Ειδήσεις

Ελλάδα

Νανοσωματίδια καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα στο αίμα

Ελπίδα για την άμεση καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων κατά τη διαδικασία της μετάστασης δίνει μια νέα μέθοδος που ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ με τη χρήση της νανοτεχνολογίας.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ δημιούργησαν μια μέθοδο εισαγωγής νανοσωματιδίων στον οργανισμό, τα οποία παραμένουν στο αίμα και σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα με την πρώτη επαφή, αποτρέποντας έτσι τη μετάσταση.

Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποίησαν μια πρωτεΐνη που υπάρχει ήδη σε πειραματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς και άλλες πρωτεΐνες που έχουν την ιδιότητα να προσκολλώνται σε άλλα σωματίδια, δημιουργώντας έτσι μικροσκοπικά σφαιρίδια.

Όταν οι επιστήμονες τα εισήγαγαν στο αίμα, διαπίστωσαν ότι αυτά προσκολλήθηκαν στα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία κατά τη ροή του αίματος «συγκρούονται» με καρκινικά κύτταρα που έχουν αποκολληθεί από τον βασικό όγκο στην προσπάθειά τους να εξαπλωθούν.

Η επαφή τους με τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη τα οδήγησε στον θάνατο, γεγονός που παρατηρήθηκε τόσο στο αίμα των πειραματόζωων, στα οποία δοκιμάστηκε η νέα μέθοδος, όσο και στο αίμα των ανθρώπων που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγητής Michael King, είπε στο BBC ότι τα καρκινικά κύτταρα εξαφανίστηκαν σε διάστημα μόλις δύο ωρών, γεγονός που φαίνεται ότι θα εξαλείψει τις μεταστάσεις, εξαιτίας των οποίων προκαλείται περίπου το 90% των θανάτων στους ασθενείς που πάσχουν από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση των επιστημόνων, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, παρόλο που τα αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής πάρα πολύ καλά, η νέα μέθοδος δεν θα αρχίσει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς σύντομα.

 

 

 

Ελλάδα

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των επιστροφών

Χίος - μετανάστες

Σε διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο για την "Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη", το οποίο παρουσιάστηκε από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, πρόσφατα στο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο "βασικός πυλώνας του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η αποσαφήνιση και η αυστηροποίηση των διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών με σκοπό την απομάκρυνση από τη χώρα όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκεται να εξαλειφθούν αρρυθμίες του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, τις οποίες εκμεταλλεύονται πολίτες τρίτων χωρών ώστε να παραμένουν παρανόμως στη χώρα".

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιουλίου, στις 6 μμ. Επισημαίνεται ότι είναι ανοιχτή σε πολίτες και φορείς για τα σχόλια τους στο OPENGOV http://www.opengov.gr/immigration/?p=1512 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έβρος: Τι είναι τα ηχητικά κανόνια που θα τοποθετηθούν στα σύνορα (βίντεο)

Μεσολαβητής για την ομαλή ένταξη προσφύγων - μεταναστών στο Δήμο Μαλεβιζίου

Μηταράκης προς Σοϊλού: Υποχρέωση της Τουρκίας να αποτρέπει τις μεταναστευτικές ροές