Ειδήσεις

Ελλάδα

Μ. Δαμανάκη: Ευνοημένοι απο τη νέα αλιευτική πολιτική οι μικροί ψαράδες

Ευνοημένοι από τη νέα αλιευτική πολιτική της ΕΕ θα βγουν οι μικροί παράκτιοι αλιείς, που ψαρεύουν με παραδοσιακά εργαλεία, χιλιάδες εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς οι Βρυξέλλες «παγώνουν» τη χρηματοδότηση των μεγάλων αλιευτικών σκαφών και θέτουν τα μικρά στο επίκεντρο, σε μια προσπάθεια να μεταφέρουν το κέντρο βάρους στη βιωσιμότητα των θαλασσών.

Τα παραπάνω προκύπτουν από σημερινές δηλώσεις της Ευρωπαίας Επιτρόπου Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Μαρίας Δαμανάκη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την Αλιευτική Ικανότητα, υπό την αιγίδα της ελληνικής Προεδρίας του συμβουλίου της ΕΕ.

«Η νέα αλιευτική πολιτική ευνοεί τους μικρούς παράκτιους ψαράδες, με σκάφη κάτω των 12 μέτρων. Γι' αυτό πολεμήθηκε από τα συμφέροντα των μεγάλων σκαφών των ωκεανών.Σταματάμε να χρηματοδοτούμε το χτίσιμο μεγάλων σκαφών και δίνουμε τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων στο να βοηθήσουμε τους μικρότερους. Η Ελλάδα έχει περίπου 10.000 ιδιοκτήτες μικρών σκαφών, που ψαρεύουν με παραδοσιακά μέσα. Αυτοί είναι στο κέντρο της φροντίδας μας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Δαμανάκη και διευκρίνισε ότι στα προγράμματα χρηματοδότησης των μικρών αλιέων η Κομισιόν εισφέρει το 75%-85%, ενώ σε εκείνα των μεγάλων σκαφών, που καταπλέουν τους ωκεανούς μόνο 50%.

Παράλληλα, λύσεις επιδιώκονται και στο θέμα της διάθεσης των φρέσκων ψαριών. «Χρηματοδοτούμε σχέδιο δημιουργίας σύγχρονων ιχθυαγορών, που ελπίζουμε σύντομα να έρθει και στην Ελλάδα, όπου τα φρέσκα ψάρια θα φέρουν ειδικές ετικέτες. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό μέτρο για τους μικρούς ψαράδες, γιατί σήμερα τα φρέσκα εγχώρια ψάρια τους πωλούνται περίπου στην ίδια τιμή με τα εισαγόμενα ή τα κατεψυγμένα», είπε η κ  Δαμανάκη.

Στο μεταξύ, σε «μεγάλη μέρα» για τον έλεγχο της αλιευτικής ικανότητας παγκοσμίως, προς όφελος της βιωσιμότητας των θαλάσσιων πόρων, μπορεί να εξελιχθεί η αυριανή, καθώς με το πέρας του συνεδρίου πρόκειται να υπογραφεί Κοινή Δήλωση, αφιερωμένη στον συγκεκριμένο σκοπό. Μάλιστα, αν τη διακήρυξη υπογράψουν και χώρες-κλειδιά, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, η απήχησή της θα είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, «σκοπός της συνάντησης της Θεσσαλονίκης είναι να δραστηριοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα προς τον συγκεκριμένο στόχο. Στόχος μας είναι την αυριανή διακήρυξη να την υπογράψουν όχι μόνο οι χώρες της ΕΕ, αλλά και οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και μικρότερων κρατών, όπως θα είναι ίσως το Μαρόκο. Η υπογραφή αυτή θα αποτελέσει πολιτική τους δέσμευση στο περιεχόμενο του κειμένου και θα σημάνει ότι όταν γυρίσουν στις χώρες τους δεσμεύονται να ελέγξουν την αλιευτική ικανότητα προς όφελος της βιωσιμότητας».

Από την πλευρά της, η κ Δαμανάκη επισήμανε ότι τη Διακήρυξη θα την υπογράψουν αύριο όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς υπάρχει σχετική εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αν η δήλωση υπογραφεί από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, "αυτό σημαίνει ότι θα αφορά πάνω από το 50% της κατανάλωσης ψαριών παγκοσμίως", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στόχος είναι οι υπογραφές να επεκταθούν και σε άλλες χώρες, ώστε «να πετύχουμε την παγκόσμια διακυβέρνηση, να έχουμε το παγκόσμιο μητρώο αλιευτικών σκαφών και το παγκόσμιο πιστοποιητικό που θα συνδέει τα αλιεύματα με τον τόπο προέλευσής τους.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η κ Δαμανάκη επισήμανε ακόμη πως σε ό,τι αφορά τον αλιευτικό τουρισμό, χρειάζεται να έρθει στη Βουλή το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Εξέφρασε δε την ελπίδα «να συντονιστούν σύντομα» τα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού και να φέρουν το θέμα στη Βουλή για να μπορέσουν οι παράκτιοι αλιείς να επεκταθούν και στην ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού.

Κληθείς να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις αλιέων ενάντια στον περιορισμό της αλιευτικής ικανότητας, ο κ.Τσαυτάρης επισήμανε: «Μπορούμε να κάνουμε πράγματα και πχ, με τον περιορισμό της αλιευτικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένη περίοδο ή περιοχή, όταν και όπου έρχονται τα ψάρια να αναπαραχθούν. Δεν είπαμε να μην ψαρεύει μπακαλιάρο ο ψαράς, αλλά να τον περιορίσει, πχ, στο 20%. Με σωστά επιστημονικά στοιχεία, συζήτηση και τεκμηρίωση θα καταφέρουμε να συνεννοηθούμε. Πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε μόνο για οικονομικά βιώσιμη αλιεία, αλλά και για κοινωνικά και οικολογικά βιώσιμη αλιεία. Δεν μπορώ να διανοηθώ την Ελλάδα χωρίς ψάρια. Δεν θέλουμε να περιορίσουμε τα εισοδήματα ων ψαράδων, αλλά να βρούμε ένα modus operandi", κατέληξε. 

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Απάντηση ΕΟΔΥ σε δημοσιεύματα ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων

ΕΟΔΥ κορωνοϊός

«Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» αποτελούν δημοσιεύματα για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που «φιλοξενούνται» σε κυριακάτικα έντυπα, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

«Οσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στη χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».

Τονιζει ότι «υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Καποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων». Προσθέτει οτι περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.

«Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)" του ΕΟΔΥ», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου»: Τραγική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη - Να μην ανοίξουμε