Ειδήσεις

Ελλάδα

14 άνθρωποι πνίγηκαν μέσα σε 24 ώρες σε όλη τη χώρα

Δεκατέσσερις λουόμενοι σε όλη τη χώρα έχασαν τη ζωή τους από την Παρασκευή έως και σήμερα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Λιμενικού Σώματος.

Τα πιο πρόσφατα περιστατικά αφορούν σε ένα 90χρονο που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του τις πρωινές ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή Πολιτικών Ευβοίας. Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ανδρέα Μεσσηνίας με θύμα αυτή τη φορά έναν 65χρονο.

Επίσης ένας 69χρονος αλλοδαπός στο  Γαυγιοτολίμανο Πλακιά του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, καθώς και ένας 77χρονος στις Μπενίτσες Κέρκυρας.

Νωρίτερα σύμφωνα με το Λιμενικό άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε Κέρκυρα, Ρόδο, Σάμο, Ηλεία και Θεσσαλονίκη, ενώ την Παρασκευή επίσης πέντε λουόμενοι πέθαναν στη θάλασσα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ελλάδα

Απαγορεύτηκαν οι δημόσιες συναθροίσεις έως την 1η Φεβρουαρίου

Αστυνομία

Την απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων αποφάσισε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ) από σήμερα έως την 1η Φεβρουαρίου.

Βάσει αυτής της απόφασης της απαγορεύονται από την 06:00 ώρα σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) έως και την 06:00 ώρα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια μικρή χαλάρωση των μέτρων και σε αυτό το πεδίο, όπως σε όλα τα υπόλοιπα. Μέχρι τώρα απαγορεύονταν καθολικά οι συναθροίσεις, πλέον επιτρέπονται οι δημόσιες συναθροίσεις έως 100 ατόμων και εξακολουθεί να υφίσταται η απαγόρευση για μεγαλύτερες.
 

Για την έκδοση της Απόφασης απαγόρευσης συναθροίσεων ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κοροναϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,
η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.

 

Τα πρόστιμα
Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Τράκαρε, έφυγε και άφησε το αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου

Κρήτη: Τους "τσίμπησαν" και τους δύο τα ΤΑΕ

Βενιζέλειο Νοσοκομείο: Ενισχύεται με 4 νέες κλίνες ΜΕΘ

Κρήτη: Ο Άρειος Πάγος αναιρεί απόφαση του Εφετείου για απόπειρα βιασμού