Ειδήσεις

Κοινωνία

Απόφαση σταθμός της Ε.Ε: Με εικόνες - σοκ τα πακέτα των τσιγάρων

Στην έγκριση οδηγίας που μεταξύ άλλων προβλέπει την κάλυψη των πακέτων τσιγάρων με φωτογραφίες από ιατρικά περιστατικά λόγω των βλαβερών συνεπειών του καπνού προχώρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ίδια οδηγία προβλέπει ότι το 65% της συνολικής επιφάνειας σε μία συσκευασία τσιγάρων θα καλύπτεται από προειδοποιήσεις, θα απαγορευθούν συσκευασίες με λιγότερα από 20 τσιγάρα, που θεωρούνται ιδιαίτερα προσιτές για τους νέους, ενώ από το 2020 απαγορεύονται και τα τσιγάρα μενθόλης.Στόχος της ΕΕ είναι να περιορίσει την κατανάλωση των προϊόντων καπνού ιδιαίτερα στους νέους, καθώς, όπως δείχνουν σχετικές έρευνες, οι περισσότεροι από τους σημερινούς καπνιστές είχαν αρχίσει να καπνίζουν πριν συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια. 

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, διχασμένο παραμένει το Κοινοβούλιο στο ζήτημα του ηλεκτρονικού τσιγάρου και στο ερώτημα, εάν πρόκειται για προϊόν καπνού με όλες τις απαγορεύσεις που αυτό συνεπάγεται ή για φαρμακευτικό προϊόν εφόσον βοηθά τον καπνιστή να περιορίσει την κατανάλωση. Ελλείψει άλλων συμβιβαστικών λύσεων, επελέγη ένας περίπλοκος συμβιβασμός, που ουσιαστικά προωθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς επιτρέπει στις εθνικές κυβερνήσεις να κρίνουν εκείνες κατά περίπτωση, εάν θεωρείται φάρμακο ή προϊόν καπνού, αλλά αυτό συμφωνείται με την προοπτική να αναθεωρηθεί ο συμβιβασμός υπό προϋποθέσεις και εφόσον το ζητήσουν τουλάχιστον τρία κράτη-μέλη. Σε κάθε περίπτωση οι ευρωβουλευτές ζητούν να περιοριστεί η διαφήμιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

«Υπερδραστήριο» λόμπι της καπνoβιομηχανίας

Η έγκριση του Κοινοβουλίου αποτυπώνει τον δύσκολο συμβιβασμό στο νέο νομοθετικό κείμενο με το Συμβούλιο Υπουργών, ο οποίος είχε επιτευχθεί τον Δεκέμβριο του 2013 μετά από συνεχείς αναβολές, πολύμηνες διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, αλλά και πιέσεις από το λόμπι της καπνοβιομηχανίας.

Ο γερμανικός ραδιοφωνικός σταθμός Deutschlandradio αναφέρει το παράδειγμα μεγάλης πολυεθνικής καπνοβιομηχανίας, που είχε αποστείλει περισσότερους από 150 λομπίστες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίοι και ζήτησαν ραντεβού με συνολικά 250 ευρωβουλευτές. Σε μερικές περιπτώσεις, η προσπάθεια προσέγγισης των καπνοβιομηχανιών φαίνεται ότι γίνεται και με πιεστικό τρόπο: αναφέρεται το παράδειγμα Γερμανού ευρωβουλευτή, ο οποίος είχε λάβει ως χριστουγεννιάτικο δώρο ένα μπουκάλι κρασί με την απεικόνιση μίας τεράστιας νεκροκεφαλής στην ετικέτα του. Το μήνυμα ήταν σαφές: Θα πίνατε αυτό το κρασί αν γνωρίζατε τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ;

Κοινωνία

Φρίκη: 50χρονος βίαζε επί έξι χρόνια την ανήλικη ανιψιά του

ανήλικη

Σοκάρει η υπόθεση ασέλγειας, σε βάρος ανήλικης στη Θεσσαλονίκη που έπεσε θύμα των αρρωστημένων ορέξεων του ίδιου της του θείου.

Η φρίκη που βίωνε η ανήλικη διήρκησε για έξι ολόκληρα χρόνια, από το 2013 μέχρι και το 2019. Τότε το κορίτσι ήταν μόλις 9 ετών. Οι γονείς της ήταν χωρισμένοι και μάλιστα, τους έχει αφαιρεθεί η επιμέλεια. Το παιδί εμένε με τη γιαγιά του στην περιοχή της Θέρμης.

Σήμερα, στα 17 της χρόνια ζει πλέον στο εξωτερικό. Με τεράστια δύναμη ψυχής κατήγγειλε στις Αστυνομικές Αρχές, τη φρίκη που ζούσε μέχρι τα 15 της.

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο διενέργειας αστυνομικής έρευνας, σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος του 50χρονου Έλληνα θείου της, για ασελγείς πράξεις σε βάρος της.

Η σχηματισθείσα δικογραφία αφορά στα αδικήματα του βιασμού, κατάχρησης ανηλίκων όπου ο παθών δε συμπλήρωσε τα 12 έτη και γενετήσιων πράξεων με ανηλίκους όπου ο παθών δε συμπλήρωσε τα 12 έτη.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

ειδησεις σημερα

Ηράκλειο: Σταμάτησαν στη μέση του δρόμου για να τα πουν... (φώτο)

Φόροι και στα μικροδέματα έως 22 ευρώ από χώρες εκτός ΕΕ

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Καλεί στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση