Ειδήσεις

Ελλάδα

Νύχτα ανησυχίας για τους κατοίκους στην Κεφαλλονιά. Ισχυροί μετασεισμοί

«Υπάρχουν ζημιές άλλα ευτυχώς το νησί άντεξε», δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μετά από ευρεία σύσκεψη στην Κεφαλονιά για τον συντονισμό του έργου των αρμόδιων υπηρεσιών Στο μεταξύ η νύχτα έκρυβε ασθενείς δονήσεις για το νησί με κυριότερη τη δονηση που σημειώθηκε στις 20.45 στην Κεφαλλονιά με μέγεθος 5,2 ρίχτερ, αναστατώνοντας τους κατοίκους που ακόμη δεν έχουν συνέλθει από την δόνηση των 5,9 ρίχτερ που προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα τουλάχιστον στο Αργοστόλι και το Ληξούρι.

Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μετέβη με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος στην Κεφαλονιά. Ο κ. Μιχελάκης είναι επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, αφού με εντολή του Πρωθυπουργού, μετέβησαν στην Κεφαλονιά οι γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης, Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής για τον αποτελεσματικότερο και ταχύτερο επί τόπου συντονισμό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νησί ενδέχεται να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, απόφαση που θα ληφθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

Kλειστά θα μείνουν σήμερα Δευτέρα τα σχολεία σε όλη την Κεφαλονιά, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος μετασεισμικός έλεγχος, ενώ ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος κάλεσε  τους κατοίκους του νησιού να μην επιστρέψουν σε όσα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. 
Συγκεκριμένα, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο κ. Παπαζάχος, είπε ότι η επιτάχυνση που δέχθηκαν τα κτίρια ήταν της τάξης του 0,4%, στο όριο, δηλαδή που προβλέπει ο αντισεισμικός κανονισμός κατασκευής των κτιρίων. Ο ίδιος συμβούλευσε τους κατοίκους του νησιού να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους αν έχουν υποστεί έστω και την παραμικρή ζημιά μέχρι τον έλεγχό τους από πολιτικούς μηχανικούς. Επίσης, ανέβασε το μέγεθος του σεισμού στα 6,1 Ρίχτερ σύμφωνα με τις νεώτερες και ακριβέστερες μετρήσεις που ακολούθησαν την πρώτη εκτίμηση.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την στιγμή του σεισμού όπως την έζησαν τα παιδιά στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής που γινόταν αγώνας εκείνη την ώρα

Συγκεκριμένα, έχουν σπάσει οι τζαμαρίες σε πολλά καταστήματα ενώ εμπορεύματα, έπιπλα και ηλεκτρικές  συσκευές σε καταστήματα και σπίτια έπεσαν από τον σεισμό.

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν μια πρώτη εικόνα του τι άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός σε δρόμους και κτίρια 

Πλούσια μετασεισμική ακολουθία παρατηρείται μετά τον μεγάλο σεισμό στην Κεφαλονιά.  Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θεόδωρο Γκανά, υπάρχουν δεκάδες και εκατοντάδες μετασεισμοί με μικρά μεγέθη, από τους οποίους 16 είναι πάνω από 3,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ελλάδα

Χάρης Θεοχάρης: Θεοχάρης: Τα στοιχεία δικαιώνουν το άνοιγμα του τουρισμού

Χάρης Θεοχάρης

Την ικανοποίησή του για την υποχώρηση των δεικτών της πανδημίας που δικαιώνει την απόφαση του ανοίγματος της χώρας στους τουρίστες εξέφρασε από την Σάνη Χαλκιδικής ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.

Μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση του μεγάλου τελικού του Sup Free Hackathon που διοργάνωσαν η Lidl Ηellas σε συνεργασία με το κοινωφελές ίδρυμα Αθ. Λασκαρίδη και το Sani Resort -υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας-, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε «χαρούμενος που καταφέρνουμε σιγά-σιγά η επιδημία να υποχωρεί στη χώρα μας ενώ εμείς έχουμε καταφέρει κι έχουμε ανοίξει, γιατί κατηγορήθηκε η χώρα μας ότι ίσως βιάστηκε κι ότι ίσως να έκανε κινήσεις όχι καλά σχεδιασμένες. Όμως από την στιγμή που ανοίξαμε επιταχύνθηκε η πτώση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Αυτό είναι και η απόδειξη στην πράξη ότι και σχεδιάσαμε σωστά και υλοποιήσαμε ακόμη καλύτερα απ' ό,τι σχεδιάσαμε».

Ο πολύ χαμηλός δείκτης θετικότητας στον εισερχόμενο τουρισμό και «τα στοιχεία που συλλέγουμε από τους ελέγχους ειδικά στα χερσαία σύνορα δικαιώνουν την απόφασή μας να ανοίξουμε πρώτοι απ' όλους στην Ν. Ευρώπη τις πύλες κι όσο προχωράει , με υψηλό ρυθμό, ο εμβολιασμός τόσο θα βελτιώνεται η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό», είπε ο υπουργός.

«Είμαστε στην αρχή μιας ανάκαμψης σε μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, το 2021... Όμως είμαστε ισχυροί και στο σωστό δρόμο διότι το brand της χώρας μας είναι πιο ισχυρό από ποτέ καθώς έχει ταυτιστεί με τον επαγγελματισμό, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια που απαιτεί ο τουρισμός», επέμεινε ο υπουργός Τουρισμού.

Αναφερόμενος στην προστασία των υγροτόπων της Σάνης που συμπεριλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura και στην επιτυχημένη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη-τουριστική αξιοποίησή τους, ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε την προστατευόμενη περιοχή «πόλο ανάπτυξης του αειφόρου τουρισμού».

«Η συνεργασία του συγκροτήματος Sani με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η συνεχής φροντίδα για την προστασία της βιοποικιλότητας και την περιβαλλοντική εκπαίδευση δείχνουν τον δρόμο προς το μέλλον», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως το υπουργείο δίνει την μέγιστη δυνατή βαρύτητα στη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Θεωρούμε -τόνισε – ότι η ανάδειξη της συγκλονιστικής φυσικής ομορφιάς της πατρίδας μας αλλά και το κάλεσμα στους ταξιδιώτες να δοκιμάσουν την απευθείας αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον συνθέτουν την σύγχρονη αντίληψη για τον τουρισμό, γιατί ο τουρισμός στην σύγχρονή του μορφή είναι εμπειρία ενώ υπογράμμισε ότι «260 εκατ. ευρώ απ τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, θα ενισχύσουν τον ορεινό τουρισμό, τον αγροτουρισμό και την λεγόμενη γαλάζια ανάπτυξη, μέσω της αναβάθμισης του δικτύου τουριστικών λιμένων, του καταδυτικού τουρισμού κι άλλων δράσεων».

Διαβάστε επίσης:

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας και συλλαλητήριο στις 16 Ιουνίου

Δευτέρα απόγευμα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με Ταγίπ Ερντογάν