Ειδήσεις

Ελλάδα

Μ.Σουλτς: Η λιτότητα απέτυχε στην Ελλάδα

Έξυπνο μείγμα πολιτικής και όχι μονομερή λιτότητα χρειάζεται η Ελλάδα, τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς,σε αποκλειστική του συνέντευξη το μεσημέρι, από το Βερολίνο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ό,τι αφορά στην υποψηφιότητά του, για την προέδρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Ευρωεκλογές, αναδεικνύει, ως βασικές προτεραιότητες, την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και την δικαιοσύνη.

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο κ. Σουλτς, ο οποίος θα μιλήσει απόψε, στην Αθήνα, στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της «Ελιάς-Δημοκρατική Παράταξη», τονίζει ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της Ελλάδας πρέπει να παραμείνουν ενωμένες και επισημαίνει ότι ο ίδιος απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες που θέλουν μια Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ως εξής:

ΕΡ:Γιατί να σας ψηφίσουν οι Ευρωπαίοι - και βεβαίως οι Έλληνες; Τι θα σας έκανε καλύτερο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τους συνυποψηφίους σας;

ΑΠ: Επιθυμώ να κάνω προεκλογική εκστρατεία για το πρόγραμμά μου και όχι εναντίον κάποιων άλλων. Επιθυμώ να πείσω τον κόσμο για το δικό μου πρόγραμμα. Θέλω προ πάντων να αναμορφώσω την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την κορυφή ως τα νύχια. Η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί πλέον μόνο με τα θέματα τα οποία δεν μπορούν τα ίδια τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν μόνα τους, πχ. στην πολιτική εμπορίου, κλίματος, την νομισματική πολιτική, ιδιαίτερα στον αγώνα εναντίον της διεθνούς φοροδιαφυγής και φορο-απάτης. Πρέπει πάλι να φροντίσουμε για περισσότερη δικαιοσύνη, τόσο εντός των κρατών-μελών όσο και μεταξύ των κρατών-μελών. Η εθνικοποίηση η οποία ενισχύθηκε, λόγω της κρίσης, απειλεί, όχι μόνο, να προκαλέσει στους ανθρώπους περισσότερη ανασφάλεια ότι δηλαδή η Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους, αλλά στρέφει και τους λαούς, τον έναν εναντίον των άλλων, ενώ επαναφέρει παλιές προκαταλήψεις. Αυτή είναι μια άσχημη εξέλιξη την οποία καλούμαστε να ανατρέψουμε.

ΕΡ:Πρόσφατα το ΕΛΚ ανέδειξε τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ως υποψήφιό του για τις Ευρωεκλογές. Πώς σχολιάζετε την υποψηφιότητά του;

 

ΑΠ:Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είναι ένας εξαιρετικός υποψήφιος, τον οποίο προσωπικά εκτιμώ πολύ. Χαίρομαι για την αντιπαράθεση μαζί του και προσβλέπω σε αυτήν.

ΕΡ:Χθες βρισκόταν στην Αθήνα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Τι θα κάνετε εσείς, ως Πρόεδρος της Κομισιόν, διαφορετικά σε ό,τι αφορά την σημερινή πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης- η οποία φέρει μάλλον την σφραγίδα της Γερμανίας;

ΑΠ:Είναι πια κοινός τόπος ότι μία πολιτική η οποία είναι μονομερώς στραμμένη στην λιτότητα δεν είναι επιτυχής και αποτελεσματική. Χρειαζόμαστε ένα έξυπνο μείγμα πολιτικής, από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βιώσιμες επενδύσεις στην απασχόληση και την ανάπτυξη και την απαραίτητη δημοσιονομική εξυγίανση. Βάσει υπολογισμών της Κομισιόν, κάθε χρόνο, οι εθνικοί προϋπολογισμοί χάνουν ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, από φοροδιαφυγή και φορολογική απάτη. Αυτό θα ήταν ένα παράδειγμα για την χρηματοδότηση των απαραίτητων επενδύσεων στην απασχόληση και την ανάπτυξη. 'Αλλο παράδειγμα θα ήταν ένας ευρωπαϊκός φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Το μείζον πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε άμεσα είναι ο αγώνας εναντίον της ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων, η οποία απειλεί σε αρκετές χώρες να διαρρήξει την κοινωνική συνοχή.

ΕΡ: Η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα διανύει περίοδο, κατά κάποιους ανασυγκρότησης και κατά κάποιους άλλους σοβαρής κρίσης. Το σηματοδοτεί η παρουσία σας σήμερα στην Αθήνα. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε;

ΑΠ: Απευθύνω έκκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας να κρατηθούν ενωμένες και να μην φθαρούν σε εσωκομματικούς ή εσωπολιτικούς ανταγωνισμούς. Η 25η Μαϊου αφορά στο μέλλον της Ευρώπης και το ποια Ευρώπη θέλουμε και ποια Ευρώπη μπορεί να δημιουργήσει πάλι περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, κάτι που πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Βρίσκομαι εδώ για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες οι οποίοι επιθυμούν ακριβώς αυτή την Ευρώπη.

ΕΡ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται κριτική ότι απέναντι στις εξελίξεις στην Ουκρανία εμφανίστηκε αναποφάσιστη, αν όχι διχασμένη. Υπερτερούν για άλλη μια φορά τα μεμονωμένα εθνικά συμφέροντα των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

ΑΠ: Στην εξωτερική πολιτική, υπάρχουν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφορετικές προσεγγίσεις, οι οποίες πηγάζουν από γεωγραφικές και ιστορικές σχέσεις και εμπειρίες. Αυτές πρέπει να τις αξιοποιήσουμε καλύτερα. Αυτές πρέπει να αποτελούν δύναμη και όχι έλλειμμα της Ευρώπης. Τα γεγονότα αφορούν άμεσα την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΕΕ οφείλει να συνεχίσει τον εποικοδομητικό ρόλο της, τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες της, στην κατεύθυνση της ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης, την οποία όλοι θα πρέπει να επιθυμούμε

Ελλάδα

Πέθανε ο τραπεζίτης Γιάννης Κωστόπουλος

Γιάννης Κωστόπουλος

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο γνωστός τραπεζίτης Γιάννης Κωστόπουλος. Ο Γιάννης Κωστόπουλος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και βρισκόταν στο νοσοκομείο.

Ο Γιάννης Κωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963.  Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας από το 1973 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής από το 1984 έως το 1996.

Αν και δεν είχε σπουδάσει Οικονομικά – έχει πτυχίο Ναυπηγικής – ο Γιάννης Κωστόπουλος απέδειξε ότι έχει όραμα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι της Πίστεως.

Αναδιάρθρωσε την Τράπεζα εκ βάθρων, εκμεταλλεύτηκε την κρατικοποίηση της Ιονικής και της Εμπορικής από την πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση Καραμανλή και την αδράνεια που παρέλυσε σταδιακά τις κρατικές τράπεζες και κατάφερε να αναδείξει την Πίστεως σε σημαντικό παίκτη του τραπεζικού τομέα.

Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank.

Από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Μάιο του 2014 διετέλεσε Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ενώ τον Ιούνιο του 2014 η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων του απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μαζί με τον  Θεόδωρο Καρατζά, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, oραματίστηκε τη δημιουργία ενός τραπεζικού γίγαντα με τη συνένωση της Alpha με την Εθνική, ένα σχέδιο που δεν προχώρησε ποτέ. Φαίνεται όμως ότι το όραμα του γίνεται τώρα πραγματικότητα αφού η συνένωση Alpha – Eurobank θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας.

Το μεγάλο deal με την Ιονική

Το 1999 η Alpha Τράπεζα Πίστεως -ονομασία που υιοθετήθηκε το 1994- προέβη σε εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων ολοκληρώθηκε το αμέσως επόμενο έτος, ενώ η νέα διευρυμένη Τράπεζα που προέκυψε ονομάσθηκε Alpha Bank.

Το πάθος για την ιστιοπλοϊα

Ο Γιάννη Κωστόπουλος λάτρευε την τέχνη και την ιστιοπλοϊα.

Αυτά τα δύο πάθη φαίνεται πως έχει μεταδώσει και στην μοναχοκόρη του, ζωγράφο, την οποία απέκτησε με τη κόρη του ιδρυτή της ιστορικής βιομηχανίας «Πεταλούδα» Ελευθέριου Μουζάκη.

Το 1988 ο Κωστόπουλος δημιούργησε την ιστορική ιστιοπλοϊκή ομάδα της ΩΚΥΑΛΟΥ, που κατέκτησε για τρία συνεχή χρόνια (1988, 1989 και 1990) το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτής θαλάσσης στην κατηγορία 3/4ΤΟΝ και ΟΝΕ ΤΟΝ, μια επιτυχία που δεν έχει καταρριφθεί έως σήμερα.

Το 1994 δημιουργείται η ιστιοπλοϊκή ομάδα Alpha Sailing Team, στους σκοπούς της οποίας ήταν και η λειτουργία σχολών ιστιοπλοΐας για το προσωπικό της Τράπεζας και όχι μόνο (πάνω από 500 άτομα έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή αυτές με άδεια κυβερνήτη).

Η ομάδα συμμετέχει στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες στην Ελλάδα, τερματίζοντας πάντα στις πρώτες θέσεις, και θεωρείται ένας υπολογίσιμος αντίπαλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Τριψήφιος και σήμερα ο αριθμός ασθενών στα νοσοκομεία

Κρήτη - κορωνοϊός: Πάνω από 3.000 έλεγχοι και 114 πρόστιμα

Θαλάσσια σαλιγκάρια αυτο-αποκεφαλίζονται και μετά δημιουργούν ένα ολόκληρο νέο σώμα!