Ειδήσεις

Οικονομία

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εντάσσονται στο σχέδιο πόλης

«Ψαλίδι» λόγω οικονομικής δυσπραγίας στην εισφορά σε γη και κυρίως διευκολύνσεις για την πληρωμή των χρημάτων που πρέπει να καταβάλουν στους δήμους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων ευνοούνται σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς καθώς θα δώσουν μικρότερα κομμάτια από την περιουσία τους προκειμένου να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι και υποδομές, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνονται στην αποπληρωμή της εισφοράς σε χρήμα καθώς έχουν τη δυνατότητα της καταβολής των ποσών σε διάστημα έως και... 108 δόσεις, δηλαδή σε 9 χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων μια και περισσότερα από 400.000 στρέμματα γης περιμένουν εδώ και δεκαετίες να ενταχθούν στα σχέδια πόλης σε όλη την Ελλάδα, με τα μισά από αυτά να βρίσκονται στον Νομό Αττικής.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι επίσης δύο προβλέψεις του νομοσχεδίου.

Η πρώτη αναφέρει ότι μπορεί να γίνει μεταβίβαση της κυριότητας του ακινήτου (δηλαδή πώληση, κληρονομιά, γονική παροχή κ.λπ.) ακόμη κι αν υπάρχει οφειλή σε χρήμα, αρκεί να έχει καταβληθεί τουλάχιστον το ποσό των δόσεων το οποίο αντιστοιχεί στο 30% των συνολικών υποχρεώσεων που αναλογούν στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο.

Η δεύτερη πρόβλεψη αφορά τα απαλλοτριωμένα ή δεσμευμένα ακίνητα. Μετά την παρέλευση 20ετίας από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου ή την παρέλευση 10ετίας από την κύρωση της σχετικής πράξης εφαρμογής επέρχεται αυτοδίκαιη άρση της απαλλοτρίωσης και δεν απαιτείται η έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης.

Ουσιαστικά, αν το κράτος και οι ΟΤΑ κωλυσιεργούν και για 20 χρόνια δεν προχωρούν τα ρυμοτομικά σχέδια οφείλουν να επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τα απαλλοτριωθέντα ακίνητα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να «ξεμπλοκάρει» τις εντάξεις στο σχέδιο πόλης χιλιάδων στρεμμάτων που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν διαμορφωθεί ήδη σε οικισμούς που πολλές φορές διαθέτουν αυθαίρετες κατασκευές. Την ίδια στιγμή ευελπιστεί ότι θα γεμίσει και τα δημοτικά ταμεία από τις εισφορές που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων. Αλλωστε, με τις περικοπές που έχουν επιβληθεί στους δήμους τα επόμενα χρόνια τα μοναδικά έσοδα των ΟΤΑ θα προέρχονται από τις εισφορές των οικοπεδούχων και φυσικά από την είσπραξη του φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου δημιουργείται νέα κλίμακα ποσοστού εισφοράς και η εισφορά σε γη θα υπολογίζεται ως εξής:

Για τμήμα ιδιοκτησίας μέχρι 500 τ.μ. η εισφορά είναι 15% της έκτασης, για 501 τ.μ. μέχρι 1.000 τ.μ. το 20%, για 1.001 τ.μ. μέχρι 2.000 τ.μ. το 30%, για 2.001 τ.μ. μέχρι 10.000 τ.μ. το 40% και για πάνω από 10.000 τ.μ το 50%.

Εως σήμερα οι ιδιοκτήτες εισέφεραν το 10% της έκτασης των ακινήτων έως και τα 250 τ.μ., 20% για 251 τ.μ. έως 500 τ.μ., 30% για 501 τ.μ. έως 1.000 τ.μ., 40% για 1.001 έως 2.000 τ.μ., 50% για άνω των 2.000 τ.μ. και για αυτοτελείς ιδιοκτησίες μεγαλύτερες των 10.000 τ.μ. ποσοστό 60% για το τμήμα πάνω από τα 10.000 τ.μ.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού φαίνεται να ευνοεί τις μεσαίες και μεγάλες ιδιοκτησίες και να «τσεκουρώνει» τα μικρά, έως 250 τ.μ. οικόπεδα. Κι αυτό διότι με το παλαιό καθεστώς ένα οικόπεδο 250 τ.μ. θα εισέφερε μέχρι τώρα 25 τ.μ. στον δήμο, ενώ με το νέο καθεστώς θα πρέπει να δώσει 37,5 τ.μ. Ωστόσο, το νομοσχέδιο έχει μια πρόβλεψη, η οποία ανατρέπει τα πάντα και μειώνει κατά πολύ την εισφορά σε γη τουλάχιστον στις μεσαίες και μεγάλες εκτάσεις. Προβλέπει ότι ο έλεγχος των ακινήτων μπορεί να γίνεται με βάση τα όσα ίσχυαν στις 28 Μαΐου 2014 κι όχι με βάση τη διαμόρφωση του οικοπέδου στις 10 Μαρτίου 1983.

Το κράτος δέχεται δηλαδή την κατάτμηση των εκτάσεων σε μικρά οικόπεδα που ισχύουν σήμερα. Για παράδειγμα, σε έκταση στα Μεσόγεια 100 στρεμμάτων αν η εισφορά υπολογιζόταν με βάση την εικόνα το 1982 θα έδινε στον δήμο τη μισή έκταση, δηλαδή 50 στρέμματα. Επειδή η ίδια έκταση μετά 32 χρόνια έχει κατατμηθεί σε μικρότερα οικόπεδα οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν και με πολύ μικρότερα κομμάτια της γης τους.

Μείωση 
Η μικρότερη εισφορά σε γη, πάντως, οδηγεί σε μείωση των κοινόχρηστων και των αναγκαίων κοινωφελών χώρων, ωστόσο, ο νόμος αφορά ήδη διαμορφωμένους εκτός σχεδίου οικισμούς με τα σημερινά δεδομένα της πυκνής δόμησης και με χιλιάδες αυθαίρετα που δεν μπορούν πλέον να κατεδαφιστούν.

Σε ό,τι αφορά την εισφορά σε χρήμα, αυτή δεν μειώνεται αλλά αυξάνονται οι δόσεις αποπληρωμής σε 108 ισόποσες μηνιαίες δόσεις ή σε 36 ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις ή σε 18 ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις ενώ θα παρέχονται ως κίνητρα άμεσης αποπληρωμής σχετικές εκπτώσεις.

Η εισφορά σε χρήμα υπολογίζεται στο εμβαδόν που απομένει μετά την αφαίρεση της οφειλόμενης εισφοράς σε γη και στην οικοπεδική αξία που έχει κάθε ιδιοκτησία κατά τον χρόνο κύρωσης της πράξης εφαρμογής.

 

πηγή:ΕΘΝΟΣ

Οικονομία

«Κούρεμα» Ενοικίων: Λήγει η προθεσμία για τις μισθώσεις Μαρτίου

ενοίκιο

Λήγει σήμερα η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να υποβάλουν, στη ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, τις δηλώσεις Covid που θα αποτυπώνουν μειώσεις ενοικίων που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο. Με βάση τις δηλώσεις αυτές, αφενός, θα «επικυρωθούν» οι αποζημιώσεις που έχουν ήδη καταβληθεί για τον περασμένο Μάρτιο, και αφετέρου, θα καταρτιστεί ο κατάλογος των ιδιοκτητών που θα αποζημιωθούν για τα «κουρέματα» του Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή των δηλώσεων Covid Μαρτίου είναι υποχρεωτική για όλους όσους έλαβαν τις αποζημιώσεις για τον συγκεκριμένο μήνα! Μάλιστα, στην περίπτωση που το αμελήσουν, θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν. Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

-Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
-Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
-Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
-Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.
Και τέλος, να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.

Για τα «κουρέματα» του Μαΐου εκκρεμεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης με τους ΚΑΔ που δικαιούνται, αυτόν τον μήνα, πλήρη απαλλαγή από τα ενοίκια. Τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται για πέμπτο συνεχόμενο μήνα μόνο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν με κατεβασμένα ρολά αλλά και για το λιανεμπόριο που άνοιξε εντός του Απριλίου. Ειδικότερα, όπως έχει ανακοινωθεί τα μηδενικά ενοίκια ισχύουν για τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.

Στις επιχειρήσεις με μηδενικά ενοίκια περιλαμβάνονται και τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικές σκηνές, οι παιδότοποι. Το μέτρο του «κουρέματος» δεν εφαρμόζεται αυτόν το μήνα, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες τους τελευταίους μήνες πλήρωναν ενοίκιο το οποίο ήταν «κουρεμένο» κατά 40%. Οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή για ακόμη ένα μήνα θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταϊκούρας: Θα επιδιώξουμε να πάρουμε πάνω από 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Γέφυρα 2: Μέχρι το τέλος Μαΐου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Πληρωμές: Τι καταβάλλεται έως 15 Μαΐου – Πάνω από 530.000 δικαιούχοι θα πάνε ταμείο