Ειδήσεις

Ελλάδα

Οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου στους Έλληνες

Θλιβερό ρεκόρ στην εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονα κυρίως στους άνδρες, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ κατέχει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, αυτό δεν προκαλεί καμία έκπληξη στους ειδικούς καθώς όπως καταγράφεται στη μεγαλύτερη βιοστατική μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα, το 63% των ανηλίκων στη χώρα μας είναι καπνιστές, ποσοστό που τους κατατάσσει παγκόσμια πρώτους!

¨Οπως επισημαίνεται στην 920 σελίδων έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού των γυναικών για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς και σε αυτόν τον τύπο καρκίνου τα ποσοστά 20 χρόνια καταγράφονται στην έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας του Καρκίνου (IARC) του ΠΟΥ.

Το κάπνισμα για μια ακόμα βρέθηκε στο στόχαστρο ενός παγκόσμιου οργανισμού. Αυτή τη φορά όμως όχι απλώς σαν "κακή συνήθεια" αλλά σαν «δήμιος»που προκαλεί τα μεγαλύτερα ποσοστό εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα, καθώς η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες ανεπτυγμένες χώρες όπου καταγράφονται τόσο πολύ υψηλά ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες.

 Μάλιστα, η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρώπης μαζί με τη Ρουμανία όπου ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πρώτος πιο συχνός τύπος κακοήθους όγκου.

Στην έρευνα του ΠΟΥ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο, καθώς εκτός από το κάπνισμα συμβάλλουν και άλλες καθημερινές συνήθειες όπως η κακή διατροφή και μεταδοτικά νοσήματα τα οποία προκαλούν νεοπλασίες και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται προληπτικά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μόλυνσης με τον ιό HPV, τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (κονδυλώματα), τα οποία προκαλούν το 100% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ο συγκεκριμένος τύπος κακοήθειας μπορεί να προληφθεί με ένα εμβόλιο, ενώ το τεστ ΠΑΠ είναι η εξέταση που μπορεί να προλάβει τον καρκίνο σε αρχικό στάδιο και να θεραπευτεί. Στην Ελλάδα όμως το 2013 μόλις το 33% των γυναικών προχώρησε σε εμβολιασμό, ενώ οι ειδικοί αναφέρουν ότι για να δημιουργηθεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας απέναντι στη μετάδοση του ιού HPV απαιτείται συμμετοχή που να φτάνει το 70% των κοριτσιών ηλικίας 12-14 ετών.

Εξαιρετικά σημαντικές θεωρούν οι συγγραφείς της διεθνούς μελέτης και τις προληπτικές εξετάσεις, όπως το τεστ ΠΑΠ.

Οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου στους Έλληνες

Οι 15 πιο συχνοί τύπου καρκίνου για τις γυναίκες είναι: μαστού 4.934, Παχέος εντέρου 1.911, Πνεύμονα 1.204, Λευχαιμίες 999, Ωοθηκών 915, Μήτρας 865, Παγκρέατος 710, Εγκεφάλου και κεντρικού νευρικού συστήματος 630, Στομάχου 575, Ουροδόχου κύστης 474, Τραχήλου Μήτρας 421, Νεφρών 375, Ήπατος 346, Πολλαπλό μυέλωμα 274, Λέμφωμα μη Χοτσκιν 210

Οι 15 πιο συχνοί τύπου καρκίνου για τους άνδρες είναι: πνεύμονα 5.680, Προστάτη 2.224, Ουροδόχου κύστης 2.303, Παχέος εντέρου 2.074, Λευχαιμίες 1.248, Στομάχου 903, Παγκρέατος 829, Νεφρών 719, Ήπατος 708, Εγκεφάλου και κεντρικού νευρικού συστήματος 704, Λάρυγγα 485, Χειλέων, στοματικής κοιλότητας και φάρυγγα 399, Πολλαπλό μυέλωμα 263. Μελάνωμα 263, Λέμφωμα μη Χότσκιν 257

 

Η θνησιμότητα

Η Δράμα μαζί με το Κιλκίς, τη Καρδίτσα και τα Γρεβενά είναι στις τέσσερις πρώτες θέσεις σε θνησιμότητα από καρκίνο, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που παρουσίασε ο καθηγητής Παθολογικής Ανατομίας Σάββας Παπαδόπουλος στο συνέδριο "Περιβάλλον και καρκίνος. Η παρέμβαση της φύσης στην Παθογένεση-Πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου" που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα.

Αυξητική τάση του καρκίνου έχει καταγραφεί περισσότερο στη Δράμα και λιγότερο στην Ξάνθη και την Καβάλα. Εκτιμάται ότι η αυξητική τάση στη Δράμα μπορεί να είναι δημογραφικό φαινόμενο που σχετίζεται με τη μετανάστευση των Δραμινών τη δεκαετία του 60' στη Δυτική Γερμανία όπου εκτέθηκαν σε καρκινογόνους παράγοντες και στη συνέχεια επέστρεψαν έχοντας επηρεαστεί από αυτούς. Είτε να σχετίζονται με φυτοφάρμακα ή από υπάρχοντες περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως πχ. το ραδόνιο. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε ρύπους που παράγει η γειτονική Βουλγαρία και μεταφέρονται με τα νερά του Νέστου.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Σκέψη για lockdown τύπου περυσινού Μαρτίου - Συνεδρίασαν εκτάκτως οι επιδημιολόγοι

Ηράκλειο lockdown

Για την πολύ σοβαρή, σχεδόν κρίσιμη, αλλά προσώρας αναστρέψιμη, επιδημιολογική κατάσταση της χώρας συζήτησαν το απόγευμα της Τρίτης οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψής τους.

Λόγω της αυριανής έκτακτης σύσκεψης της Επιτροπής (ανακοινώθηκε μετά την επίσης μη προγραμματισμένη, αλλά επιβεβλημένη από την εικόνα της επιδημίας σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό), μετατέθηκε κατά μία ημέρα η προγραμματισμένη κάθε Τετάρτη σύσκεψη των επιδημιολόγων.

Τα συμπεράσματά τους και οι διαπιστώσεις τους θα τεθούν αύριο υπόψιν όλων των μελών της Επιτροπής, οι οποίοι θα κληθούν να εισηγηθούν και πάλι μέτρα και λύσεις για την αναχαίτιση της επιδημίας που φαίνεται να κινείται πια ανεξέλεγκτα.

Ο ρυθμός επιβεβαίωσης νέων κρουσμάτων στην Αττική που είναι η βασική εστία της «πυρκαγιάς» του κορωνοϊού στη χώρα, αλλά και σε δεκάδες άλλες περιοχές, προδιαγράφει ακόμη πιο δύσκολες επιδημιολογικά ημέρες.

Εκτός από το λεκανοπέδιο, σχεδόν όλη η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη, περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, είναι ή κινούνται με ταχύ ρυθμό προς το «κόκκινο». Οι ειδικοί δε, θεωρούν δεδομένη την ευρύτατη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας.

Κατά πληροφορίες, κάποια μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί lockdown τύπου Μαρτίου, ενώ άλλα προτείνουν το ισχύον πλέγμα περιορισμών, εμπλουτισμένο με νέες, ευέλικτες, έξυπνες λύσεις. Στο τραπέζι των ειδικών βρίσκεται το μέτρο της κυκλοφορίας μέχρι τις 9 η ώρα όλες τις ημέρες – καθώς εκτιμούν πως ο περιορισμός του Σαββατοκύριακου προκαλεί συνωστισμό μέχρι τις 6 το απόγευμα σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους και κρυφές κοινωνικές συναθροίσεις στη συνέχεια- καθώς και ο περιορισμός ή και απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων εκτός εάν συντρέχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι. Κατ' ουσίαν όλοι οι ειδικοί αγωνιώντας να προτείνουν αποτελεσματικά και εφαρμόσιμα μέτρα για την επιδημία, συμφωνούν πως μείζον ζήτημα αποτελεί σε κάθε περίπτωση η αδυναμία ελέγχου των μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 69 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Εκτός ελέγχου τα νοσοκομεία της Αττικής - Μόλις 19 οι κενές ΜΕΘ

Κρήτη - κορωνοϊός: Ιικό φορτίο σε λύματα περιοχών που ήταν "καθαρές"