Ειδήσεις

Ελλάδα

Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή της ΑΔΕΔΥ για την αξιολόγηση

Η ΑΔΕΔΥ έχασε την πρώτη δικαστική μάχη με την Ολομέλεια του Συμβούλιου της Επικρατείας για την αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Και έχασε τη μάχη, καθώς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Ειρήνη Σαρπ και εισηγητή το Σύμβουλο Επικρατείας Μιχάλη Βηλαρά, απέρριψε για πέντε λόγους την αίτηση της ΑΔΕΔΥ, που ζητούσε να ανασταλούν ως αντισυνταγματικές. οι εγκύκλιοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αξιολόγηση.

Έτσι, προσωρινά η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων συνεχίζεται κανονικά, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει ένα δεύτερο ραντεβού τον ερχόμενο Οκτώβριο με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου θα συζητηθεί η κύρια προσφυγή της για το ίδιο θέμα.

Σύμφωνα με τη συνδικαλιστική οργάνωση  οι εγκύκλιοι είναι αντίθετες στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αμεροληψίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, όπως είναι αντίθετες και στα άρθρα 77 και 109 του Συντάγματος.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ κατ' αρχάς αναφέρει ως πρώτο λόγο απορρίψεως της αιτήσεως της ΑΔΕΔΥ ότι οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργείου δεν υπόκειται σε αναστολή, γιατί «συνδέονται άμεσα με την οργάνωση και την ομαλή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και των υπηρεσιών των ΝΠΔΔ».

Παράλληλα, όμως το ΣτΕ (απόφαση 230/2014) αμφισβητεί εάν μπορούν οι εγκύκλιοι να προσβληθούν στα δικαστήρια. Δηλαδή, εάν μπορεί να ζητηθεί η ακύρωση εγκυκλίων των υπουργείων από τα δικαστήρια.

Θα μπορούσε να δοθεί αναστολή, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, μόνο ένα συνέτρεχαν εξαιρετικοί λόγοι ή εάν εφαρμογή των επίμαχων εγκυκλίων θα προκαλούσε στους δημοσίους, κ.λπ. υπαλλήλους «βλάβη σοβαρή και ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη, οπότε επιτρέπεται κατ' εξαίρεση, να χορηγηθεί αναστολή ύστερα από συνεκτίμηση και των αναγκών της υπηρεσίας».

Ο δεύτερος λόγος που απορρίφθηκε είναι ότι οι ισχυρισμοί της ΑΔΕΔΥ περί αντισυνταγματικότητας είναι «προδήλως αβάσιμοι». Δηλαδή, πιθανολογείται  ότι δεν θα γίνουν δεκτή κατά την εξέταση από το ΣτΕ της κυρίας προσφυγής της ΑΔΕΔΥ.

 

πηγή: Πρώτο Θέμα

 

 

 

 

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Κάμψη στην πορεία των εμβολιασμών (Βίντεο)

εμβολιασμός

Τις «χαμένες» εμβολιαστικά ημέρες του Αυγούστου επιχειρεί να καλύψει η κυβέρνηση με τις κινητές μονάδες που θα αναπτυχθούν σε όλη την Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το Ηράκλειο το υπουργείο Υγείας έχει ήδη επικοινωνήσει με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε Κρήτη, Ρόδο, Κω και Χαλκιδική, επιχειρώντας να δει εάν υπάρχει εμβολιαστικό ενδιαφέρον από εργαζόμενους, οι οποίοι αμέλησαν μέχρι σήμερα να κάνουν το εμβόλιο.

Όπου εκδηλωθεί η πρόθεση από αρκετούς εργαζόμενους, οι μονάδες θα βρίσκονται εκεί, με προσωπικό που θα «απελευθερωθεί» από τα εμβολιαστικά κέντρα, στα οποία παρατηρείται χαμηλό ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες.

Δείτε εδώ αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 347 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: 2.760 τα νέα κρούσματα - 17 θάνατοι - 172 οι διασωληνωμένοι

Self test - κορωνοϊός: Πρόστιμο σε εργαζόμενους που δεν δηλώνουν το αποτέλεσμα