Ειδήσεις

Ελλάδα

Προτάσεις ΟΚΕ για μέτρα ενίσχυσης των φτωχών στρωμάτων

Το θεσμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την ενθάρρυνση των γεννήσεων καθώς και μια σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων υπέρ των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, προτείνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδος με σκοπό τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Η πρόταση περιλαμβάνει τη Γνώμη Πρωτοβουλίας της ΟΚΕ με θέμα: «Το Κοινωνικό Δίκτυ Ασφαλείας για τη Διατήρηση της Κοινωνικής Συνοχής: Προτάσεις και Μέτρα Πολιτικής», με στόχο «μια νέα εθνική στρατηγική». Η Γνώμη Πρωτοβουλίας επικυρώθηκε από την Ολομέλεια της ΟΚΕ και πρόκειται να σταλεί στην κυβέρνηση, στους βουλευτές και στα κόμματα.

Η ΟΚΕ εκτιμά ότι η κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος «συνιστά σημαντικό μηχανισμό μεταρρυθμιστικής παρέμβασης στο πεδίο των παραδοσιακών προνοιακών πολιτικών, που θα πρέπει να επιχειρείται με γνώμονα την «ενεργητική στροφή» των προγραμμάτων επιδοματικής ενίσχυσης, συνδέοντας τις παροχές με την εργασιακή ένταξη και υιοθετώντας αυστηρά κριτήρια επιλεκτικότητας στην άσκηση μέτρων κοινωνικής πολιτικής».

Σύμφωνα με την ΟΚΕ, οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, καθιστούν αναγκαία την αναμόρφωση του υφιστάμενου μοντέλου, ώστε οι περιορισμένοι δημόσιοι πόροι να κατευθύνονται στοχευμένα σε ομάδες του πληθυσμού με αντικειμενικά προβλήματα συμμετοχής στον οικονομικό ιστό και να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στα φτωχά άτομα και νοικοκυριά, καθώς και στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους.

Η ΟΚΕ προτείνει, μεταξύ άλλων,

  • τη θέσπιση ενός ειδικού προγράμματος κάλυψης των φτωχών ανέργων χωρίς ασφαλιστική προστασία,
  • την άμεση επαναφορά του αφορολογήτου ορίου για κάθε προστατευόμενο παιδί την επανεξέταση όλων των προνοιακών προγραμμάτων εισοδηματικής ενίσχυσης με βάση εισοδηματικά κριτήρια,
  • ειδική πρόβλεψη εισοδηματικής ενίσχυσης ΑμεΑ και τη θέσπιση ειδικών μέτρων για την κατηγορία των εργαζομένων φτωχών.

Ακόμη προτείνει τη θέσπιση ειδικών δημογραφικών μέτρων και κινήτρων για την ενθάρρυνση νέων γεννήσεων στη χώρα μας και για την αύξηση του αριθμού των πολύτεκνων οικογενειών, με σκοπό την έγκαιρη αποτροπή μιας δημογραφικής κατάρρευσης,

Τέλος προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα βασικά είδη βρεφικής και παιδικής φροντίδας, όπως το γάλα, οι πάνες, τα σχολικά είδη κ.ά. με επιτήρηση της αγοράς ώστε η μείωση να περάσει πραγματικά ως όφελος στις οικογένειες.

Ελλάδα

Στις φλόγες δασική έκταση στην Αττική

φωτιά

Δασική έκταση στην περιοχή Ντάρδιζα στις Αχαρνές Αττικής καίγεται από νωρίς το απόγευμα.

Κινητοποιήθηκαν 58 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. (μηχανοκίνητο τμήμα), δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, συνδράμουν και εθελοντές πυροσβέστες και υδροφοόρες ΟΤΑ. 

Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. για τη διερεύνηση των αιτίων.

Υπενθυμίζεται πως και χθες στις Αχαρνές είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά. 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: 2.322 νέα κρούσματα, 359 διασωληνωμένοι, 42 θάνατοι

Κρήτη - Κορωνοιός: 110 νέες μολύνσεις ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

ESPA BANNER