Ειδήσεις

Ελλάδα

Πειθαρχικές διώξεις, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, σε 19 σωφρονιστικούς υπαλλήλους για τις μετακινήσεις του Χρ. Ξηρού

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου ασκήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, πειθαρχικές διώξεις σε συνολικά 19 σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Κορυδαλλού, για επισκέψεις του Χριστόδουλου Ξηρού στην πτέρυγα των «Πυρήνων της Φωτιάς» και για το πάρτι που έγινε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

Ειδικότερα, με απόφαση του κ. Αθανασίου τίθενται σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων τους ο αρχιφύλακας- προϊστάμενος της φύλαξης των φυλακών Κορυδαλλού, τέσσερις υπάλληλοι οι οποίοι σε διάστημα δυο ετών είχαν ασκήσει καθήκοντα αρχιφύλακα, καθώς και ο υπαρχιφύλακας που είχε την ευθύνη φύλαξης το βράδυ της Πρωτοχρονιάς (31ης Δεκεμβρίου 2013 προς 1η Ιανουαρίου 2014).

Εξάλλου, ο κ. Αθανασίου παραπέμπει στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και τους δέκα σωφρονιστικούς υπαλλήλους που ενεπλάκησαν στην μετακίνηση του κρατούμενου Χριστόδουλου Ξηρού από την Ε' στην Α' πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού την ήμερα της επίμαχης Πρωτοχρονιάς, καθώς και τους επτά αρχιφύλακες και αρχιφυλακεύοντες, οι οποίοι είχαν την ευθύνη για την παράνομη μετακίνηση του ιδίου κρατουμένου από την Ε' στην Α' πτέρυγα για το διάστημα από 5.2.2011 έως 31.12.2013.

Ευθύνη, όμως, διαπιστώθηκε για ακόμη δυο αρχιφύλακες, οι οποίοι έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και κατά συνέπεια δεν μπορούν να ελεγχθούν πειθαρχικά.

Εξάλλου, σύμφωνα με την πειθαρχική δικογραφία, το χρονικό διάστημα από 5.2.2011 έως 31.12.2013 δεν υπήρξε έστω και ένας μήνας κατά τον οποίο ο Χριστόδουλος Ξηρός δεν είχε μεταβεί στην Α' πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάποιες ημερομηνίες οι επισκέψεις είναι δύο και τρεις φορές την ίδια ημέρα, πρωινές και απογευματινές ώρες. Επίσης, παρότι υπήρχε σαφής εντολή, με απόφαση του συμβουλίου της φυλακής, να τοποθετηθεί ο Χρ. Ξηρός στην Ε' πτέρυγα, χωρίς δυνατότητα μετάβασης σε άλλες πτέρυγες και παρότι ρητά είχε οριστεί ο αρχιφύλακας των φυλακών Κορυδαλλού ως υπεύθυνος για την εκτέλεση της απόφασης του συμβουλίου, αρχιφύλακες και αρχιφυλακεύοντες παρέβησαν την εντολή επιτρέποντας τη μετακίνησή του στην Α' πτέρυγα.

Στο πόρισμα αναφέρεται ακόμα ότι είχαν τεθεί συγκεκριμένοι όροι διαβίωσης στον Χριστόδουλο Ξηρό: Δηλαδή να είναι στο κελί 9 του Β' ορόφου της Ε΄ πτέρυγας, στο οποίο θα ήταν μόνος και δεν θα επιτρεπόταν να έχει επαφές με κρατούμενους άλλων πτερυγών, πλην αυτών που βρίσκονται στην Ε' πτέρυγα.

Παρόλα αυτά, όλο το επίμαχο χρονικό διάστημα και ιδίως από 5.11.2011 έως 31.12.2013 είχε επιτραπεί στον Χριστόδουλο Ξηρό να εισέρχεται στην Α' πτέρυγα, να επικοινωνεί και να περνάει αρκετές ώρες με τους «Πυρήνες της Φωτιάς».

Όπως είναι γνωστό, ήδη έχει αντικατασταθεί η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού Μαρία Στέφη από την διευθύντρια των γυναικείων φυλακών στον Ελεώνα Θηβών Χαρά Κουτσομιχάλη.

Ελλάδα

Ηράκλειο: Εντοπίστηκε «ορφανό» κρούσμα μεταλλαγμένου κορωνοϊού

κορωνοϊός

Νέα κρούσματα της μετάλλαξης του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, σε δύο διαφορετικές περιοχές, στην Κρήτη (Το πρώτο που εντοπίζεται στο νησί) και στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti το κρούσμα μεταλλαγμένου ιού, εντοπίστηκε στο Ηράκλειο και αφορά σε μία ηλικιωμένη γυναίκα.

Όπως μετέδωσε το OPEN TV, τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κοινότητα, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς και τον ΕΟΔΥ καθώς δεν φαίνεται - όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες - να είναι εισαγόμενα.

Ο προβληματισμός των ειδικών έγκειται στο ότι ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός που εντοπίστηκε σε 2 κρούσματα -με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας- 1 κρούσμα στην Αττική και 1 στην Κρήτη δεν φαίνεται να πέρασε τις πύλες εισόδου της χώρας. Οι 2 αυτές περιπτώσεις μεταλλαγμένων κρουσμάτων είναι σε καραντίνα.

 

 

 

Συνολικά μέχρι αυτή την ώρα έχουν βρεθεί από το ίδρυμα ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών 26 κρούσματα με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας. Ωστόσο, τα προηγούμενα 24 κρούσματα που ήταν ήδη γνωστά είχαν εντοπιστεί στις πύλες εισόδου της χώρας και συνεπώς ήταν εισαγόμενα. Συνεπώς, ο προβληματισμός είναι για τα δύο «ορφανά» κρούσματα και εάν οι φόβοι επιβεβαιωθούν τότε ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός έχει εισχωρήσει στην κοινότητα στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες έχουν προχωρήσει σε 1.500 αλληλουχίσεις γονιδιώματος (DNA) προκειμένου να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 11 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Κρήτη - κορωνοϊός: Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία

Κρήτη - κορωνοϊός: 1.717 έλεγχοι - 56 πρόστιμα