Ειδήσεις

Οικονομία

Αλλάζει η ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

lefta1.jpg

Περισσότερες επιλογές θα έχουν στη διάθεσή τους οι οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς με νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε στη Βουλή τα τρία κλιμάκια της κλίμακας γίνονται πλέον έξι.
Και οι δύο αλλαγές είναι προς όφελος των ασφαλισμένων οι οποίοι βαρύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Συγκεκριμένα:

Με την πρώτη αλλαγή μπορούν να ενσωματωθούν στη ρύθμιση οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στις 2 Μαρτίου 2015. Ενώ η αρχική ρύθμιση προέβλεπε ότι θα ρυθμίζονταν χρέη μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου, τελικώς θα ρυθμιστούν οφειλές και του Φεβρουαρίου
Με τη δεύτερη επιλογή, αλλάζουν – για την ακρίβεια διευρύνονται - τα κλιμάκια της ρύθμισης. Έτσι, οι οφειλέτες θα έχουν περισσότερες επιλογές για να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τα χρέη τους. Η νέα «κλίμακα» διαμορφώνεται ως εξής:  

Εφάπαξ καταβολή οφειλών: έκπτωση 100%
Ρύθμιση έως 36 δόσεις: έκπτωση: 80%
Ρύθμιση από 37 έως 50 δόσεις: έκπτωση: 70%
Ρύθμιση από 51 έως 72 δόσεις: έκπτωση 60%
Ρύθμιση από 73 έως 100 δόσεις: έκπτωση 50%

Όπου αναφέρεται η έννοια έκπτωση, γίνεται λόγος για τη διαγραφή επί των προσαυξήσεων.

Οικονομία

Επιταγές: Αναστολή 60 ημερών και για τις επιταγές Μαΐου

Επιταγές

Παρατείνονται κατά επιπλέον 60 ημέρες οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης, πληρωμής και καταχώρισης αξιογράφων σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς επιταγών και λοιπών αξιογράφων, από πληττόμενες επιχειρήσεις και για τον Μάιο. Αντίστοιχα, παρατείνεται έως την 30η.9.2021 η προθεσμία εξόφλησης των βεβαιωμένων οφειλών των ληπτών των επιταγών.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους κ.κ. Σταϊκούρα και Σκυλακάκη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, προβλέπονται μεταξύ άλλων και τα εξής :

· Αναστέλλονται από την 1η.5.2021 έως και την 31η.5.2021 (βάσει ΚΑΔ) οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων από την ημερομηνία που αναγράφεται σε κάθε αξιόγραφο κατά εξήντα (60) ημέρες.

· Παρατείνεται έως 31.8.2021 η προθεσμία της 30ης Απριλίου 2021 για την εξόφληση των αξιογράφων των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, τις οποίες οφείλουν από την προηγούμενη τουριστική περίοδο, κατά την οποία δεν δραστηριοποιήθηκαν σε σημαντικό βαθμό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊου.

· Παρατείνεται έως 31.8.2021 η δυνατότητα εξόφλησης αξιογράφων με ημερομηνίες εμφάνισης, λήξης και πληρωμής από 22.8.2020 έως 31.10.2020 από επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και επί των οποίων βεβαιώθηκε αδυναμία πληρωμής από 1η Νοεμβρίου 2020, ώστε να μην καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς.

Παράλληλα ρυθμίζεται και το ενδεχόμενο ο υπόχρεος, παρά τις ανωτέρω αναστολές, να χορηγήσει αν θέλει εντολή πληρωμής του αξιογράφου προς τα πιστωτικά ιδρύματα της ή να συμφωνήσει με τον δικαιούχο την απευθείας πληρωμή του αξιογράφου, στην αρχικά αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.

ειδησεις σημερα 

ΚΥΑ: Πότε θα καταβληθεί το δώρο του Πάσχα σε εργαζόμενους με αναστολή

Λοβέρδος: Να ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία για την υπόθεση Βαλυράκη

Κρήτη: Θρίλερ με εκταφή νεκρής - Εισαγγελική έρευνα σε γηροκομείο