Ειδήσεις

Ελλάδα

Πώς θα προστατέψουμε το σπίτι μας από τον σεισμό

Πόσοι εξ’ ημών έχουμε πει τη φράση «το δικό μου σπίτι είναι παλιό. Έχει αντέξει τόσους σεισμούς και δεν έχει πάθει τίποτα. Αν πέσει το δικό μου σπίτι δεν θα έχει μείνει τίποτα όρθιο…». Κι όμως καμία από αυτές τις φράσεις δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ουδείς μπορεί να προβλέψει το πώς, το πότε και το πόσο δυνατά θα χτυπήσει ένας σεισμός. Ουδείς γνωρίζει τι ζημιές θα προξενήσει. Έτσι, ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσει κάποιος την κατοικία του απέναντι στον κίνδυνο του σεισμού, είναι η ασφάλιση.

Ποιες συμβουλές δίνουν οι ειδικοί επί του θέματος; Διαβάζοντας τα hints & tips που ακολουθούν, θα μπορέσετε με μεγαλύτερη ευκολία να κλείσετε το συμβόλαιο που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες. Ποιος ξέρει, σε λίγους μήνες μπορεί η ασφάλιση κατά του κινδύνου από σεισμό να έχει γίνει υποχρεωτική καθώς και αυτή η πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων.

1.     Δεν υπάρχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο το οποίο να καλύπτει μόνο τον κίνδυνο του σεισμού. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες ενσωματώνουν τη συγκεκριμένη κάλυψη στο λεγόμενο βασικό ή και σε ένα ευρύτερο πακέτο καλύψεων το οποίο περιλαμβάνει φωτιά, κεραυνό, έκρηξη κλπ.  

2.     Η κάλυψη κατά του κινδύνου του σεισμού, είναι η ακριβότερη που υπάρχει στην ασφάλιση της κατοικίας. Το ασφάλιστρο που θα πληρώσουμε στο ασφαλιστήριο κατοικίας μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί εάν προσθέσουμε και την κάλυψη του σεισμού. Αυτό εν πολλοίς οφείλεται και στο γεγονός ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται σεισμογενής χώρα κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να επέλθει ο κίνδυνος.

3.     Η χώρα είναι χωρισμένη από τις ασφαλιστικές εταιρείες σε γεωγραφικές ζώνες ανάλογα με τη σεισμικότητα που παρουσιάζουν. Έτσι η ασφάλιση ενός ακινήτου στην Κεφαλονιά, μπορεί να είναι πιο ακριβή από ότι η ασφάλιση του ίδιου ακινήτου στην Κρήτη.

4.     Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι η ασφαλιστική αποζημιώνει πάντα την αρχική αιτία της ζημιάς. Δηλαδή, αν ο σεισμός προκαλέσει πυρκαγιά, θα αποζημιωθούμε μόνο αν είμαστε καλυμμένοι από σεισμό καθώς αυτή είναι η αρχική αιτία.  

5.      Όσο «πλουσιότερο» είναι το πακέτο μας από πλευράς καλύψεων, τόσο περισσότερο εξασφαλισμένοι είμαστε σε περίπτωση ζημιάς. Για παράδειγμα, μπορούμε να εξασφαλιστούμε και για δαπάνες που θα προκύψουν για την αποκομιδή μπάζων από συντρίμμια, έξοδα μετεστέγασης, εξόδων φύλαξης της κατοικίας μας αμέσως μετά την καταστροφή από το σεισμό κ.ά. Όλες αυτές οι καλύψεις μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες ενώ δεν φουσκώνουν αισθητά τον τελικό λογαριασμό.

6.     Στις καλύψεις σεισμού, υπάρχει η λεγόμενη απαλλαγή η οποία συνήθως διαμορφώνεται στο 2%. Δηλαδή, αν γίνει ζημιά 100 ευρώ, η ασφαλιστική εταιρεία πληρώνει τα 98 ευρώ και εμείς τα δύο ευρώ. Για να περιορίσουμε το ύψος του ασφαλίστρου, αναζητούμε μεγαλύτερο ποσοστό απαλλαγής.

7.      Είναι δύσκολο να ασφαλίσουμε ακίνητο για σεισμό το οποίο έχει κτιστεί πριν από το 1960. Η δόμηση σύμφωνα με το νέο ΓΟΚ και τους αντισεισμικούς κανόνες είναι πάντα το ζητούμενο.

Ελλάδα

Τουρισμός: Στη Μαδρίτη ο Χάρης Θεοχάρης για την παγκόσμια σύνοδο

τουρισμός Ελλάδα νησιά

Στη Μαδρίτη ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης για τη Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Στη Μαδρίτη μεταβαίνει ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης στις 18 και 19 Ιανουαρίου προκειμένου να συμμετάσχει στην 113η Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, συνοδευόμενος από την Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κυρία Βίκυ Λοΐζου.

Στη διήμερη Σύνοδο, εκτός από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Τουρισμού θα συμμετάσχει και στη συνεδρίαση της Παγκόσμιας Επιτροπής Κρίσης για τον Τουρισμό, όπου θα παρουσιάσει, ως προεδρεύων της Τεχνικής Ομάδας της Επιτροπής, την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις προοπτικές χρήσης του, τη σημασία των γρήγορων τεστ αντιγόνου (rapid antigen tests), καθώς και την υιοθέτηση κοινών πρωτοκόλλων για το ασφαλές άνοιγμα που αναμένει ο τουρισμός το 2021.

Ο κ. Θεοχάρης πρόκειται να πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με ομολόγους του και να συναντηθεί με τον Βασιλιά Φίλιππο της Ισπανίας ως επικεφαλής της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Διαβάστε επίσης: 

Ηράκλειο: Θλίψη για τον γνωστό ξενοδόχο που "έφυγε" από τη ζωή

Ρέθυμνο: Διαψεύδει η διοίκηση του νοσοκομείου ότι κλείνει η παθολογική κλινική