Ειδήσεις

Οικονομία

Αλλάζει το τοπίο στην εργασία - Οι εργοδότες σκέφτονται να υπογράψουν την Εθνική σύμβαση εργασίας

«Ναι» απαντούν οι εργοδότες στην πρόσκληση της ΓΣΕΕ για συζητήσεις προκειμένου να «αναβιώσει» η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Αφήνουν, μάλιστα, ανοιχτό το «παράθυρο» της επαναφοράς των κατώτατων μισθών στα επίπεδα του 2012, αλλά τη συνδέουν με τη χρονική διάρκεια της σύμβασης. Με πιο απλά λόγια, σε διάστημα δύο ή τριών ετών.

Οπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών του ΣΕΒ και των κορυφαίων εκπροσώπων της ΕΣΕΕ (έμποροι) και της ΓΣΕΒΕΕ (βιοτέχνες και επαγγελματίες) στην «Οικονομία» του «Εθνους της Κυριακής», οι κοινωνικοί εταίροι για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια εμφανίζονται θετικοί στην έναρξη των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μάλιστα με πιο ξεκάθαρο τρόπο οι πρόεδροι της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς τονίζουν και την ανάγκη της «επεκτασιμότητας» της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ώστε να συμπεριληφθούν όλοι οι επιχειρηματικοί κλάδοι που εκπροσωπούν.

Σε ό,τι αφορά το κύριο αίτημα της ΓΣΕΕ για την επαναφορά των κατώτατων μισθών στα 751,39 ευρώ, ο κ. Κορκίδης συμφωνεί, αλλά με ενδιάμεσο στάδιο τα 685 ευρώ, ενώ ο κ. Καββαθάς επισημαίνει την κατάργηση της διάκρισης των μισθών ανάμεσα σε εργαζομένους άνω και κάτω των 25 ετών.

Πιο φειδωλός εμφανίζεται ο ΣΕΒ, με στελέχη του, όμως, να δηλώνουν ότι θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μέσα σε 80 ημέρες

Η συμφωνία ανάμεσα στις εργοδοτικές οργανώσεις και στη ΓΣΕΕ θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέσα στις επόμενες 80 ημέρες. Η σύμβαση καλύπτει άμεσα 137.000 εργαζομένους, ωστόσο επηρεάζει εμμέσως και τους υπόλοιπους μισθωτούς, καθώς καμία σύμβαση (κλαδική, ατομική και επιχειρησιακή) δεν μπορεί να πέσει κάτω από αυτό το όριο.

Τη διαπραγμάτευση θέλει να ανοίξει η ΓΣΕΕ, η οποία έστειλε πρόσκληση στις εργοδοτικές οργανώσεις για την άμεση έναρξη διαλόγου για την υπογραφή νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης. Η Συνομοσπονδία ζητά επιστροφή του κατώτερου μισθού στα 751,39 ευρώ, αλλά και «επαναφορά» μίας σειράς ρυθμίσεων, όπως είναι η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και η διάρκεια της μετενέργειας.

Οικονομία

Amazon: Ρεκόρ κερδών παρά την πανδημία – Τι λένε τα στοιχεία

amazon

Για την επόμενη ημέρα ετοιμάζεται η Amazon, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό o Τζεφ Μπέζος αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ενώ την ίδια ώρα τα κέρδη δεν έχουν προηγούμενο. Συγκεκριμένα στην τελευταία της οικονομική αναφορά φαίνεται ότι είχε το μεγαλύτερο κέρδος τους 12 τελευταίους μήνες από ότι είχε τα τρία τελευταία χρόνια συνολικά. Από το Απρίλιο του 2020 έως τις 31 Μαρτίου 2021, τα κέρδη της εταιρείας ήταν 26,9 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ από το 2017 έως και το 2019 είχε συνολικά 24,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σημείωσε αύξηση στις πωλήσεις της τάξης του 44%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε πωλήσεις από το 2011. Τα νούμερα αυτά καταγράφηκαν την ώρα που ο κοροναϊός σάρωνε τον πλανήτη. Με τις χώρες και τα κράτη να βρίσκονται σε lockdown οι πολίτες στράφηκαν στις online αγορές. Μάλιστα, περισσότερα από 200 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πλέον Prime συνδρομητές στην Amazon.

Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές πωλήσεις 105,8 δις το τρίμηνο:

Θυμίζουμε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η Amazon στα τέλη Απριλίου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών και συγχρόνως οδήγησαν σε άνοδο 3,98% της μετοχής της στη Wall Street. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε έδειξαν τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 44% από χρονιά σε χρονιά με τις καθαρές πωλήσεις τριμήνου να διαμορφώνονται στα 105,8 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν η αγορά ανέμενε πωλήσεις 104,47 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμη, ανακοίνωσε κέρδη 15,79 δολάρια ανά μετοχή έναντι εκτίμησης για 9,54 δολάρια. Η δυναμική της εταιρείας αναμένεται να συνεχιστεί και στο δεύτερο τρίμηνο. Εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει έσοδα που θα κυμανθούν ανάμεσα στα 110-116 δισεκατομμύρια δολάρια , ξεπερνώντας τις αντίστοιχες προβλέψεις της Wall Street για 108,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

ειδησεις σημερα 

Πρόγραμμα γέφυρα 2: Τέλος χρόνου για επιδοτήσεις έως και 50.000 ευρώ τον μήνα

Τεστ: 99 στους 100 δεν μπορούν να εντοπίσουν το άλογο που κρύβεται στην εικόνα με τον βάτραχο

Κικίλιας για κορωνοϊό: Απαραίτητος ο εμβολιασμός - Ο ιός “χτυπά” τώρα τις παραγωγικές ηλικίες