Ειδήσεις

Ελλάδα

Τεράστιες ζημιές στα ασφαλιστικά ταμεία από τις χιλιάδες συντάξεις θανάτου

Κατά 11,9% αυξήθηκαν οι συντάξεις θανάτου (ή χηρείας) μέσα σε δώδεκα μόλις μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων “Ήλιος”. 

Πιο αναλυτικά:

- Η 15η έκθεση του εν λόγω συστήματος, η οποία δημοσιεύτηκε χθες και αφορά τις πληρωμές συντάξεων από τα ταμεία για τον τρέχοντα μήνα, δείχνει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έδωσαν 929.095 συντάξεις θανάτου. Οι συντάξεις αυτές αντιστοιχούν φέτος. σε 403.245 δικαιούχους. 

- Αντίθετα σύμφωνα με την 3η έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2013, τα ταμεία έδωσαν μόλις 829.776 συντάξεις θανάτου. Οι συντάξεις αυτές αντιστοιχούσαν πέρσι τέτοιο καιρό σε 376.264 δικαιούχους.

Μ΄ άλλα λόγια, η συγκεκριμένη κατηγορία συντάξεων αυξήθηκε κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 11,9%. Ωστόσο, οι δικαιούχοι αυτών των συντάξεων αυξήθηκαν κατά μόλις 7,1%. (26.981 επιπλέον δικαιούχοι). 

Έτσι, οι συντάξεις θανάτου αποτελούν πλέον το 20,7% του συνολικού πλήθους των συντάξεων που δίνουν σήμερα τα ταμεία. Αντίθετα, πριν ένα χρόνο, αποτελούσαν το 18,6%. Μ΄ άλλα λόγια αυξάνεται αισθητά το “ειδικό βάρος” τους στο ασφαλιστικό σύστημα, αποτελώντας το 1/5 του συνολικού πλήθους των συντάξεων. 

Τα ασφαλιστικά ταμεία δαπάνησαν αυτό τον Αύγουστο περίπου 360 εκατ. ευρώ για συντάξεις θανάτου. 

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο περίπου 15,5% της ετήσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης των ταμείων για το 2014 (ή 4,3 δισ. ευρώ). 

Η αύξηση αυτή των συντάξεων θανάτου μέσα σ΄ ένα χρόνο οφείλεται -όσον αφορά το πλήθος- στην αύξηση των επικουρικών και όχι των κύριων συντάξεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του “Ήλιος”, το πλήθος των επικουρικών συντάξεων θανάτου εκτινάχτηκε κατά την περίοδο του Αυγούστου 2013 - Αυγούστου 2014 κατά 96.312 (ή 39%). Τα επικουρικά ταμεία πλήρωσαν για τις παραπάνω αυτές συντάξεις 38,4 εκατ. ευρώ έναντι 32,1 εκατ. ευρώ που πλήρωσαν πέρσι. 

Αισθητά μικρότερη ήταν η αύξηση του πλήθους των κυρίων συντάξεων θανάτου στο ίδιο χρονικό διάστημα (3.004 ή 0,5%).

Τις περισσότερες συντάξεις θανάτου αναλογικά με το συνολικό πλήθος των κατηγοριών (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας) των συντάξεων που δίνει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας τις δίνει ο ΟΑΕΕ. 

Συγκεκριμένα, οι συντάξεις θανάτου αποτελούν το 32% των συντάξεων που δίνει ο ΟΑΕΕ, το 30% των συντάξεων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξαρτήτων Επαγγελματιών (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) το 24% των συντάξεων του ΙΚΑ, το 24% των συντάξεων του δημοσίου,το 21% των συντάξεων του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Σύμφωνα με το σύστημα “Ήλιος”, το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις θανάτου ανέρχεται σήμερα στα 681 ευρώ έναντι του μέσου μηνιαίου εισοδήματος από συντάξεις γήρατος ύψους 945 ευρώ.

Πηγή: www.capital.gr

Ελλάδα

Ένοχη η 34χρονη για την απαγωγή και τη σεξουαλική κακοποίηση της 10χρονης Μαρκέλας

απαγωγεας μαρκελλας

Ένοχη κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη η 34χρονη για την απαγωγή και σεξουαλική κακοποίηση του 10χρονου κοριτσιού.  

Ακόμη έκρινε ένοχο τον 41χρονο συγκατηγορούμενο της για τη συνεργεία στην αρπαγή της ανήλικης και αθώο για τη συνεργεία στην έκθεση. Να σημειωθεί ότι δεν τους αναγνωριστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή της 34χρονης κατηγορουμένης, για το σύνολο των πράξεων που της αποδίδονται, για την υπόθεση απαγωγής και σεξουαλικής κακοποίησης της 10χρονης Μαρκέλλας, στη Θεσσαλονίκη, υπόθεση που συγκλόνισε τον Ιούνιο του 2020 την κοινή γνώμη.

«Δεν ισχύει ο ισχυρισμός της ότι πήγε στο σχολείο αλλά δεν είχε αποφασίσει τι θα κάνει κι ότι ενήργησε επειδή λυπόταν την ανήλικη. Το είχε προετοιμάσει. Προκύπτει από τις επισκέψεις της στον ιστότοπο αναζητήσεως παιδιών και τις επισκέψεις στο σχολείο. Επιθυμούσε αρπαγή κι όχι απλή φιλοξενία της ανήλικης. Χρησιμοποίησε ψέμα για να την παραπλανήσει και εκείνη την ακολούθησε στην οικία της», σημείωσε η εισαγγελέας, απευθυνόμενη προς τους ενόρκους και τακτικούς δικαστές του Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώ πρόσθεσε: «Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι ανάμιξε στον χυμό της ουσίες που εμπίπτουν στα ναρκωτικά για να κάμψει την αντίσταση και την πνευματική της διαύγεια, ώστε να μην μπορέσει η ανήλικη να αντισταθεί στις ανήθικες προθέσεις της».

Με την ίδια πρόταση, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος και ο 41 ετών συγκατηγορούμενός της για την πράξη της συνέργειας στην αρπαγή, αλλά να απαλλαγεί λόγω αμφιβολιών για τη συνέργεια στην έκθεση ανηλίκου. Η κατηγορούμενη είχε σοκάρει με την απολογία της το Δικαστήριο καθώς ανέφερε ότι με την πράξη της «ήθελε να προσφέρει τα μητρικά της αισθήματα»!

Η 34χρονη, επιχείρησε να να αιτιολογήσει τις πράξεις της ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης και παραδέχτηκε, ακόμη, ότι χορήγησε ναρκωτικά στην ανήλικη, αλλά αρνήθηκε ότι την κακοποίησε σεξουαλικά.

«Πρώτα από όλα θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους για το κακό που έκανα. Έχω μετανιώσει πίκρα για ότι έχω κάνει και θα το πληρώνω για όλη μου τη ζωή. Όταν ήμουν σε άσχημη οικονομική κατάσταση ο σύζυγός μου με εξωθούσε στην πορνεία παράλληλα με την άλλη δουλειά μου. Όταν εκδιδόμουν, γνώρισα και τα ναρκωτικά. Αποφάσισα εγώ να δώσω το παιδί μου στον πρώην σύζυγό μου με τον οποίο είχαμε αψιμαχίες και δεν μπορούσα να το πάρω. Άρχισα να νιώθω τύψεις και αναζητούσα κάπου να προσφέρω τα μητρικά μου αισθήματα», ανέφερε η κατηγορούμενη κατά την απολογία της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαγωγή Μαρκέλλας: Η 34χρονη που την κακοποίησε είχε βιάσει και την ίδια της τη μητέρα!

Αρπαγή Μαρκέλλας: Η κατάθεση της 10χρονης - Όσα είπε στους αστυνομικούς

Απαγωγή Μαρκέλλας: Μήνυση στην 33χρονη από τον πρώην σύζυγό της

ESPA BANNER