Ειδήσεις

Ελλάδα

Νεκροταφείο ψαριών το Πόρτο Λάγος - Ξεβράζει νεκρά ψάρια εδώ και 2 βδομάδες

Δεν εγκυμονεί ανησυχία το περιστατικό μιας και δεν συγκρίνεται με αντίστοιχα του παρελθόντος

Καταγγέλλουν αδιαφορία οι κάτοικοι για την περισυλλογή των νεκρών ψαριών 

Νεκρά ψάρια και σκουπίδια που λιμνάζουν η… τουριστική ατραξιόν τη περιοχής 

 

Νεκρά ψάρια έχει γεμίσει το Λιμάνι στο Πόρτο Λάγος της Ξάνθης τις τελευταίες δύο περίπου εβδομάδες, με το φαινόμενο να δημιουργεί μια ιδιαίτερα αποπνικτική ατμόσφαιρα στην περιοχή.

 

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής, για άγνωστους προς του ίδιους λόγους, ξαφνικά η περιοχή του Λιμανιού γέμισε νεκρά ψάρια και πιο συγκεκριμένα εκατοντάδες κεφάλια. Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, δεν υπήρξε μέριμνα από πλευράς των αρμόδιων αρχών για την περισυλλογή και τον καθαρισμό των ακτών.

Ως αποτέλεσμα της στάσης αυτής, όπως τονίζουν, τα νεκρά ψάρια οδηγούνται σταδιακά στην αποσύνθεση μετατρέποντας σε αποπνικτική την ατμόσφαιρα ενώ η εικόνα επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από τα σκουπίδια που επίσης βρίσκονται στην περιοχή.

 

Από την πλευρά του Αλιευτικού Συνεταιρισμού, που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Λίμνης Βιστονίδας, γίνεται γνωστό πως τα νεκρά ψάρια αποτελούν ένα φυσιολογικό φαινόμενο, χωρίς να παρατηρείται κάτι το ανησυχητικό ενώ αποδίδεται και στα αποδημητικά πουλιά τα οποία σκοτώνουν τα ψάρια. Άλλωστε, νωπές παραμένουν ακόμη οι μνήμες από την πρόσφατη μαζική θανή ψαριών στη Λίμνη Βιστονίδας, λόγω ασφυξίας, που προκάλεσε μεγάλη ζημιά στα μέλη του Συνεταιρισμού, ενώ τότε τα νεκρά ψάρια ξεβράζονταν ακόμη και στις παραλίες του Δήμου Αβδήρων.

 

 

 

thrakitoday.com

 

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: 30 εκατ. μάσκες πωλήθηκαν τον τελευταίο χρόνο

μάσκες,πανδημία

Μια θέση μεταξύ των πρωταθλητών στη χρήση μάσκας φαίνεται να διεκδικεί η Θεσσαλονίκη, καθώς σύμφωνα με στοιχεία των φαρμακείων της πόλης, οι περισσότεροι, από την αρχή ήδη της πανδημίας, δεν αποχωρίζονται τη μάσκα τους και συμμορφώνονται με το μέτρο χρήσης της σε όλους τους χώρους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Γιώργος Κιοσές, από τους αριθμούς των πωλήσεων στα φαρμακεία αλλά και από την καταγραφή στις φαρμακαποθήκες μπορεί να συμπεράνει κάποιος πως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ανάμεσα στους …πρωταθλητές σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας.«Σε διάστημα ενός έτους, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως και την 1η Ιανουαρίου 2021, όπως προκύπτει από τα στοιχεία μεγάλων φαρμακαποθηκών (χωρίς να υπολογίζεται το εκτεταμένο δίκτυο παράλληλων προμηθευτών), χορηγήθηκαν από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης 30 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες», τόνισε ο κ. Κιοσές, επισημαίνοντας πως «το 95% των προστατευτικών μασκών που χορηγήθηκαν ήταν χειρουργικές, όπως πρέπει να είναι». Μάλιστα, το δίμηνο Αυγούστου- Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον κ. Κιοσέ, οι αγορές μασκών διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν ενόψει της φθινοπωρινής περιόδου, με «το 10% του συνολικού αριθμού να αφορά τον Αύγουστο και άλλο ένα 10% τον Σεπτέμβριο». Η δε ροή μετά το πρώτο lockdown ομαλοποιήθηκε πολύ σύντομα.

Σημειώνεται ότι τα φαρμακεία δηλώνουν τα αποθέματά τους κάθε εβδομάδα, όπως οφείλουν να κάνουν, και πάρα το γεγονός ότι μάσκες πωλούνται σχεδόν παντού -μέχρι και σε …τροχήλατα βανάκια- οι Θεσσαλονικείς είναι απ’ αυτούς που επιλέγουν να τις αγοράζουν από τα φαρμακεία, τα οποία -όπως και οι φαρμακαποθήκες- έχουν επάρκεια μασκών.

Όπως σημειώνει ο κ. Κιοσές, η καλή βαθμολογία των Θεσσαλονικέων στη χρήση μάσκας δεν προκύπτει μόνο από τα αυξημένα ποσοστά στα φαρμακεία αλλά και από την εικόνα στους δρόμους της άλλοτε πολύβουης πόλης, όπου η ευρεία χρήση της χειρουργικής μάσκας είναι εμφανής.

Ειδήσεις σήμερα

Κρήτη - κορωνοϊός: Κι άλλος ασθενής στη ΜΕΘ

Ελπιδοφόρα νέα: Κοκτέιλ φαρμάκων εμποδίζει στο 100% τη μόλυνση από κορωνοϊό

Νέα μελέτη: Αυτά είναι τα πιο ασυνήθιστα πρώιμα συμπτώματα του κορωνοϊού