμό του», αναφέρεται στο τηλεγράφημα, ενώ το DPA επικαλούμενο κύκλους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, σημειώνει ότι το άθροισμα των καταθέσεων που υπερβαίνουν τις 100.000 ανέρχεται σε περίπου 43 δισεκατομμύρια ευρώ. 

«Ένα ευρύ κυνηγητό των φοροφυγάδων θα μπορούσε ωστόσο να αποτύχει, λόγω έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες του DPA, μέχρι στιγμής έχουν μετατεθεί στη νέα υπηρεσία μόνο έξι υπάλληλοι. «Ο έλεγχος των στοιχείων με αυτή την σύνθεση θα μπορούσε να διαρκέσει έως και δεκαπέντε χρόνια», δήλωσε ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών, καθώς, όπως επισημαίνεται, πρέπει να ελεγχθούν 1,2 εκατομμύρια λογαριασμοί και στην συνέχεια να συγκριθούν με το δηλωθέν εισόδημα, ενώ θα πρέπει να ελεγχθούν και όλες οι συναλλαγές από το 2000. 

Στο ίδιο πρακτορειακό δημοσίευμα έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, υπό τον τίτλο «Κυνηγητό εναντίον των πλούσιων φοροφυγάδων - με έξι υπαλλήλους», αλλά και στον ιστότοπο της εκπομπής «Tageschau» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Οικονομία

Συντάξεις Νοεμβρίου 2021: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές

χρήματα

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε στη συνεδρίαση της 14ης Οκτωβρίου 2021 το ακόλουθο πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων:

Κύριες και επικουρικές συντάξεις 

Στις 25 Οκτωβρίου 2021, ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Στις 26 Οκτωβρίου 2021, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Στις 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

Στις 29 Οκτωβρίου 2021, ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Ειδήσεις σήμερα:

Σοκ: Γυναίκα συγγενής κακοποίησε την 8χρονη!

Κρήτη: Εγκλωβίστηκε οδηγός σε ΙΧ μετά από τροχαίο

Ματθαιόπουλος: Από την καρέκλα του Αρχηγού στο εδώλιο του κατηγορουμένου

 

ESPA BANNER