Ειδήσεις

Ελλάδα

25 εκατ.ευρώ κοστίζει στο Δημόσιο κάθε μήνα η καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων

Μηνιαίες απώλειες εσόδων ύψους 25εκ. ευρώ έχει το Δημόσιο από την καθυστέρηση απόδοσης όλων των συντάξεων, κύριων και επικουρικών καθώς δεν μπορεί να εισπράξει τους ανάλογους πόρους. Οι καθυστερήσεις οφείλονται, σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ στην έλλειψη προσωπικού, ενώ εκτιμάται ότι το φαινόμενο έως το 2015 και θα αντιμετωπιστεί πλήρως το 2016.

Ειδικότερα, η Διοίκηση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, παρείχε σήμερα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία απόδοσης των συντάξεων, ενώ τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι καταβάλλει προσπάθειες εξορθολογισμού του χρόνου, μετά και την απομάκρυνση περίπου 400 εργαζομένων, που ήταν επιφορτισμένοι με αυτό το έργο.

Με βάση τα τηρούμενα μηχανογραφικά στοιχεία, στις 5/3/2014 οι εκκρεμείς υποθέσεις απόδοσης είναι οι παρακάτω:

1. Κύριες Συντάξεις:

• Απλές Συντάξεις (ασφαλισμένοι μόνο στο ΙΚΑ): 63.075.
• Συντάξεις, από διαδοχική ασφάλιση: 11.146.
• Συντάξεις, σύμφωνα με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 14.489.
• Συντάξεις, σύμφωνα με τις διατάξεις Διμερών Συμβάσεων: 5.152.

2. Επικουρικές Συντάξεις:

• Απλές Επικουρικές Συντάξεις (ασφαλισμένοι μόνο στο ΙΚΑ): 71.497.
• Επικουρικές, με διαδοχική ασφάλιση: 6.392.
• Επικουρικές, με διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 784.
• Επικουρικές, με διατάξεις Διμερών Συμβάσεων: 259

Τα δικαιούχα πρόσωπα Κύριων Συντάξεων και Επικουρικών ταυτίζονται σε ποσοστό άνω του 80%.

Εκκρεμείς συντάξεις

Με βάση τα ανωτέρω ακριβή στοιχεία το σύνολο των εκκρεμούντων συντάξεων κύριων και επικουρικών ως ενιαίο άθροισμα ανέρχεται σε 77.375. Από το σύνολο αυτό περίπου οι 16.000 αφορούν περιπτώσεις συντάξεων με βάση τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διμερών συμβάσεων και οι 61.375 περιπτώσεις κύριων και επικουρικών που έχουν θεμελιωθεί με βάση το Ελληνικό Ασφαλιστικό Δίκαιο.

Το σύνολο των προσωρινών συντάξεων που έχουν αποδοθεί είναι 35.576 και εμπεριέχονται στο σύνολο τόσο των κύριων συντάξεων όσο και των επικουρικών και επιπλέον εμπεριέχονται σε αυτό το γενικό σύνολο, 4.500 συντάξεις αναπηρίας που έχουν με νομοθετική ρύθμιση τεθεί σε αναστολή διακοπής λόγω της μη εξέτασης των περιπτώσεων αυτών από τα ΚΕΠΑ.

Με βάση τα παραπάνω ακριβή στοιχεία από τις 77.375, οι μη αποδοθείσες συντάξεις, εξαιρουμένων των προσωρινών και των σε αναστολή διακοπής, αναπηρικών συντάξεων, ανέρχονται σε 37.299.

Η καθυστέρηση απόδοσης συντάξεων, εκτιμά η διοίκηση ότι θα διορθωθεί εντός του 2015, μετά την επαναπρόσληψης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εξειδικευμένου προσωπικού και της μηχανογραφικής εφαρμογής «σύνταξη σε μία μέρα».

Πάντως, «η καθυστέρηση απόδοσης όλων των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, προκαλεί καθυστέρηση απόδοσης πόρων για το σύνολο των δικαιούχων ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ, περίπου 25 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση» επισημαίνει η διοίκηση.

Ελλάδα

Αχαΐα: Βελτιωμένη η εικόνα στη Δροσιά - Οριοθετημένη στην Ελεκίστρα

φωτιά

Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα άρχισαν να πραγματοποιούν με το πρώτο φως της ημέρας συνεχείς ρίψεις νερού πάνω από το πύρινο μέτωπο στη Δροσιά Αχαΐας, όπου, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα της φωτιάς είναι βελτιωμένη.

Παράλληλα, τη δική τους μάχη με τις φλόγες δίνουν και οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 180 πυροσβέστες με οκτώ ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που καίει από χθες το πρωί.

Επίσης, καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές, ειδικά στην περιοχή από Κάτω Δροσιά προς Δροσιά, όπου η κατάσταση ήταν πιο δύσκολη.

 

 

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, «η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη σήμερα το πρωί, αλλά υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, οι οποίες όμως δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές».

Ακόμη, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί και επιχειρούν συνεχώς οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις».

Αναφορικά με τις ζημιές από τη φωτιά, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «προφανώς και υπάρχουν ζημιές, οι οποίες θα αρχίσουν να φαίνονται ξεκάθαρα από σήμερα».

Όσον αφορά την πυρκαγιά στην περιοχή Ελεκίστρα της Πάτρας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι οριοθετημένη, αλλά εξακολουθούν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεκάδες παραβιάσεις και τρεις εμπλοκές με τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο

Βρεφονηπιακοί σταθμοί ΟΑΕΔ: Αυτοί είναι οι οριστικοί πίνακες επιλογής βρεφών και νηπίων