Ειδήσεις

Ελλάδα

Ποιες ιατρικές ειδικότητες αναγνωρίζονται και πότε θα μονιμοποιούνται οι ειδικευμένοι γιατροί

Αλλαγές και ανατροπές στο χώρο της Υγείας αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο.

Σύμφωνα με το Βήμα στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η παράταση, κατά δύο χρόνια, της συνταξιοδότησης των γιατρών που υπηρετούν στις μονάδες του ΕΣΥ, δλαδή μέχρι να κλείσουν τα 67. Ακόμη, αναγνωρίζονται 40 ιατρικές ειδικότητες και τέσσερις ιατρικές εξειδικεύσεις, ενώ για κάθε ιατρική ειδικότητα απαιτείται η ύπαρξη μόνο μίας επιστημονικής εταιρείας.

Επιπλέον αποσυνδέονται τα δύο Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας («Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία»), καθώς και τα δύο μεγάλα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία («Δαφνί» και «Δρομοκαϊτειο») και αποτελούν στο εξής ανεξάρτητα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Τι θα ισχύει με τη μονιμοποίηση ειδικευμένων γιατρών

Ειδικευμένοι γιατροί οι οποίοι ολοκληρώνουν την υπηρεσία υπαίθρου μπορούν να διοριστούν σε κενή οργανική θέση στο Νοσοκομείο όπου υπαγόταν το κέντρο υγείας ή το περιφερειακό ιατρείο στο οποίο υπηρετούν. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κενή θέση, οι γιατροί θα διορίζονται σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση.

Επίσης, Ελληνες ειδικευμένοι ιατροί, οι οποίοι κατά την τελευταία πενταετία έχουν εργαστεί περισσότερα από τρία χρόνια σε Νοσοκομεία του εξωτερικού μπορούν να διορίζονται σε προσωποπαγείς θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι συνιστάται μία επιστημονική εταιρεία, με έδρα την Αθήνα, για κάθε ιατρική ειδικότητα. Εάν καταργηθεί κάποια ειδικότητα, καταργείται και η Εταιρεία.

Ως ιατρικές ειδικότητες αναγνωρίζονται οι:

Αγγειοχειρουργική,

Αιματολογία,

Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία,

Ακτινολογία- Ιατρική Απεικόνιση,

Αλλεργιολογία Κλινική Ανοσολογία,

Αναισθησιολογία,

Βιοπαθολογία -Εργαστηριακή Ιατρική,

Γαστρεντερολογία,

Γενική - Οικογενειακή Ιατρική,

Δερματολογία - Αφροδισιολογία,

Ενδοκρινολογία - Διαβήτης - Μεταβολισμός,

Εσωτερική Παθολογία,

Ιατρική Γενετική,

Ιατρική της Εργασίας,

Ιατροδικαστική,

Kαρδιολογία,

Κοινωνική Ιατρική-Δημόσια Υγεία,

Κυτταρολογία,

Μαιευτική-Γυναικολογία,

Νευρολογία, Νευροχειρουργική,

Νεφρολογία,

Ορθοπαιδική Χειρουργική και Τραυματολογία,

Ουρολογία,

Οφθαλμολογία,

Παθολογική Ανατομική,

Παθολογική Ογκολογία,

Παιδιατρική,

Παιδοψυχιατρική,

Πλαστική Χειρουργική,

Πνευμονολογία - Φυματιολογία,

Πυρηνική Ιατρική,

Ρευματολογία,

Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική,

Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση,

Χειρουργική,

Χειρουργική Θώρακα,

Χειρουργική Παίδων,

Ψυχιατρική,

Ωτορινολαρυγγολογία -Χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου.

Επίσης, ως εξειδικεύσεις αναγνωρίζονται:

η Εντατικολογία,

η Επεμβατική Ακτινολογία,

η Κλινική Μικροβιολογία

η Λοιμωξιολογία.

Δικαίωμα εγγραφής στις Επιστημονικές Εταιρείες έχουν όλοι όσοι έχουν άδεια άσκησης του επαγγέλματος και κατέχουν τίτλο της συγκεκριμένης ιατρικής ειδικότητας. Οι καθηγητές Ιατρικής, των οποίων το γνωστικό αντικείμενο το οποίο υπηρετούν στο Πανεπιστήμιο είναι διαφορετικό από την ειδικότητα που έχουν δύνανται να εγγραφούν στην Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία που αντιστοιχεί στο γνωστικό τους αντικείμενο αντί της Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας της ειδικότητας που έχουν. Ωστόσο, δεν μπορούν να εγγραφούν και στις δύο Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες, αναφέρει το iefimerida.gr 

Δεν μπορεί να εγγραφεί στην Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία όποιος έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο για κακούργημα ή έχει καταδικασθεί τελεσίδικα για τέλεση κακουργήματος, καθώς και όποιος έχει καταδικασθεί σε βαθμό πλημμελήματος με τελεσίδικη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε την τελευταία δεκαετία.

Ελλάδα

"Παρθενική" πτήση για το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 (βίντεο)

F 16 μαχητικό αεροπλάνο

Την παρθενική του πτήση έπειτα από την ολοκλήρωση μεγάλου μέρους της τεχνικής αναβάθμισης έκανε το πρώτο F-16 της πολεμικής αεροπορίας που εκσυγχρονίζεται στην έκδοση Viper.

Η πτήση του -εκσυγχρονισμένου στην έκδοση Viper F-16 διήρκεσε μία ώρα και τέσσερα λεπτά. Απογειώθηκε στις 10:54, εκτέλεσε τοπική πτήση και προσγειώθηκε στις 11:58, αφού εκτέλεσε μια σειρά από προβλεπόμενες δοκιμασίες και ελέγχους.
Θα πραγματοποιηθούν κι άλλες δοκιμαστικές πτήσεις από την Τανάγρα προτού το αεροσκάφος μεταφερθεί στις ΗΠΑ για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος, με σημερινή του ανάρτηση στο twitter, τονίζει ότι η αναβάθμιση του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζεται.

 

 

Συνοδεύοντας την ανάρτηση με μια φωτογραφία ενός αναβαθμισμένου F-16 από τον αεροδιάδρομο της Τανάγρας, ο υπουργός αναφέρει: «Το πρώτο ελληνικό #F16 που αναβαθμίζεται στην εκδοχή #Viper στην #ΕΑΒ έκανε την παρθενική του πτήση σήμερα, με απόλυτη επιτυχία. Tέλος του μήνα θα βρεθεί στις εγκαταστάσεις της #LockheedMartin. Η αναβάθμιση του στόλου της Π.Α συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς».

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Κρήτη: Συνάντηση γ.γ ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη με διοίκηση ΟΑΚ 

Κορωνοϊός: Στα 237 τα νέα κρούσματα - 28 νέοι θάνατοι

Πλαστικό χρήμα: Εκτοξεύτηκε η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών