Ειδήσεις

Ελλάδα

Σύνταξη πριν τα 60 υπό προϋποθέσεις σε πολλά ταμεία

Σύνταξη στα 50, 55, 58 και στα 60 μπορούν να πάρουν σε 12 τουλάχιστον περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι σεΙΚΑΔημόσιοΔΕΚΟτράπεζες και άλλα Ειδικά Ταμεία, έχοντας ήδη κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα: Δηλαδή έχουν το χρόνο ασφάλισης που τους διασφαλίζει ότι θα βγουν στη σύνταξη μόλις φτάσουν και στη συγκεκριμένη ηλικία συνταξιοδότησης.

Η κατοχύρωση, δηλαδή η συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, συμφέρει να γίνει με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ισχύουν ως το 2012 και με αναγνώριση πλασματικών ετών.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένη στο ΙΚΑ που συμπλήρωσε 10.000 ημέρες το 2010, θα υποβάλει αίτηση για σύνταξη, όποτε γίνει 57 ετών. Αν συμπλήρωσε τις 10.000 ημέρες το 2012, τότε κλειδώνει τις προϋποθέσεις αυτού του έτους, δηλαδή πλήρη σύνταξη, όταν γίνει 58 ετών και 6 μήνες και με την προϋπόθεση ότι κατά την υποβολή της αίτησης θα έχει και επιπλέον 800 ημέρες ασφάλισης, δηλαδή 10.800 συνολικά. Οι επιπλέον αυτές μέρες, όπως και οι 10.000, συμπληρώνονται και με πλασματικά. Αν, όμως, έχει τις 10.000 ημέρες από το 2013 και μετά, τότε θα συνταξιοδοτηθεί στα 67 ή με μειωμένη στα 62.

Όταν λοιπόν οι ασφαλισμένοι φτάνουν και στην προβλεπόμενη ηλικία για σύνταξη, τότε έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα και μπορούν να το ασκήσουν, υποβάλλοντας αίτηση.

 

 

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Κάμψη στην πορεία των εμβολιασμών (Βίντεο)

εμβολιασμός

Τις «χαμένες» εμβολιαστικά ημέρες του Αυγούστου επιχειρεί να καλύψει η κυβέρνηση με τις κινητές μονάδες που θα αναπτυχθούν σε όλη την Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το Ηράκλειο το υπουργείο Υγείας έχει ήδη επικοινωνήσει με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε Κρήτη, Ρόδο, Κω και Χαλκιδική, επιχειρώντας να δει εάν υπάρχει εμβολιαστικό ενδιαφέρον από εργαζόμενους, οι οποίοι αμέλησαν μέχρι σήμερα να κάνουν το εμβόλιο.

Όπου εκδηλωθεί η πρόθεση από αρκετούς εργαζόμενους, οι μονάδες θα βρίσκονται εκεί, με προσωπικό που θα «απελευθερωθεί» από τα εμβολιαστικά κέντρα, στα οποία παρατηρείται χαμηλό ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες.

Δείτε εδώ αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 347 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: 2.760 τα νέα κρούσματα - 17 θάνατοι - 172 οι διασωληνωμένοι

Self test - κορωνοϊός: Πρόστιμο σε εργαζόμενους που δεν δηλώνουν το αποτέλεσμα