Ειδήσεις

Ελλάδα

Στο στόχαστρο του Sotheby's πανάκριβα κοσμήματα χρεοκοπημένων Ελλήνων

«Το ροζ όνειρο γράφει ιστορία: παγκόσμιο ρεκόρ δημοπρασίας για το μεγαλύτερο ροζ διαμάντι, βάρους 59,60 καρατίων, το οποίο πουλήθηκε στη Γενεύη για 63 εκατ. ευρώ». Με αυτό το κείμενο ο οίκος Sotheby’s κατέκλυσε διαφημιστικά τις ελληνικές εφημερίδες πριν από λίγες ημέρες. Ο πλέον γνωστός οίκος δημοπρασιών στον κόσμο ζητούσε από τους Έλληνες ιδιοκτήτες ακριβών κοσμημάτων να τα παραχωρήσουν για τη δημοπρασία που θα γίνει τον ερχόμενο Μάιο στη Γενεύη.

Την ώρα λοιπόν που τα ενεχυροδανειστήρια έχουν γεμίσει τις γειτονιές της Ελλάδας, σύμφωνα με το Newmoney, στο στόχαστρο των ξένων οίκων μπαίνει πλέον και η «υψηλή κοινωνία», που μετράει ήδη εκατοντάδες χρεοκοπημένους. Στόχος των Άγγλων δημοπρατών είναι τα πραγματικά ακριβά κομμάτια που έχουν στην κατοχή τους γνωστές ελληνικές οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα ρευστότητας.

Ο οίκος Sotheby’s, περιτυλιγμένος με τον κομψό του μανδύα, ζητούσε, λοιπόν, πελάτες. Ως δόλωμα έριχνε την τελευταία μεγάλη πώληση ενός ροζ διαμαντιού, το οποίο έφτασε τα 63 εκατ. ευρώ.

Από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, άνθρωποι του οίκου, μαζί με την Ελληνίδα εκπρόσωπό τους κυρία Ελια Πορταλάκη, κόρη του γνωστού χρηματιστή και συλλέκτη έργων τέχνης Ζαχαρία Πορταλάκη, έκλειναν ραντεβού και επέλεγαν τα κοσμήματα που θα πάρουν μέρος στην επόμενη δημοπρασία στη Γενεύη.

Με στόχο τη διακριτικότητα, οι υπεύθυνοι είχαν κλείσει σουίτα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», όπου δέχονταν με ραντεβού τους υποψήφιους πωλητές από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Ο ενδιαφερόμενος έπρεπε να καλέσει τον αριθμό τηλεφώνου που αναγραφόταν στην αγγελία για να κλείσει ραντεβού. Αφού μιλούσε με μια συνεργάτιδα του οίκου, έλεγε από το τηλέφωνο ποιο είναι το κόσμημα ή το διαμάντι που διαθέτει. Οι υπεύθυνοι του οίκου του ζητούσαν να το φωτογραφήσει και να το στείλει μέσω mail στη διεύθυνση που επίσης αναγραφόταν στην αγγελία που δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια εφόσον οι άνθρωποι του οίκου Sotheby’s εκτιμούσαν την αξία του κοσμήματος, τηλεφωνούσαν στον ενδιαφερόμενο και έκλειναν ραντεβού μαζί του. Τα κοσμήματα τα οποία επέλεγαν οι άνθρωποι του Sotheby’s έπρεπε να έχουν αξία τουλάχιστον 20.000 ευρώ και άνω.

Ο ενδιαφερόμενος, φτάνοντας στη «Μεγάλη Βρεταννία» όπου είχαν καταλύσει οι εκτιμητές, συναντούσε τους Βρετανούς εκτιμητές. Εφόσον οι δύο πλευρές συμφωνούσαν πως το κόσμημα μπορεί να πάρει μέρος στη δημοπρασία, υπέγραφαν συμβόλαιο στο οποίο αναγραφόταν το ποσό το οποίο θα έπαιρνε ο ιδιοκτήτης του κοσμήματος.

Παρούσα σε όλη τη διαδικασία ήταν η κυρία Πορταλάκη, εκπρόσωπος του οίκου Sotheby’s στην Ελλάδα. Σπούδασε Χρηματοοικονομικά και Διαχείριση Επενδύσεων, ωστόσο μεγάλη της αγάπη παρέμενε από τα εφηβικά της χρόνια η τέχνη. Τα μαθήματα Σύγχρονης Τέχνης στο Sotheby’s Institute και στην Tate Modern Gallery ήταν φυσική συνέχεια αυτού του πάθους. Σε παλαιότερη συνέντευξή της η κυρία Πορταλάκη είχε επισημάνει για την τέχνη: «Η ελληνική αγορά τέχνης σίγουρα έχει παρουσιάσει μια αξιόλογη διαδρομή τα τελευταία χρόνια και σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες συλλογών είναι ακόμα μια σχετικά νέα αγορά στο διεθνές στερέωμα. Ο οίκος Sotheby’s έχει σημειώσει μερικά καταπληκτικά αποτελέσματα στον χώρο και θεωρεί την ελληνική αγορά ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Οι Ελληνες συλλέκτες είναι πολύ καλά ενημερωμένοι και μορφωμένοι και έχουν παρουσιάσει ένα αναμφισβήτητο πάθος για τις τέχνες».

Η κυρία Πορταλάκη μαζί με τους ειδικούς του οίκου Sotheby’s έφυγαν από την Ελλάδα την Πέμπτη το πρωί με γεμάτες τις βαλίτσες τους από κοσμήματα και διαμάντια που θα πάρουν μέρος στη μεγάλη δημοπρασία του οίκου στη Γενεύη τον ερχόμενο Μάιο

 

Ελλάδα

Έγκλημα στη Φολέγανδρο: Η προκλητική ομολογία του δολοφόνου της Γαρυφαλλιάς

φολέγανδρος

Μία σχέση χωρίς αλληλοσεβασμό όπου το θύμα επεδείκνυε απέναντί του απαξιωτική συμπεριφορά, περιέγραψε απολογούμενος στον ανακριτή Νάξου, ο 30χρονος κατηγορούμενος για το έγκλημα σε βάρος της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου, την περασμένη Παρασκευή στην Φολέγανδρο.

Ενώπιον του ανακριτή, ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, που ήδη είναι προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση, εμφάνισε εαυτόν ως το θύμα μίας προσβλητικής συμπεριφοράς από την σύντροφο του, με την οποία όπως ανέφερε είχαν ελεύθερη σχέση περίπου έναν χρόνο: «Με ενέπαιζε» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο ίδιος είχε προτείνει να γυρίσουν πίσω, από την Φολέγανδρο, αλλά το θύμα δεν ήθελε.

Σε ερώτηση του ανακριτή για την αιτία του διαπληκτισμού που είχαν την επίμαχη μέρα, ο κατηγορούμενος είπε πως η ένταση ξεκίνησε επειδή η Γαρυφαλλιά δεν παρακολουθούσε στον χάρτη «πώς θα πάμε στο μέρος που πηγαίναμε να φάμε. Πηγαίναμε από άλλο δρόμο και μετά ξαναγυρίσαμε πίσω».

Έτσι, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ξεκίνησε ο καυγάς μεταξύ τους.

Ανακριτής : Το αμάξι σας έφυγε ή το ρίξατε εσείς εκεί;

Κατηγορούμενος : Μου έφυγε ήμασταν στο κέντρο του δρόμου και έπρεπε να κάνω στροφή, διαπληκτιζόμαστε και το αμάξι έφυγε από το δρόμο. Προσέκρουσε σε πέτρες.

Ανακριτής : Ο διαπληκτισμός τι μορφή είχε;

Κατηγορούμενος: Υπήρχε έντονη λογομαχία. Δε θυμάμαι συγκεκριμένα. Εγώ της είπα ότι αυτό με τον χάρτη έχει γίνει πολλές φορές. Αυτή έλεγε ότι «δεν πειράζει πάμε από άλλο δρόμο, αν σε ενοχλεί τόσο πολύ αυτοκτόνα».

Ανακριτής :Δεν υπήρχαν ύβρεις, προσβολές ή σωματική βία;

Κατηγορούμενος: Όχι

Απαντώντας σε ερώτηση του δικαστικού λειτουργού, ο κατηγορούμενος είπε πως πριν τον επίμαχο καυγά, είχαν γίνει και άλλοι διάλογοι μεταξύ τους, με κάποιους σε έντονο ύφος - και ότι η νεαρή γυναίκα του έλεγε ότι 'έχουμε έρθει διακοπές μαζί και δεν περνάμε καλά'. Είχα προτείνει εγώ να κλείσουμε εισιτήρια να γυρίσουμε πίσω αφού δεν περνούσαμε καλά, αλλά η Γαρυφαλλιά επέμενε να μείνουμε».

Ο 30χρονος είπε επίσης, πως το θύμα ήταν εκείνο που πρότεινε να πάνε μαζί διακοπές και ότι συναποφάσισαν να κάνουν ελεύθερο κάμπινγ για λόγους οικονομικούς.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, λίγη ώρα πριν να οξυνθεί η κατάσταση μεταξύ τους, είχαν πάει για μπάνιο σε παραλία κοντά στο σημείο που βρέθηκε πνιγμένη και χτυπημένη η νεαρή γυναίκα. Από εκεί αποφάσισαν να πάνε για φαγητό, «όμως χαθήκαμε και αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε στο χωματόδρομο με κατεύθυνση αυτή τη φορά από τον Άγιο Γεώργιο προς Λυγαριά. Περί τα 100 - 200 μέτρα μετά την παραλία της Λυγαριάς, πίσω προς Άνω Μεριάς, σε απόκρημνο σημείο έγινε το συμβάν».

Ανακριτής: Μέχρι τότε ήταν όλα καλά;

Κατηγορούμενος: Δεν είχαμε καλή επικοινωνία, δεν περνούσαμε καλά. Καθίσαμε για μπάνιο περίπου 1 ώρα και αποφασίσαμε μαζί να φύγουμε να πάμε κάπου να φάμε.

- Τον χάρτη τον είχε η Γαρυφαλλιά;

- Ουσιαστικά είχαμε το gps του κινητού της

Στην αναφορά του κατηγορουμένου ότι το θύμα δεν τον σεβόταν, ο δικαστικός λειτουργός ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες να του εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί.

Ο 30χρονος φέρεται να είπε: «Υπάρχουν κάποια γεγονότα, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει λόγος να τα αναφέρω. Με ενέπαιζε παριστάνοντας πως πήγε να πάρει τσιγάρα και πήγαινε αλλού, και μετά γέλαγε. Το βασικό ήταν ότι υπήρχε αυτό, έντονα στο νησί. Με οδηγούσε κι εμένα σε λάθος κατευθύνσεις, καταλήγαμε σε χωματόδρομο και μετά με κορόιδευε. Ήταν μια επανειλημμένη συμπεριφορά και ήταν τόσο έντονο που μου χαλούσε την καλή διάθεση που είχα στην αρχή. Το έκανε εδώ και 5-6 μήνες. Παρόμοια συμπεριφορά, αλλά όχι συνεχόμενα, κάποιες φορές. Προσπαθούσε να με εκθέσει, είτε όταν ήμασταν μόνοι μας, είτε με παρέα. Εγώ είχα πει αρκετές φορές να σταματήσουμε να βρισκόμαστε γι' αυτό το λόγο, αλλά εκείνη επέμενε να συνεχίσουμε. Για κάποια θέματα είχαμε βρει λύσεις, σε αλλά σημεία έκανε τα ίδια».

Περιγράφοντας στον ανακριτή όσα έγιναν στον βραχώδη περιοχή που έγινε το έγκλημα, ο κατηγορούμενος είπε πως η Γαρυφαλλιά βγήκε από το αυτοκίνητο όταν εξετράπη, επειδή φοβήθηκε:  
«Βγήκε από το αμάξι επειδή φοβήθηκε. Φώναξε γιατί βγήκαμε από το δρόμο και φοβήθηκε, ενώ δεν ήταν κάτι εσκεμμένο. Νομίζω μια φορά φώναξε βοήθεια…Εκείνη τη στιγμή θόλωσα, κλείδωσε το μυαλό μου. Εγώ κατάλαβα ότι φωνάζει για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εγώ φταίω σε κάτι και να με εκθέσει για άλλη μία φορά. Είχαμε τσακωμό μπροστά στο αμάξι. Το αμάξι δεν το έβαλα σε λειτουργία. Δε θυμάμαι πόσα μέτρα απέχει το αμάξι από το χείλος του γκρεμού…Μόνο μία ένταση θυμάμαι».

Ανακριτής: Σας χτύπησε;

Κατηγορούμενος: Όχι

- Την χτυπήσατε;

- Όχι

- Την ακουμπήσατε;

- Όχι

- Τι θυμάστε;

- Την έσπρωξα. Δε θυμάμαι πόσες φορές την έσπρωξα.

- Προς τα που την σπρώξατε;

- Νομίζω προς τον γκρεμό. Δεν είχε παραλία.

- Έπεσε στο γκρεμό;

- Την έσπρωξα και έπεσε κι αυτό που θυμάμαι εγώ, ήταν ότι ήταν στο νερό. Δεν την είδα να χτυπάει στα βράχια.

- Την είδατε να πέφτει;

- Δεν είδα πως κατέληξε μέσα στο νερό. Εγώ κατέβηκα κάτω και ήταν μέσα στο νερό. Δεν θυμάμαι αν είχε αίματα. Ίσως είχε στο πρόσωπο αίμα. Δεν θυμάμαι σε πιο σημείο του προσώπου. Δε θυμάμαι τι φορούσε. Όταν την είδα ήταν σαν να συντονίστηκα. Μπήκα στο νερό, την έβγαλα έξω και προσπάθησα να της κάνω τεχνητές αναπνοές. Δε γνωρίζω την τεχνική. Την τράβηξα με τα χέρια. Ήταν βαθιά εκεί. Δε γνωρίζω πως βρέθηκε το φόρεμα και τα σανδάλια δίπλα στο σημείο που ανασύρθηκε η Γαρυφαλλιά. Ούτε τα σκουλαρίκια και το κολιέ. Δεν υπήρχε κάποια πάλη. Όταν έκανα τεχνητές αναπνοές δεν αντιδρούσε, στην αρχή έβγαλε κάτι απ' το στόμα της σαν αφρό και μετά δεν έκανε κίνηση. Δεν ανέπνεε. Πήρα σφυγμό αλλά δεν αντελήφθην σφυγμό. Δεν άκουσα τη φωνή της και δεν θυμάμαι αν είχε ανοιχτά τα μάτια. Θυμάμαι μόνο ότι τα χείλη της ήταν μελανιασμένα».

Ο κατηγορούμενος είπε στον δικαστικό λειτουργό, πως μετά αισθανόταν χαμένος και ότι έφυγε κολυμπώντας. «Δεν θυμάμαι πόση ώρα κολυμπούσα. Κολύμπησα αρκετή ώρα και βγήκα σε βράχια. Απ' ό,τι θυμάμαι, την τσάντα μου την έριξα στην θάλασσα. Το βράδυ εκείνο κοιμήθηκα στο λόφο. Δεν ξέρω γιατί γύρισα πίσω στο αμάξι και δε θυμάμαι αν και γιατί άφησα τα αλάρμ ανοιχτά».

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως από το 2014-2015 αντιμετωπίζει ψυχιατρικό πρόβλημα με έντονες εξάρσεις και έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή κάνοντας παράλληλα συνεδρίες με ειδικούς. Όπως ανέφερε, τους τελευταίους μήνες είχε διακόψει αυθαίρετα την αγωγή του, ενώ επισκέφθηκε στις αρχές Ιουλίου ψυχίατρο, ο οποίος δεν του έδωσε αγωγή. «Τον τελευταίο ψυχίατρο τον επισκέφτηκα γιατί νόμιζα πάλι ότι με παρακολουθούν, ότι δεν μπορούσα να επικοινωνήσω, είχα ασυνεννοησία και προβλήματα με την Γαρυφαλλιά. Είχα προσπαθήσει πολλές φορές να διακόψω τη σχέση μαζί της, αλλά μετά με καλούσε να ξαναβρεθούμε συνέχεια. Εγώ το συνέχιζα και προσπαθούσα να κατανοήσω τους λόγους που γινόταν αυτό στα ανθρώπινα πλαίσια και στα πλαίσια του αλληλοσεβασμού».

Ο κατηγορούμενος όπως είπε, θεωρεί πως για αυτό που συνέβη, «σίγουρα δεν ήμουν ο εαυτός μου. Πραγματικά λυπάμαι γι' αυτό που συνέβη και μακάρι να είχαν έρθει τα πράγματα αλλιώς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φολέγανδρος: Χτύπησε τη Γαρυφαλλιά, την έσυρε και την έριξε ζωντανή στη θάλασσα

Φολέγανδρος: Ψυχική νόσο θα επικαλεστεί ο 30χρονος δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς

Συγκλονίζουν οι γονείς της Γαρυφαλλιάς: «Να μην φύγουν άλλα κορίτσια»