Ειδήσεις

Κοινωνία

Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης εκτιμά το 83% των Ελλήνων

pic-0-big.jpg

Ποσοστό 83% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα Workmonitor της Randstad, η οποία διεξάγεται συνολικά σε 33 χώρες σε όλον τον κόσμο, πιστεύουν ότι για να συνταξιοδοτηθούν θα χρειαστεί να δουλέψουν περισσότερα χρόνια από όσα δουλεύουν σήμερα. Σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό αυτό εμφανίζεται χαμηλότερο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης επηρεάζει άμεσα και το ποσό που αποταμιεύεται για τις συντάξεις, αφού υπολογίζεται ότι ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αποταμιεύει μέχρι και το 40% του τρέχοντος μισθού του για να μπορεί να λάβει στο μέλλον μια ικανοποιητική σύνταξη.

Ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης της χώρας, το 83% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να αποταμιεύουν περισσότερο από το 5-10% του εισοδήματός του για τη σύνταξή τους, ενώ το 45% των Ελλήνων εργαζομένων δήλωσαν ότι η αποταμίευση για τη συνταξιοδότηση πέρα από υποχρέωση του εργοδότη τους, αποτελεί και δική τους υποχρέωση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο και δεδομένης της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης, ο αριθμός των εργαζομένων ηλικίας άνω των 55 ετών, έχει αυξηθεί κατά πολύ.

Στην Ελλάδα, μόλις ποσοστό 27% των εργοδοτών ακολουθούν μια συγκεκριμένη στρατηγική για την προσέλκυση και διατήρηση εργαζομένων ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το 64% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσαν ότι οι εργαζόμενοι ηλικίας 55 ετών και άνω θα πρέπει να εργάζονται ίδιες ώρες με τις νεότερες γενιές, ενώ ποσοστό 43% δήλωσαν ότι οι εργαζόμενοι αυτής της ηλικιακής κλίμακας είναι λιγότερο παραγωγικοί από ότι οι εργαζόμενοι μικρότερης ηλικίας (κάτω των 35 ετών). Επίσης, ποσοστό 40% φαίνεται πως πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι 55+ παίρνουν περισσότερες άδειες ασθενείας από τους νεότερους συναδέλφους τους.

Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης επηρεάζει και την απασχολησιμότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, που αγγίζει το 95%, δήλωσαν υπέρ της δια βίου μάθησης ανεξαρτήτου ηλικίας, πράγμα που συμπίπτει με το αντίστοιχο ποσοστό σε παγκόσμιο επίπεδο (93% των ερωτηθέντων). 

Ποσοστό 91% πιστεύουν ότι θα πρέπει να γίνεται μια ανανέωση στις ικανότητές τους ανά 5 χρόνια, για να βελτιώσουν την απασχολησιμότητά τους. Αντίθετα, ποσοστό 70% πιστεύουν ότι οι ήδη αποκτηθείσες δεξιότητες είναι αρκετές για να τους ακολουθήσουν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους. Τέλος, το 76% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, δήλωσαν ότι είναι πιο δύσκολο για τους εργαζόμενους ηλικίας άνω των 55 ετών να αποκτήσουν νέες δεξιότητες.

Κοινωνία

Ποιος γιορτάζει σήμερα, 15 Απριλίου

τριαντάφυλλα λουλούδια γιορτή

Σήμερα Πέμπτη 15 Απριλίου και σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμάται η μνήμη του Αγίου Λεωνίδη Ιερομάρτυρος και του Άγιου Κρήσκη του Μάρτυρα. Γιορτάζουν τα εξής ονόματα: Λεωνίδας, Λεωνίδης, Λεώ, Λεωνιδία, Κρήσκης *.

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραγωδία στη Γαύδο: Νέα κατάθεση από τον 40χρονο φίλο της άτυχης Κορίνας

Η Κύπρος αναστέλλει την χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson

Ποιοι εργαζόμενοι θα χρειάζονται self test από Δευτέρα για να προσέλθουν στην εργασία τους