Ειδήσεις

Οικονομία

Πολιτική

Συμφωνία για τις τράπεζες μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας

«Πάμε στο Eurogroup με λυμένο το θέμα των τραπεζών», επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνοντας, παράλληλα, αισιόδοξος ότι έως την άλλη Κυριακή, 16 Μαρτίου, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο σύνολό τους. Ειδικά για το ζήτημα των τραπεζών, ο συγκεκριμένος παράγοντας διευκρίνισε ότι σημαντικό ρόλο, προς την επίλυση του προβλήματος διαδραμάτισε η πρωινή συνάντηση, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας, του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν. Κατ' αυτήν τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποχρεώθηκε να υποχωρήσει από τις αρχικές ακραίες θέσεις του και να δεχθεί την ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών με τις άλλες ευρωπαϊκές. Από την πλευρά του, έτερος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι υπέρ της επίλυσης μπορεί να συνετέλεσαν οι ανακοινώσεις δύο συστημικών τραπεζών για Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου.

Ερωτηθείς ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών για το εάν αιφνιδιάστηκαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την ένταση τής εμπλοκής του ΔΝΤ στο θέμα των ελληνικών τραπεζών, απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι «το ΔΝΤ έχει εμπλοκή σε όλες τις χώρες που είναι σε Πρόγραμμα. Θα πρέπει να βρουν φόρμουλα στην Ευρώπη για αυτόν τον ρόλο του ΔΝΤ». Σημειώνεται, παράλληλα, ότι, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενδεχομένως την άλλη εβδομάδα να κατατεθούν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το φορολογικό (για το τελευταίο, υπάρχει πιθανότητα μονομερούς νομοθέτησης από την κυβέρνηση, π.χ. για τον φόρο υπεραξίας και τις αλλαγές στα φορολογικά πρόστιμα).

Στο υπουργείο Οικονομικών, είχαν μεταβεί το μεσημέρι, ο υπουργός Υγείας, 'Αδωνις Γεωργιάδης και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, 'Αννα Στρατινάκη (ο υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εργασίας).

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι στην επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα συμπεριληφθεί το θέμα των ανασφάλιστων. Επεξηγώντας, ότι η κυβέρνηση αναμένει πρώτα τη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών. «Μετά είναι δική μας υποχρέωση να βρούμε το ποσό», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην ελληνική πρόταση για τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο, εντός των φαρμακείων, με πλαφόν την ανώτατη τιμή. Ενώ, σχετικά με το claw back, δήλωσε ότι «συζητούμε πού θα μπει ο "κόφτης". Περίπου στα 2 δισ. ευρώ, εμείς θέλαμε παραπάνω».

Στο υπουργείο Οικονομικών διεξήχθη και συνάντηση στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, με αντικείμενο την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης επισήμανε ότι υπάρχει σύγκλιση με την τρόικα όσον αφορά στην τιμή των βιβλίων, αλλά τα άλλα βασικά θέματα (π.χ. γάλα, φάρμακα) είναι ανοικτά. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργού Ανάπτυξης και επικεφαλής της τρόικας θα συνεχιστούν από την προσεχή Τετάρτη, με την επάνοδο στην Ελλάδα των εκπροσώπων των δανειστών.

Σε εξέλιξη, τέλος, είναι αυτήν την ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών, η συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ναυτιλίας ανέφερε ότι η τρόικα πιέζει τόσο στο σκέλος των επιχειρησιακών συμβάσεων, που αποτελεί προαπαιτούμενο (με στόχο την πλήρη εξομοίωση των εργασιακών σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων στην ξηρά και των ναυτικών, που θα φέρει τη μείωση των μισθών των ναυτικών), όσο και για αλλαγές στη σύνθεση των πληρωμάτων των πλοίων.

Πηγή: ΑΠΕ

Πολιτική

Μητσοτάκης: Να καταστήσουμε σύμμαχο την κοινωνία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

κυριάκος μητσοτάκης

Στην ανάγκη να καταστεί σύμμαχος η κοινωνία και η νέα γενιά στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής στάθηκε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τη συζήτηση ενός νέου κλιματικού νόμου.

Η απολιγνιτοποίηση θα γίνει με ήπιο τρόπο

«Υπήρξε τολμηρή η απόφαση της κυβέρνησης μας για την δρομολόγηση ενός γρήγορου και τολμηρού προγράμματος απολιγνιτοποίησης, που μας επέτρεψε να μειώσουμε σημαντικά το αποτύπωμα μας στο διοξείδιο του άνθρακα…» ανέφερε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι «δεν στηρίχτηκε από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις». Ωστόσο συμπλήρωσε ότι «διασφαλίσαμε αυτή η μετάβαση να γίνει με ήπιο τρόπο».

«Έχουμε θέσει τον φιλόδοξο στόχο ως ΕΕ να μειώσουμε κατά 55% τις εκπομπές μας ως το 2030» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ακόμα πως «το ζητούμενο είναι πως θα περιγράψουμε με σαφήνεια και σε εθνικό επίπεδο έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα 30 χρόνια ώστε να είμαστε συνεπείς με τους ευρωπαϊκούς στόχους μηδενισμού των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου».

«Τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής έχουν έντονο το αίσθημα της διαγενεακής αλληλεγγύης. Οφείλουμε να καταστήσουμε την κοινωνία σύμμαχο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε πως «η συζήτηση θα πρέπει να έχει μία ολιστική διάθεση. Να προδιαγράψουμε μία πορεία ώστε η μετάβαση να καταστεί μια δυναμική διαδικασία που θα εμπεδώσει το νέο πράσινο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας έχοντας και σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, με κυριότερο το σχέδιο «Ελλάδα 2.0″».

Τα κόμματα να πουν με ποια προγράμματα και δράσεις συμφωνούν ή διαφωνούν

Ο πρωθυπουργός ότι αυτός ο σχεδιασμός «θα είναι τεχνοκρατικός» αλλά ταυτόχρονα «αυτή η προσπάθεια πρέπει να καταστήσει την ελληνική κοινωνία και τη νέα γενιά σύμμαχο» στο πλαίσιο της «διαγεναεκής αλληλεγγύης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης από το 2019 για την ενέργεια και το κλίμα, αλλά και στο σχέδιο που υπέβαλε στην ΕΕ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και περιλαμβάνει τέτοιες παρεμβάσεις και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να πουν συγκεκριμένα σε ποια προγράμματα και δράσεις συμφωνούν ή διαφωνούν και να μην περιοριστούν σε μια αφηρημένη κριτική.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο νέος κλιματικός νόμος (νόμος πλαίσιο) θα είναι γεγονός και για την Ελλάδα (ήδη 12 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν προχωρήσει στην ψήφιση ενός τέτοιου νόμου) τους επόμενους μήνες μέσα από ευρεία διαβούλευση.

Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον γερμανικό κλιματικό νόμο και τόνισε ότι συζήτησή του συμπίμπει με τον οικονομικό προϋπολογισμό, γεγονός που υπογραμμίζει -όπως ανέφερε- την ευρύτερη σημασία της κλιματικής αλλαγής αλλά και την ανάγκη συνεισφοράς των τομέων της οικονομίας στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Στην κατεύθυνση αυτή πέρα από τις νέες τεχνολογίες στις οποίες πρέπει να επενδυθούν κεφάλαια ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά περιέγραψε την ανάγκη παρεμβάσεων στη βιομηχανία, την αγροτική παραγωγή, στις μεταφορές, στην ενέργεια και τις ΑΠΕ και την προώθηση ενός νέου χωροταξικού σχεδιασμού, στη ναυτιλία και τις κατασκευές και εν τέλει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου για να συμβαδίσει η Ελλάδα με το πλαίσιο των κλιματικών στόχων που τίθεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Υπαρξιακή απειλή χωρίς ιδεολογικό χρώμα

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε η συζήτηση αυτή για τη διαμόρφωση του κλιματικού νόμου δεν έχει ιδεολογικό χρώμα καθώς διατρέχει όλο το πολιτικό φάσμα και χαρακτήρισε υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτη την κλιματική αλλαγή.

«Δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε αν δεν αλλάξουμε ουσιαστικά την οργάνωση των κοινωνιών. Οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι είναι «ευκαιρία για τη χώρα να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι για τη χρηματοδότηση αυτών των δράσεων δεν είναι μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά η κυβέρνηση προσδοκά σημαντικούς πόρους προς αυτή την κατεύθυνση και από το νέο ΕΣΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανδρουλάκης: Ανάγκη ενός νέου Ελσίνκι στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Χατζηδάκης: Βάση το 8ωρο – Η προστασία από «κακούς» εργοδότες

Γλυκά Νερά: Παράθυρο από Τσιάρα για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα