Ειδήσεις

Ελλάδα

Mπλόκο στις ομαδικές απολύσεις από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας

Μερικό «μπλόκο» στις ομαδικές απολύσεις με απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας

Σε ομόφωνη συμφωνία που αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις για ομαδικές απολύσεις κατέληξε απόψε, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων (ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ).

Η απόφαση προβλέπει αυστηρά κριτήρια που δυσκολεύουν τις ομαδικές απολύσεις για τους εργοδότες, ενώ παραμείνει το «βέτο» που έχει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας να μην εγκρίνει τα αιτήματα των επιχειρήσεων για ομαδικές απολύσεις πέραν του 5% το μήνα, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα.

Η απόφαση, που χαιρετίστηκε ως θετικό βήμα από τους κοινωνικούς εταίρους και θα παραδοθεί στον υπουργό Εργασίας, θα αποτελέσει ένα ισχυρό χαρτί στη διαπραγμάτευση του κ. Βρούτση με την Τρόικα, ώστε να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμείνουν.

Οι εργοδότες δε θα μπορούν στο εξής να επικαλεστούν οικονομικά προβλήματα στις επιχειρήσεις, ώστε να προχωρήσουν σε απολύσεις χωρίς να το τεκμηριώσουν.

Συγκεκριμένα, το νομοθετικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε να παραμείνει ως έχει προβλέπει:

1. Οι λόγοι τού σχεδίου απολύσεων, ο αριθμός και οι κατηγορίες των υπό απόλυση εργαζομένων, ο αριθμός και οι κατηγορίες των συνήθως απασχολούμενων εργαζομένων, το χρονικό διάστημα στο οποίο πρόκειται να γίνουν απολύσεις, τα κριτήρια για την επιλογή των εργαζομένων που θα απολυθούν.

2. Με δεδομένη την ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση η ανωτέρω απόφαση τού ΑΣΕ κατά το μέρος που προβλέπει την εκ μέρους τού εργοδότου κατάθεση στοιχείων πέραν των υπό τού νόμου προβλεπομένων δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Δεν θα έχει λοιπόν δικαίωμα να εκφέρει το ΑΣΕ αρνητική γνωμοδότηση μόνο και μόνον επειδή ο εργοδότης δεν προσκόμισε κάποιο στοιχείο που προβλέπεται μεν στην απόφαση τού ΑΣΕ αλλά όχι στον νόμο.

3. Είναι προφανές ότι η ανωτέρω απόφαση τού ΑΣΕ δεν επιφέρει καμία μεταβολή στο ισχύον νομοθετικό καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, ιδίως ως προς το κυριαρχικό δικαίωμα τού υπουργού (ή τού νομάρχου) να χορηγεί ή να αρνείται την άδεια για ομαδικές απολύσεις.

4. Τα στοιχεία που θα τεθούν υπόψη τού υπουργού (και τού ΑΣΕ) πρέπει να έχουν γνωστοποιηθεί προς τούς εκπροσώπους των εργαζομένων κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων.

 

 

Ελλάδα

Με διπλή μάσκα και περιορισμό στον αριθμό των ατόμων οι εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα

Επιτάφιος Γενεσίου Θεοτόκου Μπεντεβή Ηρακλείου

Τις λεπτομέρειες και τον ακριβή τρόπο, καθώς και τους κανόνες με τους οποίους θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και το Πάσχα, συγκεκριμενοποίησε η κυβέρνηση, μετά και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Στα μέτρα προστασίας, μάλιστα, η σύσταση είναι για χρήση διπλής μάσκας, τόσο εντός όσο και εκτός των Ναών.

Πιο αναλυτικά:

-Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

-Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

-Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

-Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκκλησία της Κρήτης: Αυτές είναι οι προτάσεις για Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση

Επίσκοπος Κνωσού: Καλύτερα Ανάσταση νωρίτερα με πιστούς, παρά τα μεσάνυχτα με άδειους ναούς

Πάσχα: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 και τραπέζι έως 12 άτομα