Ειδήσεις

Ελλάδα

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το υπουργείο θα απορροφήσει τους κραδασμούς από την επιβολή φόρων

Το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους θεσμικούς φορείς προκειμένου να λάβει μέτρα απορρόφησης των κραδασμών αν τελικά δεν αποτραπεί νέα επιβολή φόρων στον τουρισμό. 

Τη θέση της απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δήλωσε ξεκάθαρα η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε ότι θα συνταχθεί με τη γραμμή της ευθύνης που επιτάσσει αυτή η κρίσιμη περίοδος. 

«Μια πιθανή επιβολή νέων φόρων στο τουριστικό πακέτο, συγκεκριμένα στη διαμονή, δεν διευκολύνει τα σχέδιά μας. Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης, μια τέτοια εξέλιξη, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι ευχάριστη. Ιδίως όταν αφορά τον κατεξοχήν αναπτυξιακό κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Συμμερίζομαι απόλυτα την αγωνία των επαγγελματιών του τουρισμού. Προβληματίζομαι ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις που θα έχει στους επιχειρηματίες, στους εργαζόμενους, στις τοπικές κοινωνίες. Διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Αντιλαμβάνομαι όμως την κρισιμότητα των στιγμών και συντάσσομαι στη γραμμή της ευθύνης. Αυτή επιτάσσει λύσεις και όχι μόνο διαπιστώσεις», ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη. 

«Είμαι σε διαρκή επαφή με όλους τους φορείς, με το ξενοδοχειακό επιμελητήριο, με τον ΣΕΤΕ και πολύ σύντομα, αν χρειαστεί φυσικά, θα είμαστε σε θέση να εκφράσουμε συγκεκριμένη στρατηγική για την απορρόφηση των κραδασμών που θα προκύψουν. Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν ψύχραιμους χειρισμούς. Ας περιμένουμε. Ο τουρισμός πέρασε δύσκολες στιγμές και στάθηκε στα πόδια του. Είμαστε εδώ μαζί με τους θεσμικούς φορείς, τους ιδιώτες, τους εργαζόμενους στον τουρισμό, για να διαφυλάξουμε και να αναπτύξουμε τον πολύτιμο αυτό τομέα της οικονομίας. Είμαστε εδώ για τα δύσκολα», είπε ακόμη η υπουργός Τουρισμού. 

Όπως εξάλλου ανέφερε, βασικοί στόχοι για την επόμενη χρονιά είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός των υποδομών, ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με νέα ελκυστικά προϊόντα, αύξηση της κατά κεφαλή δαπάνης, η στήριξη νέων προορισμών με έμφαση στην προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, η τόνωση της απασχόλησης, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η διάχυση του τουριστικού πλεονάσματος στην περιφέρεια και τις τοπικές κοινωνίες. 

Το 2015 μπορεί να εξελιχθεί σε ένα έτος σημαντικών επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού, είπε η κ. Κεφαλογιάννη ενημερώνοντας ότι αυτήν τη στιγμή στην ειδική υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού υπάρχουν κατατεθειμένες επενδυτικές προτάσεις ύψους 4 δισ. ευρώ. Στα έργα υποδομής, ο προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων ανέρχεται σε 151 εκατομμύρια ευρώ και υλοποιείται από τοπικούς φορείς. 

Η υπουργός αναφέρθηκε και στα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. «Είδαμε βανδαλισμούς, καταστροφές περιουσιών, συνθήκες τρόμου για τους κατοίκους της πόλης μας. Οι εικόνες των συγκρούσεων και των βανδαλισμών, μας γυρίζουν πίσω σε ένα θλιβερό παρελθόν. Ένα παρελθόν που με πολλές προσπάθειες προσπαθήσαμε να διαγράψουμε από τη μνήμη εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι εικόνες βλάπτουν σοβαρά τη χώρα μας. Βλάπτουν σοβαρά την Αθήνα. Στέλνουν το λάθος μήνυμα, τη λάθος στιγμή», είπε η κ. Κεφαλογιάννη.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: 858 νέα κρούσματα - 32 θάνατοι - 274 οι διασωληνωμένοι

Κρούσματα κορωνοϊού

Σήμερα ανακοινώνουμε 858 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154083, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5893 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47802 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

274 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 194 (70.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1090 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 32 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5724 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3367 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 27/01/2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Κρήτη - Ένοπλες Δυνάμεις: Νέο κέντρο αριστείας εγκρίθηκε από το NATO

Ηράκλειο: "Έχετε κληρονομιά. Με μικρή προμήθεια θα την πάρετε γρήγορα"

Πρώτη στην ανεργία η Κρήτη μετά από 27 χρόνια (πίνακες)