Ειδήσεις

Ελλάδα

Με τερηδόνα το 70% των 15χρονων στην Ελλάδα

Αποκαρδιωτικά είναι τα ποσοστά των παιδιών χωρίς τερηδόνα στη χώρα μας. Ενώ στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2010 ήταν το 90% των παιδιών να είναι χωρίς τερηδόνα, στην Ελλάδα το ποσοστό των παιδιών προσχολικής ηλικίας χωρίς τερηδόνα είναι 64%, στα παιδιά ηλικίας 12 ετών είναι 37% ενώ στην ηλικία των 15 ετών μόνο το 29% δεν έχει τερηδόνα. Με άλλα λόγια ποσοστό 36% των παιδιών προσχολικής ηλικίας, 63% των παιδιών 12 ετών και 71% των εφήβων 15 ετών έχουν τερηδόνα.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την 20η Μαρτίου-Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας με τίτλο “Γιορτάζοντας Υγιή Χαμόγελα”, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Θανάσης Δεβλιώτης.

Κάνοντας μια ανασκόπηση των παγκόσμιων δεδομένων για τη στοματική υγεία ο κ Δεβλιώτης ανέφερε: “Ο πονόδοντος σε πολλές χώρες είναι η πρώτος λόγος για την συστηματική απουσία των παιδιών από τα σχολεία. Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού θα νοσήσει από κάποια στοματική νόσο όπως τερηδόνα, περιοδοντικές νόσους, φθορά δοντιών, καρκίνο του στόματος. Το 60-90% του μαθητικού πληθυσμού παγκοσμίως εμφανίζει τερηδόνα. Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του στόματος από 1 έως 10 περιπτώσεις ανά 100.000 στις περισσότερες χώρες.

Ο στοματικός καρκίνος αποτελεί την 8η συνηθέστερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυτού του είδους είναι 15% υψηλότερος σε όσους καπνίζουν και καταναλώνουν αλκοόλ. Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης είναι ο υπ΄ αριθμόν ένα παράγοντας κινδύνου για την καταστροφή των δοντιών και την εμφάνιση διαβήτη, ενώ περίπου το 80% των θανάτων από διαβήτη συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλό ή μέσο εισόδημα. Το 5-10% των δημοσίων δαπανών στις χώρες με υψηλό εισόδημα σχετίζεται με τη στοματική υγεία. Αν και στις αναπτυγμένες χώρες η επιβάρυνση των οδοντιατρικών ασθενειών βαίνει μειούμενη τα προβλήματα των ούλων είναι συνηθέστερα στα ηλικιωμένα άτομα. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι η χρήση καπνού, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη διατροφή. Η χρήση καπνού είναι υπεύθυνη έως και για τις μισές απ΄ όλες τις περιοδοντικές νόσους”.

Στο πλαίσιο της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης θα επισκεφτούν σχολεία της πόλης για να ενημερώσουν τους μαθητές για την πρόληψη της τερηδόνας και της στοματικές παθήσεις. Επίσης αύριο εγκαινιάζεται και το Κοινωνικού Οδοντιατρείου του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο άρχισε να λειτουργεί πέρσι αλλά είχε διακοπεί η λειτουργία του. Το Κοινωνικό Οδοντιατρείο θα λειτουργεί πλέον σε νέα διεύθυνση Παπαρηγοπούλου 7. Συνολικά 40 μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου θα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε άνεργους και ανασφάλιστους που θα προσέρχονται στο Κοινωνικό Οδοντιατρείο το οποίο εξοπλίστηκε χάρη σε δωρεές οδοντιάτρων και εταιρειών.

Πηγή: ΑΠΕ

Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο, αναχωρεί το πρωί για την Αθήνα

Πάπας Φραγκίσκος

Προσευχή με μετανάστες, στην Καθολική Εκκλησία Τιμίου Σταυρού, στην Κύπρο, τέλεσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Πάπας Φραγκίσκος.

Στην διάρκεια της προσευχής του, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στο ναό και ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κύπρο με αυτή τη συνάντηση προσευχής.

Στις 9 το πρωί του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα η αποχαιρετιστήρια τελετή του Πάπα, παρόντος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Ο Πάπας αναχωρεί αύριο στις 09.15 για την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσκεψη Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα: Τα μέτρα της Άστυνομίας

Λέσβος: Ο Πάπας Φραγκίσκος έρχεται στις 5 Δεκεμβρίου

Ηράκλειο: Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στην Πλατεία Ελευθερίας (Φωτογραφίες)

ESPA BANNER