Ειδήσεις

Ελλάδα

Χριστούγεννα με βροχερό καιρό και ισχυρούς νοτιάδες στη Κρήτη

Με χειμωνιάτικο καιρό, αλλά χωρίς ακραία φαινόμενα που μπορούν να χαλάσουν την εορταστική περίοδο θα κυλήσουν οι επόμενεςώρες  μέχρι τα Χριστούγεννα.Από τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων και μετά, ωστόσο, ο καιρός αγριεύει με βροχές και ενίσχυση των ανέμων σε όλη τη χώρα.

Η αναχώρηση των εκδρομέων για τις διακοπές τους θα γίνει σήμερα και αύριο με καλό καιρό σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι θα κρατήσουν τη θερμοκρασία σε ικανοποιητικά επίπεδα της τάξης των 10 έως 16 βαθμών στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ η έντασή τους δεν θα ξεπεράσει τα 5 μποφόρ, κάτι που σημαίνει ότι τα δρομολόγια των πλοίων θα γίνουν χωρίς προβλήματα.

 

Το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων, ο καιρός αναμένεται να χαλάσει με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές και την ενίσχυση των νοτιάδων. «Πρόκειται για μια διαταραχή που έρχεται από την Ιταλία και θα φέρει βροχές αρχικά στην Πελοπόννησο, την Κρήτη και στις Κυκλάδες και στη συνέχεια στην ανατολική Στερεά Ελλάδα. Λόγω των νοτιάδων όμως δεν αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα η θερμοκρασία, η οποία είναι πιθανό να πέσει 1 με 2 βαθμούς ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Οι νότιοι άνεμοι θα είναι η αιτία που φέτος δεν θα έχουμε «λευκά Χριστούγεννα», αφού οι όποιες χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα πολύ μεγάλα υψόμετρα.

Ετσι, για την ημέρα των Χριστουγέννων οι μετεωρολόγοι προβλέπουν άστατο καιρό σε όλη τη χώρα με πιθανότητα τοπικών βροχών και καταιγίδων, οι οποίες θα είναι σύντομες σε διάρκεια. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το απόγευμα.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά θα υπάρχει νέα επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα, οι οποίες ενδέχεται να είναι κατά τόπους έντονες. Οσοι ταξιδέψουν με πλοίο τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι οι νοτιάδες θα ενισχυθούν στα επίπεδα των 7 και τοπικά 8 μποφόρ, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στον προγραμματισμό των δρομολογίων.

Τα χαρακτηριστικά του καιρού δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά την Παρασκευή και το Σάββατο.

Πρωτοχρονιά
Αντίθετα, βελτίωση αναμένεται το διήμερο της 29ης και 30ής Δεκεμβρίου. Τις ημέρες αυτές ο καιρός θα είναι αίθριος με ασθενείς βόρειους ανέμους και θερμοκρασίες σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά την Πρωτοχρονιά, οι πρώτες προγνώσεις αναφέρουν ότι το 2014 θα μπει με βροχές σε ολόκληρη τη χώρα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο καιρός θα είναι παρόμοιος με αυτόν της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων, καθώς η χώρα θα επηρεαστεί από ένα σύστημα που θα φέρει βροχές από τη δυτική Ευρώπη

Κρήτη

Κρήτη - Χριστούγεννα: Να νιώσουν το εορταστικό κλίμα περιμένουν έμποροι και καταναλωτές

φωτο αρχείου

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά μπορεί να πλησιάζουν η πανδημία όμως έφερε τα πάνω κάτω και στην τοπική αγορά αφού κανείς δεν γνωρίζει πότε και ποια καταστήματα θα ανοίξουν και για πόσες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση όμως κορωνοϊός έχει προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια στις εμπορικές επιχειρήσεις του Ηρακλείου και των άλλων περιοχών της Κρήτης με τους καταστηματάρχες να αγωνιούν για την επόμενη ημέρα.

Το πλήγμα ακόμη μεγαλύτερο για τα καταστήματα της εστίασης και τα καφε μπαρ αφού γι αυτό τον κλάδο δύσκολα θα αλλάξει η κατάσταση και ακόμη ποιο δύσκολη η επαναλειτουργία τους.

Για τα εμπορικά καταστήματα η επαναλειτουργία τους, πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες κοντά στις γιορτές μπορεί να φέρει καταναλωτική κίνηση για όλες τις άλλες επιχειρήσεις προδιαγράφεται μια μαύρη περίοδος.

Ετοιμάζουν τις βιτρίνες τους

Οι έμποροι του Ηρακλείου πάντως αισιοδοξούν πως, αν και οι καταναλωτές είναι μουδιασμένοι  για τις φετινές χριστουγεννιάτικες αγορές τους, τα πράγματα θα πάνε τελικά πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο και γι αυτό το λόγο ετοιμάζουν τις Χριστουγεννιάτικες βιτρίνες τους. 

 Γενική εκτίμηση πάντως του εμπορικού κόσμου είναι  πως όσο πλησιάζουν οι γιορτές και οι πόλεις θα ντύνονται Χριστουγεννιάτικα, η ψυχολογία των καταναλωτών θα αλλάξει αν και παρατηρείται καθυστέρηση στον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο ενώ μάλλον δεν προβλέπεται η πραγματοποίηση εορταστικών εκδηλώσεων εξαιτίας της πανδημίας.

Έρχεται "ζεστό" χρήμα

Σε κάθε περίπτωση ως και τις παραμονές των Χριστουγέννων θα γίνει η καταβολή αγροτικών επιδοτήσεων, δώρων και του κοινωνικού μερίσματος και άλλων επιδομάτων ενώ και η επιστρεπτέα προκαταβολή δίνει μικρή ανάσα και σε τοπικό επίπεδο.

Οι επιχειρηματίες αναμένουν με αγωνία την εορταστική περίοδο για να εισρεύσει στα ταμεία τους «ζεστό» χρήμα και να καλύψουν τις ανάγκες τους , την ώρα που τονίζουν ότι και φέτος θα υπάρχουν προϊόντα και επιλογές για όλα τα «βαλάντια».