Ειδήσεις

Ελλάδα

5,2 δισ έδωσαν από την τσέπη τους πέρυσι οι γονείς για την.."δωρεάν" παιδεία

Παρά την οξύτατη οικονομική κρίση, οι Ελληνες γονείς συνεχίζουν να δαπανούν τεράστια ποσά για την «ενισχυτική» εκπαίδευση των παιδιών τους., περίπου 5,2 δισ. ευρώ βγήκαν πέρυσι από τις τσέπες τους για το σύνολο των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, με τις δαπάνες να έχουν μειωθεί μόλις κατά 5,4% σε σχέση με το 2010, δηλαδή με τα «προ κρίσης» επίπεδα.

Από τα 5,2 δισ., τα περισσότερα –περίπου 2 δισεκατομμύρια– κατέληξαν σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών και προετοιμασίας των μαθητών για τα μαθήματα του σχολείου. Αυτό αποδίδεται στα στρεβλά του εκπαιδευτικού συστήματος που ακόμα υποθάλπει την παραπαιδεία, όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί και το άγχος των γονιών να αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες τις εξεταστικές διαδικασίες του σχολείου με... φροντιστήριο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα μόλις χρόνο μετά τη διοργάνωση –για πρώτη φορά– εξετάσεων εισαγωγής σε Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια, έχει αναπτυχθεί ο σχετικός κλάδος στα φροντιστήρια, αφού η ζήτηση είναι μεγάλη. «Η επιλογή το παιδί να κάνει φροντιστήριο για όποια εξέταση συναντά στη σχολική του πορεία είναι στην Ελλάδα μία συνήθεια που φτάνει πλέον στα όρια της υπερβολής» παρατηρεί στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, Γιάννης Αντωνίου.

Ειδικότερα, με βάση την επεξεργασία των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που έκανε ο κ. Νίκος Παΐζης, επιστημονικός σύμβουλος του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, προκύπτει ότι τα 5,2 δισ. ευρώ επιμερίζονται ανά εκπαιδευτική βαθμίδα: 380 εκατ. ευρώ για την προσχολική εκπαίδευση (δίδακτρα παιδικών σταθμών και ιδιωτικών νηπιαγωγείων), 603 εκατ. ευρώ για την πρωτοβάθμια και 1,7 δισ. ευρώ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια/ιδιαίτερα, ξένες γλώσσες και εκπαιδευτικές επισκέψεις), 138 εκατ. ευρώ για τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΙΕΚ, Κολέγια), 1,5 δισ. ευρώ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (μεταπτυχιακά και φροντιστήρια, δαπάνες σπουδών σε άλλη πόλη στην Ελλάδα ή άλλη χώρα). Στα υπόλοιπα 926 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται δαπάνες που δεν μπορούν να ταξινομηθούν και άλλες όπως για φύλαξη παιδιών.

Τα περισσότερα χρήματα –περί το 1,91 δισ. ευρώ– δίνονται στα φροντιστήρια για τα μαθήματα και τις ξένες γλώσσες. Οι μαθητές συνήθως ξεκινούν τα φροντιστήρια από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού κυρίως για την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Βέβαια, στα φροντιστήρια έχει δημιουργηθεί και νέος κλάδος που απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου που επιθυμούν να εισαχθούν σε Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια. «Τα σχετικά φροντιστήρια ανθούν. Ομως, το φροντιστήριο είναι μία λάθος επιλογή, και κυρίως για τα παιδιά του Δημοτικού. Η πίεση της επιτυχίας, η αγωνία της αποτυχίας τρομάζουν τα παιδιά και τα εισάγουν σε μία κουλτούρα ανταγωνισμού.

 

 

Ελλάδα

ΟΑΕΔ: Ενεργοποιείται το νέο πρόγραμμα επιδότησης 1.000 θέσεων εργασίας

 ΟΑΕΔ

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για την πρόσληψη 1.000 ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα ενεργοποιηθεί την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021 στις 9:00.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης και δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα διαρκεί 12 μήνες (+12 μήνες για τους ανέργους που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση) και η μηνιαία επιχορήγηση ανέρχεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 ευρώ. Στην επιδότηση συμπεριλαμβάνονται τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας.

Ωφελούμενοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ που βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρισμός: Παράταση για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

To "πιο πρόωρο μωρό του κόσμου" έγινε ενός έτους!