Ειδήσεις

Ελλάδα

Συγκροτούνται τρία μουσικά σύνολα στο πλαίσιο της ΝΕΡΙΤ

Τρία μουσικά σύνολα θα συγκροτηθούν στο πλαίσιο της ΝΕΡΙΤ, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Νέας Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ίντερνετ & Τηλεόραση ΑΕ, που διαβιβάστηκε στη Βουλή από την υφυπουργό στον πρωθυπουργό και υφυπουργό Μέσων Ενημέρωσης Σοφία Βούλτεψη.

Όπως ειδικότερα αναφέρεται, «ο καθορισμός των μουσικών που θα απαρτίζουν τα μουσικά σύνολα γίνεται βάσει των ελαχίστων απαιτήσεων για μια αξιοπρεπή παρουσία αυτών σε σχέση με τους επιδιωκόμενους σκοπούς». Προβλέπονται 70 μουσικοί για τη συμφωνική ορχήστρα και, όπως επισημαίνεται, «ο αριθμός αυτός δεν είναι από τους μεγαλύτερους αναφορικά με τη διεθνή πραγματικότητα. Όμως, υπάρχουν και μεγάλες ορχήστρες με αυτό τον αριθμό όπως η PHILARMONIA ORCHESTRA (72 μουσικοί)». Προβλέπεται επίσης «χορωδιακό σύνολο 30 χορωδών που είναι ένα λογικό μέγεθος χορωδίας, όχι μεγάλης αλλά αποτελεσματικής». Αναφέρεται ενδεικτικά ότι «το χορωδιακό σύνολο The singers του BBC έχει 21 χορωδούς».

Η ορχήστρα ποικίλης μουσικής προβλέπεται να αποτελείται από 10 άτομα, «η λογική εδώ έχει να κάνει με ρεπερτόριο Jazz (5 άτομα), ελληνικής μουσικής (5-6 άτομα) και ελαφράς (8-10 άτομα). «Φυσικά η δυνατότητα διεύρυνσης των συνόλων θα εξαρτηθεί και από την εν γένει οικονομική δυνατότητα του οργανισμού» αναφέρεται στο έγγραφο της ΝΕΡΙΤ.

Γίνεται επίσης γνωστό ότι η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την έγκριση πρόσληψης για τους μουσικούς της συμφωνικής ορχήστρας έχει ήδη εκδοθεί και αυτές τις ημέρες (27 έως 31 Μαΐου) γίνονται οι ακροάσεις. Το αίτημα για ΠΥΣ για τα υπόλοιπα σύνολα έχει ήδη ετοιμαστεί από το νομικό τμήμα της ΝΕΡΙΤ. Οι μουσικοί που θα επιλεγούν θα υπογράψουν σύμβαση έργου για 150 συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα με μια προοπτική περίπου τριών ετών.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης, για τα Μουσικά Σύνολα της ΝΕΡΙΤ με την οποία έχει επισημάνει ότι τα Μουσικά Σύνολα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έχουν πανευρωπαϊκά ιδιαίτερη αξία, καθώς συνδέονται με τη ραδιοτηλεοπτική επικοινωνία και την πολιτιστική προσφορά του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα και ασκούν συστηματική ηχογραφική δραστηριότητα, με κύριο αντικείμενο την εθνική μουσική δημιουργία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Ελλάδα

Επιφυλακή για τον κινεζικό πύραυλο - Σε ετοιμότητα Πολιτική Προστασία και Σώματα Ασφαλείας

κινεζικος πυραυλος

Σε μερική επιφυλακή βρίσκονται τα ελληνικά σώματα ασφαλείας με αφορμή τον κινεζικό πύραυλο, Long March, βάρους 21 τόνων ο οποίος αναμένεται να εισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα της γης τις επόμενες ώρες (με πιθανότερη χρονική στιγμή τα ξημερώματα της Κυριακής) και τα θραύσματα του οποίου αναμένεται να συντριβούν κάπου μεταξύ 41.5°Β και 41.5°Ν παραλλήλου, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μεσα στη ζώνη επικινδυνότητας.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti.gr, η Πολιτική Προστασία με επείγον σήμα της ζητά από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους φορείς της, να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε αν χρεαστεί να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει. Το έγγραφο, έφτασε πριν από λίγο στις αρμόδες υπηρεσίες της Κρήτης.

Μάλιστα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε ΝΟΤΑΜ. Η ισχύς του, δηλαδή το διάστημα επιφυλακής ειναι απο σήμερα Σάββατο 8/5 21:12 βράδυ, τοπική ώρα, μέχρι αύριο Κυριακή 9/5 μεσημέρι 12:46. Τα περισσότερα διαστημικά αντικείμενα καίγονται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης και αυτό αναμένεται να συμβεί και με το μεγαλύτερο τμήμα του πυραύλου.

Ωστόσο, κάποια από τα εξαρτήματά του, όπως οι οδεύσεις των αερίων και οι δεξαμενές καυσίμων είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και αυτά αναμένεται ότι θα φθάσουν ώς την επιφάνεια της Γης. Η Ελλάδα βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνάντηση Πέτσα με Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχους για τα θέματα του Ρεθύμνου

Νέα ΚΥΑ: Έτσι θα ανοίξουν σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, αθλητισμός και κολυμβητήρια