Ειδήσεις

Οικονομία

Κρήτη

Αγροτικά

Αντιδρά το Οικονομικό Επιμελητήριο στις λογιστικές υπηρεσίες από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Το  Οικονομικό  Επιμελητήριο της  Ελλάδας μετά  από   επικοινωνία   με μέλη του και λογιστές φοροτεχνικούς εκφράζει την διαμαρτυρία  του στην πρόθεσή των  Αγροτικών Συνεταιρισμών να  λειτουργήσουν  γραφεία  λογιστικής  εξυπηρέτησης  των παραγωγών αναλαμβάνοντας την τήρηση των λογιστικών τους  βιβλίων καθώς και τη διεκπεραίωση άλλων λογιστικών εργασιών, τώρα που οι αγρότες υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων
Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί σύμφωνα με το Ν. 2810/2000 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4015/2011 είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και έχουν εμπορική ιδιότητα.

Στους σκοπούς τους δεν αναφέρεται η παροχή λογιστικών φοροτεχνικών υπηρεσιών στα μέλη τους, ούτε η δυνατότητα δημιουργίας «τμήματος» για την παροχή αυτών των υπηρεσιών και συνεπώς δεν προκύπτει από το νόμο η δυνατότητα των συνεταιρισμών  να παρέχουν στα μέλη τους λογιστικές φοροτεχνικές υπηρεσίες, υποστηρίζει το Οικονομικό Επιμελητήριο
Σύμφωνα με το ΟΕΕ, «Οι  νόμιμοι  λογιστές  φοροτεχνικοί  δεν αναλαμβάνουν  την τήρηση  των  λογιστικών βιβλίων καθώς και τη διεκπεραίωση άλλων λογιστικών εργασιών με  δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση όπως  επικαλούνται κάποιοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί  για  να  δικαιολογήσουν με ανακοινώσεις τους την δημιουργία των τμημάτων  λογιστικής εξυπηρέτησης» .
Πρόθεση του ΟΕΕ , ξεκαθαρίζει το ίδιο, δεν είναι να αντιδικήσει  με τους αγρότες αλλά  από κοινού με τους  επαγγελματικούς  φορείς  να παλέψει  για την απόσυρση των εξοντωτικών  προστίμων  του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν.4174/2014) και των φορολογικών  μέτρων  που τέθηκαν σε ισχύ από 1.1.2014

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Έξι Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο της Unesco - Συνάντηση Κουράκη με Μενδώνη

Γιάννης Κουράκης και Λίνα Μενδώνη. Η υπουργός πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κρήτη.

Με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γιάννη Κουράκη συναντήθηκε το Σάββατο 12 Ιουνίου η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, στα γραφεία της ΠΕΔ στο Ηράκλειο, στα πλαίσια της τριήμερης επίσκεψής της στην Κρήτη.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ κ. Ν. Κοκκίνης. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα η κ. Μενδώνη ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης για τα έργα που αφορούν τον Πολιτισμό και εκτελούνται αυτή την περίοδο στην Κρήτη υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και για όσα προγραμματίζονται στο μέλλον.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης αφού καλωσόρισε την κ. Υπουργό και την  ευχαρίστησε για την επίσκεψή της στην ΠΕΔ, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας του πολιτισμού στην Κρήτη, στην ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα που δίνουν οι Δήμοι του νησιού στον τομέα αυτόν αλλά και στις συνεχείς προσπάθειες για την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της Κρήτης σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.

Επίσης ο κ. Κουράκης ανέπτυξε στην κ. Μενδώνη τις εξής προτάσεις:

Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Κνωσού και ένταξη τους στο καλεντάρι της UNESCO.

Στήριξη  της ένταξης της Σπιναλόγκας στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Αξιοποίηση Ενετικών Τειχών  και Νεωρίων

Ανάδειξη μινωικών ανακτόρων σε όλη την Κρήτη αλλά και δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών όπως της τοπικής γαστρονομίας και άλλων.

Υλοποίηση σημαντικών έργων πολιτισμού σε Λασίθι, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά

Η κ. Μενδώνη ευχαρίστησε τον κ. Κουράκη και εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη συνεργασία και τη συνδρομή τόσο της ΠΕΔ όσο και των ΟΤΑ της Κρήτης στο έργο του Υπουργείου.

Ανάδειξη Μινωικών Ανακτόρων

 Έκανε γνωστό ότι προετοιμάζεται η σειριακή εγγραφή έξι μινωικών ανακτόρων της Κρήτης στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και συγκεκριμένα των μινωικών ανακτόρων της Κνωσού, της Φαιστού, της Ζάκρου, των Μαλίων, της Κυδωνίας και της Ζωμύνθου.

Για το ζήτημα της Σπιναλόγκας, η κ. Υπουργός ανέφερε ότι ο φάκελος υποψηφιότητας θα αποσυρθεί, θα συμπληρωθεί και θα επανυποβληθεί.

Τόνισε τέλος ότι το Υπουργείο στοχεύει στην περαιτέρω ανάδειξη των μινωικών ανακτόρων της Κρήτης ώστε να αποτελέσουν μια σημαντική πολιτιστική διαδρομή που θα προβάλει τη μοναδικότητα της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Κρήτης με παράλληλη αξιοποίηση ποιοτικών χαρακτηριστικών της Κρήτης όπως π.χ της τοπικής γαστρονομίας.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Κουράκης δήλωσε:

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να υποδεχτούμε στην ΠΕΔ Κρήτης την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, με την οποία είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνεργασία. 

Με την κ. Μενδώνη έχουμε συνεργαστεί επανειλημμένα κατά το παρελθόν και είμαι σε θέση να γνωρίζω τις γνώσεις και την ευαισθησία της για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τον πολιτισμό. Έχουμε τονίσει πόσο σημαντικός είναι για την Κρήτη ο τομέας του Πολιτισμού και πόσο αναγκαία είναι η περαιτέρω ανάδειξή του, αφού αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας.

Ως ΠΕΔ Κρήτης έχουμε εργαστεί πολύ αποδοτικά προς αυτή την κατεύθυνση και έχουμε υποβάλει  συγκεκριμένες προτάσεις που θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο την κοινή προσπάθεια. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί η κ. Μενδώνη δηλώνει αποφασισμένη να ενισχύσει τη συνεργασία του ΥΠΠΟ με την Αυτοδιοίκηση της Κρήτης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίνα Μενδώνη από Ηράκλειο: "Θα δοθεί προτεραιότητα στα Νεώρια"

Δήμος Μαλεβιζίου: Τα ανοικτά ζητήματα πολιτισμού προς την Υπουργό Λ. Μενδώνη

Τα μεγάλα έργα πολιτισμού της Φαιστού στην ατζέντα συνάντησης Μενδώνη - Νικολιδάκη