Ειδήσεις

Οικονομία

Διαφωνία Γερμανών οικονομολόγων για ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους ακόμη και κατά 50%, έναντι μεταρρυθμίσεων και διάλογο του Βερολίνου και των Ευρωπαίων εταίρων με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, προτείνει ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Οικονομική Έρευνα (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ. Ο συνάδελφός του, επικεφαλής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία, Μίχαελ Χούτερ έχει διαφορετική άποψη και χαρακτηρίζει ενδεχόμενο «κούρεμα» ως το λάθος μήνυμα για χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος.

«Το ελληνικό χρέος συνεχίζει να είναι πολύ υψηλό και καθόλου βιώσιμο. Και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπορούμε να το επαναφέρουμε σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Εδώ συνειδητοποιήσαμε ότι με μια ακόμη επιμήκυνση αποπληρωμής με χαμηλότερα επιτόκια δεν θα καταφέρουμε πολλά. Γι' αυτό θα πρέπει να αναλογιστούμε με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσουμε βιωσιμότητα για να μπορέσει το ελληνικό κράτος να λειτουργήσει και πάλι, να κινηθεί. Παράλληλα, σημαντική για τους Ευρωπαίους εταίρους είναι η τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα και μελλοντικά. Η πρόκληση συνίσταται στην εύρεση ισορροπίας ανάμεσα στα δύο» δηλώνει ο κ. Φράτσερ στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle και επισημαίνει ότι, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, θεωρεί πως η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη. Αν οι μεταρρυθμίσεις δεν συνεχιστούν, ο Γερμανός οικονομολόγος προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε πέντε χρόνια και πάλι στο ίδιο σημείο. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι «αν η μεταρρυθμιστική πολιτική δεν συνεχιστεί, η ελληνική κυβέρνηση, ακόμη και υπό τον Αλέξη Τσίπρα, δεν πρόκειται να βρεθεί σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση».

Ο κ. Φράτσερ τονίζει ακόμη ότι περιμένει από τη γερμανική και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τον νέο πρωθυπουργό, ακόμη και αν είναι ο κ. Τσίπρας, να επισημανθούν οι κοινοί στόχοι -η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση- και να υλοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Περιμένω από τη γερμανική κυβέρνηση να είναι ανοιχτή σε διάλογο με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και την εποικοδομητική στάση όλων των Ευρωπαίων και των Γερμανών» δηλώνει στην DW.

Εξάλλου, ο Μίχαελ Χούτερ, σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται «κούρεμα» χρέους και επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «λάθος μήνυμα», καθώς θα υποτιμούσε τις προσπάθειες άλλων χωρών που αντιμετώπισαν κρίση. Και αυτό μόνο επειδή, όπως τόνισε, στην Ελλάδα, στην περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει συμβεί κάτι πολιτικά δυσάρεστο. Σημείωσε δε ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται πλέον σε θέση ισχύος και το κόστος μιας αντιπαράθεσης θα ήταν εξαιρετικά υψηλό για την ελληνική πλευρά.

Ερωτώμενος εάν θεωρεί λογική την ελληνική απαίτηση για επανορθώσεις, με αφορμή την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα 11 δισεκατομμύρια ευρώ από το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο του 1942, ο κ. Χούτερ απάντησε αρνητικά και επισήμανε ότι η Γερμανία πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια για σταθεροποίηση της Ελλάδας. «Αυτή είναι πολύ μεγάλη αλληλεγγύη και δεν είναι ιδιαίτερα δίκαιο μέτρο τώρα, με αμφισβητήσιμα ιστορικά κατασκευάσματα, να προβάλλονται νέες απαιτήσεις» κατέληξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Οικονομία

Amazon: Ρεκόρ κερδών παρά την πανδημία – Τι λένε τα στοιχεία

amazon

Για την επόμενη ημέρα ετοιμάζεται η Amazon, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό o Τζεφ Μπέζος αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ενώ την ίδια ώρα τα κέρδη δεν έχουν προηγούμενο. Συγκεκριμένα στην τελευταία της οικονομική αναφορά φαίνεται ότι είχε το μεγαλύτερο κέρδος τους 12 τελευταίους μήνες από ότι είχε τα τρία τελευταία χρόνια συνολικά. Από το Απρίλιο του 2020 έως τις 31 Μαρτίου 2021, τα κέρδη της εταιρείας ήταν 26,9 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ από το 2017 έως και το 2019 είχε συνολικά 24,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σημείωσε αύξηση στις πωλήσεις της τάξης του 44%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε πωλήσεις από το 2011. Τα νούμερα αυτά καταγράφηκαν την ώρα που ο κοροναϊός σάρωνε τον πλανήτη. Με τις χώρες και τα κράτη να βρίσκονται σε lockdown οι πολίτες στράφηκαν στις online αγορές. Μάλιστα, περισσότερα από 200 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πλέον Prime συνδρομητές στην Amazon.

Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές πωλήσεις 105,8 δις το τρίμηνο:

Θυμίζουμε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η Amazon στα τέλη Απριλίου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών και συγχρόνως οδήγησαν σε άνοδο 3,98% της μετοχής της στη Wall Street. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε έδειξαν τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 44% από χρονιά σε χρονιά με τις καθαρές πωλήσεις τριμήνου να διαμορφώνονται στα 105,8 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν η αγορά ανέμενε πωλήσεις 104,47 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμη, ανακοίνωσε κέρδη 15,79 δολάρια ανά μετοχή έναντι εκτίμησης για 9,54 δολάρια. Η δυναμική της εταιρείας αναμένεται να συνεχιστεί και στο δεύτερο τρίμηνο. Εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει έσοδα που θα κυμανθούν ανάμεσα στα 110-116 δισεκατομμύρια δολάρια , ξεπερνώντας τις αντίστοιχες προβλέψεις της Wall Street για 108,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

ειδησεις σημερα 

Πρόγραμμα γέφυρα 2: Τέλος χρόνου για επιδοτήσεις έως και 50.000 ευρώ τον μήνα

Τεστ: 99 στους 100 δεν μπορούν να εντοπίσουν το άλογο που κρύβεται στην εικόνα με τον βάτραχο

Κικίλιας για κορωνοϊό: Απαραίτητος ο εμβολιασμός - Ο ιός “χτυπά” τώρα τις παραγωγικές ηλικίες