Ειδήσεις

Ελλάδα

Κλήσεις σε απολογία για τους πρώτους 9 κατηγορούμενους, πρώην στελέχη των ΕΑΣ, για κακουργηματική απιστία

Σε απολογία για κακουργηματικού βαθμού απιστία, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καλεί ο ανακριτής Διαφθοράς εννέα πρώην στελέχη της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Τα κατηγορητήρια που έχουν σχηματιστεί σε βάρος των εννέα πρώην μελών Διοικήσεων της εταιρείας, οι οποίοι αποτελούν την πρώτη ομάδα που καλείται σε απολογία (καθώς οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι τουλάχιστον 19) αφορούν τα στοιχεία έρευνας των Εισαγγελέων Διαφθοράς για κακή οικονομική διαχείριση στα ΕΑΣ επί περίπου μία επταετία και μέχρι το 2010, που φέρεται να προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο που υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Οι πρώτοι εννέα κατηγορούμενοι που θα βρεθούν ενώπιον του Ανακριτή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, πρώην πρόεδροι και μέλη των ΔΣ των ΕΑΣ μέχρι το 2006.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, που χειρίζεται ο ανακριτής Διαφθοράς , οι υπεύθυνοι της εταιρείας φέρονται να χορηγούσαν σε υπαλλήλους που αποχωρούσαν λόγω συνταξιοδότησης αποζημιώσεις που έφθαναν έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις προβλεπόμενες στο νόμο περί Εταιρειών Κοινής Ωφέλειας που ορίζει πλαφόν 15 χιλιάδων ευρώ .

Στους υπευθύνους της εταιρείας καταλογίζεται πως είχαν επιτρέψει να χορηγηθούν αποζημιώσεις που έφθασαν σε κάποιες περιπτώσεις και τις 80.000 ευρώ , δαπάνες που, κατά την δικογραφία, φαίνεται να προκάλεσε στην επιχείρηση ζημιά τουλάχιστον 11 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα στη δικογραφία για την υπόθεση αναφέρεται πως οι κατηγορούμενοι είχαν συνάψει συμφωνία για ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική με κόστος για τα ΕΑΣ πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που καταβλήθηκαν το 2010 από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι κατηγορούμενοι όταν κλήθηκαν σε ανωμοτί κατάθεση από Επίκουρο Εισαγγελέα Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο, που διενέργησε την έρευνα, φέρονται να αρνήθηκαν πως έχουν παρανομήσει ισχυριζόμενοι πως η ΕΑΣ δεν ανήκει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και ως εκ τούτου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση της πλαφόν στις αποζημιώσεις.

Κατά τις δικαστικές αρχές ο ισχυρισμός αυτός δεν ευσταθεί, καθώς με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ,από το 2006, η ΕΑΣ κατατάχθηκε στις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας.

 

Ελλάδα

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη μετρό: Ποινική δίωξη για κακούργημα στους δύο ανήλικους

ανηλικοι συλληφθεντες

Ποινική δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη σε βαθμό κακουργήματος και για απείθεια, καθώς αρνήθηκαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα άσκησε ο εισαγγελέας Ανηλίκων σε βάρος των δύο αδελφών, ηλικίας 15 και 17 ετών, για τον άγριο ξυλοδαρμό του σταθμάρχη στο Μετρό της Ομόνοιας.

Παράλληλα ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του ειδικού φρουρού, ο οποίος, όπως προέκυψε από τις έρευνες, αν και γνώριζε την εμπλοκή των δύο συλληφθέντων στο ξυλοδαρμό του σταθμάρχη, δεν ενημέρωσε, ως όφειλε τις αρμόδιες αρχές. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για υπόθαλψη και παράβαση καθήκοντος.

Και οι τρεις κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον ανακριτή, από τον οποίον αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία για να απολογηθούν.

Κατά την προσαγωγή τους στον εισαγγελέα οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις αν και ρωτήθηκαν από τους δημοσιογράφους αν έχουν μετανιώσει για την πράξη τους ή αν έχουν να πουν κάτι στο θύμα, τον 53χρονο σταθμάρχη του Μετρό.

Ειδήσεις σήμερα

Λιανεμπόριο - Παπαθανάσης: Επιστροφή στο click away εάν υπάρξει συνωστισμός

Κορωνοϊός - Λαϊκές Αγορές: Τι αλλάζει από Δευτέρα – Ποια είδη επανέρχονται

Lockdown - Βατόπουλος: Αν πάει καλά το λιανεμπόριο, θα εξετάσουμε και την εστίαση