Ειδήσεις

Ελλάδα

Μειώνεται η ύλη στα μαθήματα της Α΄ Λυκείου γιατί... δεν προλαβαίνουν

Σε μείωση της ύλης της Α΄ Λυκείου προχωρεί το υπουργείο Παιδείας, καθώς οι καθηγητές πολλών σχολείων -και κυρίως εκείνων που ξεκίνησαν τη σχολική χρονιά με ελλείψεις εκπαιδευτικών- δεν έχουν τα χρονικά περιθώρια να καλύψουν όλη την εξεταστέα ύλη. Και αυτό, διότι από φέτος τα θέματα στις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ Λυκείου θα τεθούν και από τράπεζα θεμάτων, και άρα η εξεταστέα ύλη θα πρέπει να είναι ενιαία για όλα τα σχολεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση των σχολείων -για να μη χαθεί χρόνος, έγινε νωρίτερα από τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως-, για όλα τα μαθήματα πλην της Πολιτικής Παιδείας η εξεταστέα ύλη θα καλύπτει έως και τα 2/3 της διδακτέας. Η απόφαση ελήφθη καθώς από φέτος θα ισχύσει νέο σύστημα προαγωγικών εξετάσεων. Σε κάθε μάθημα το 50% των θεμάτων θα επιλέγεται από τον διδάσκοντα και το υπόλοιπο 50% θα κληρώνεται από τράπεζα θεμάτων, ενώ ο βαθμός της φετινής Α΄ Λυκείου θα συνυπολογιστεί για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2016. Εως και πέρυσι, ο καθηγητής κάθε μαθήματος επέλεγε τα θέματα καθώς ήξερε τη διδαχθείσα ύλη, τους ρυθμούς αφομοίωσης της οποίας προσάρμοζε ανάλογα με το επίπεδο των μαθητών. Βέβαια, η εξεταστέα ύλη δεν μπορούσε να είναι μικρότερη των 2/3 της διδακτέας.

«Ο αγώνας δρόμου για την κάλυψη της ύλης στα σχολεία ξεκίνησε. Το πρόβλημα είναι ότι το υπουργείο Παιδείας δεν παρακολουθεί την εξέλιξη της ύλης στα σχολεία, όπως κάνει στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου από την αρχή της χρονιάς. Ετσι, αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει την πορεία διδασκαλίας της ύλης και τα τυχόν προβλήματα από ελλείψεις καθηγητών», τόνισε ο εκπαιδευτικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης.

Από την άλλη, το υπουργείο πρέπει να επισπεύσει την οργάνωση της τράπεζας θεμάτων. Οπως ανέφερε  ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Σωτήρης Γκλαβάς, την προσεχή εβδομάδα θα δημοσιοποιηθεί πρόσκληση προς τους εκπαιδευτικούς για να προτείνουν θέματα για την τράπεζα θεμάτων. «Το υπουργείο Παιδείας δεν ενδιαφέρεται για τα μαθήματα που χάνονται λόγω της δικής του ευθύνης, δεν απαντά πώς θα αναπληρωθούν τα μαθήματα όταν τον Δεκέμβριο του 2013 υπήρχαν πάνω από 2.000 κενά εκπαιδευτικών, δεν απαντά πώς θα αναπληρωθούν τα μαθήματα στις κατηργημένες ειδικότητες των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ όπου χιλιάδες ώρες δεν πραγματοποιήθηκαν», ανέφερε η ΟΛΜΕ.

 

πηγή:Καθημερινή

 

Ελλάδα

Μυτιλήνη: Ελεύθερη μετά τη νοσηλεία της η Αφγανή που αυτοπυρπολήθηκε

πρόσφυγες

Ελεύθερη αφέθηκε σήμερα μετά την απολογία της, η 26χρονη Αφγανή πρόσφυγας η οποία την περασμένη Κυριακή αυτοπυρπολήθηκε μέσα στη σκηνή που διέμενε στον καταυλισμό του προσωρινού ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.

Η Αφγανή, έγκυος στον όγδοο μήνα της κύησης και μητέρα άλλων δυο μικρών παιδιών, αφέθηκε ελεύθερη με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα και με μόνο περιοριστικό όρο, αυτόν της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η γυναίκα, αναγνωρισμένη πρόσφυγας, επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη με την οικογένεια της την προπερασμένη Τετάρτη με προορισμό τη Γερμανία. Της έγινε όμως γνωστό, την τελευταία στιγμή, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης της.

Το πρωί της περασμένης Κυριακής έβγαλε τα παιδιά της από τη σκηνή και αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενη. Μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου νοσηλευόταν φρουρούμενη μέχρι και σήμερα.

Ειδήσεις σήμερα 

Παπαευαγγέλου: ανησυχία για τις μεταλλάξεις και τις νέες εστίες κορωνοϊού (Βίντεο)

Λιγνάδης: Γιατί ανακρίτρια και εισαγγελέας είπαν «όχι» στο βραχιολάκι

Κορωνοϊός: Σύσκεψη Χαρδαλιά - Τσιόδρα με τους 13 Περιφερειάρχες