Ειδήσεις

Οικονομία

ΓΣΕΒΕΕ: Σε οριακό σημείο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά από έξι χρόνια ύφεσης και τέσσερα χρόνια κρίσης» δήλωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Γ. Καββαθάς, υποδεχόμενος τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια στα γραφεία της συνομοσπονδίας.

Οπως τόνισε ο κ. Καββαθάς, οι επιχειρήσεις δεν προσέρχονται καν στους διαγωνισμούς που διενεργεί το δημόσιο, γιατί δεν διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ έχουν χαθεί 700.000 θέσεις εργασίας και έχουν κλείσει 250.000 επιχειρήσεις αυτά τα χρόνια.

«Αν δεν αλλάξει πρόσημο η οικονομική πολιτική δεν μπορούμε να ελπίζουμε. Η κυβέρνηση πρέπει να ρίξει βάρος στις ΜμΕ οι οποίες παρέχουν το 70% απασχόλησης στη χώρα καθώς οι επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 άτομα προσωπικό είναι μόνο 399» συμπλήρωσε, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τις ΜμΕ, σημειώνοντας: «Δεν έχω τις καλύτερες εντυπώσεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα σχέδια για την ενίσχυση των ΜμΕ. 

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι με την επίσκεψη αποκτά καθαρή εικόνα για τα προβλήματα και τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς είναι κοινά αποδεκτό ότι οι ΜμΕ βιώνουν τις επιπτώσεις μιας βαθύτατης κρίσης και το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πως θα βγούμε από αυτή, σεβόμενοι ο ένας τις απόψεις του άλλου.

Οικονομία

Eurostat: Στο 3% ο πληθωρισμός στην Eυρωζώνη τον Αύγουστο

πληθωρισμός

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην Ευρωζώνη  έφτασε στο 3% τον Αύγουστο του 2021, από 2,2% τον Ιούλιο, ενώ ένα χρόνο τα νερά ήταν στο 0,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα σε δημοσιεύσεις. Στην ΕΕ του πληθωρισμού ο Αύγουστο ήταν στο 3,2%, από 2,5% στον Ιούλιο. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού τον Αύγουστο καταγράφηκαν στη Μάλτα (0,4%), την Ελλάδα  (1,2%) και την Πορτογαλία (1,3%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία (5%). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός σε ένα κράτος μέλος και αυξήθηκε σε είκοσι έξι.   

Τον Αύγουστο, η υψηλότερη συνεισφορά στο ετήσιο επίπεδο πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+1,44 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθήθηκε από τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός ενέργειας (+0,65) και τα τρόφιμα, αλκοόλ & καπνό και υπηρεσίες ( αμφότερα +0,43).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη: Η φωτιά στην αποθήκη αναστάτωσε τη γειτονιά

Ηράκλειο - εστίαση: "Ο καλός ο μήνας ... χάθηκε" - Ελπίδες στον τουρισμό

Κρήτη: Η φωτιά στην αποθήκη αναστάτωσε τη γειτονιά

ESPA BANNER