Ειδήσεις

Ελλάδα

Οι διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου για τα φαρμακεία

Xωρίς εκπλήξεις, αλλά και χωρίς θετικές ανατροπές, σε σχέση με την πληροφόρηση που είχαν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, είναι οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου την ώρα που οι φαρμακοποιοί αντιδρούν και έχουν βάλει λουκέτο στα φαρμακεία τους

 Με το άρθρο 2 της παραγράφου ΣΤ και της υποπαραγράφου ΣΤ1 καταργούνται διατάξεις,  με αποτέλεσμα να παρέχεται η δυνατότητα:

 α) σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει όσες άδειες ιδρύσεως φαρμακείου επιθυμεί (ισχύουσα διάταξη : άρθρο 8 του Ν. 5607/1932).

 β) σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, άρα και με σούπερ μάρκετ  (ισχύουσα διάταξη : άρθρο 13 του Ν. 5607/1932).

 Με το άρθρο 4 καταργούνται οι αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων, κάτι που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη μεταφορά όλων των φαρμακείων στα καλύτερα δυνατά εμπορικά σημεία στο κέντρο κάθε πόλης και έξω από τα νοσοκομεία.

 Επίσης, με τη συλλήβδην κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 20 του Ν. 5607/1932 και του άρθρου 7 του Ν. 328/1976, ως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, ανακύπτει μείζον ζήτημα αν επιτρέπεται στα φαρμακεία να μεταφέρονται από τον ένα δήμο σε άλλο.

 Με το άρθρο 5 καταργούνται τα χωροταξικά κριτήρια ιδρύσεως φαρμακείου, με προφανές αποτέλεσμα κάθε νέος φαρμακοποιός να ανοίγει φαρμακείο μόνο στο κέντρο κάθε πόλης.

 Με το άρθρο 13 ακυρώνονται επί της ουσίας και καθίστανται ανενεργές οι εφημερίες, αφού κάθε φαρμακοποιός θα μπορεί, όποτε θέλει και ανέλεγκτα, να ανοίγει και να κλείνει το φαρμακείο του. Επιπλέον, καταργείται κάθε έλεγχος επί της λειτουργίας των φαρμακείων, αφού θα μπορούν πια όποτε θέλουν χωρίς προειδοποίηση, να ανοίγουν και κυρίως να κλείνουν για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν, αδιαφορώντας για την σχετική ενημέρωση των πολιτών (ισχύουσες διατάξεις : παρ. 1 έως και 4 του άρθρου 11 του Ν. 5607/1932).

 

Ακόμη, τo πλαίσιο κυκλοφορίας των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) καθορίζεται στο πολυνομοσχέδιο.

 Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, όσα ΜΗΣΥΦΑ κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα, θα διατηρήσουν τις ισχύουσες τιμές έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 όμως οι τιμές πώλησης (χονδρική,νοσοκομειακή και λιανική) των ΜΗΣΥΦΑ καθορίζονται ελεύθερα.

Επιπλέον, προβλέπει ότι στα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν θα ισχύουν έκτοτε ποσοστά κέρδους και ανώτατα όρια κέρδους.

 Στα νέα φάρμακα που θα τεθούν σε κυκλοφορία στην Ελλάδα μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και για τα οποία υπάρχουν ήδη σε κυκλοφορία όμοια ΜΗΣΥΦΑ (ως προς τις δραστικές ουσίες, τις περιεκτικότητες και τις φαρμακοτεχνικές μορφές) θα διατίθενται στις ίδιες ή κατώτερες τιμές με αυτές των ομοίων ήδη κυκλοφορούντων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας υποπαραγράφου, ενώ αυτά με δραστικές ουσίες που δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά, τιμολογούνται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών μελών της ΕΕ.

Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο, αναχωρεί το πρωί για την Αθήνα

Πάπας Φραγκίσκος

Προσευχή με μετανάστες, στην Καθολική Εκκλησία Τιμίου Σταυρού, στην Κύπρο, τέλεσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Πάπας Φραγκίσκος.

Στην διάρκεια της προσευχής του, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στο ναό και ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κύπρο με αυτή τη συνάντηση προσευχής.

Στις 9 το πρωί του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα η αποχαιρετιστήρια τελετή του Πάπα, παρόντος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Ο Πάπας αναχωρεί αύριο στις 09.15 για την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσκεψη Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα: Τα μέτρα της Άστυνομίας

Λέσβος: Ο Πάπας Φραγκίσκος έρχεται στις 5 Δεκεμβρίου

Ηράκλειο: Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στην Πλατεία Ελευθερίας (Φωτογραφίες)

ESPA BANNER