Ειδήσεις

Ελλάδα

ΚΙΠΑΝ: Όχι στην μετατροπή των Πανεπιστημίων σε απλά εξεταστικά κέντρα

Σε καμιά χώρα -που σέβεται τον εαυτό της και επιτυγχάνει τους αναπτυξιακούς της στόχους- δεν μετατράπηκαν τα Πανεπιστήμια, σταδιακά αλλά σταθερά, σε απλά εξεταστικά κέντρα και δομές απομείωσης των ρυθμών αύξησης των ποσοστών ανεργίας στη νέα γενιά!

Το καμπανάκι του κινδύνου χτυπάει η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ) στη Κυβέρνηση με επιστολή που απήφθυνε στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο αναφορικά με τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ.

Παρά την τραγική μείωση που έχουν υποστεί οι προϋπολογισμοί των Πανεπιστημίων τα τελευταία δύο χρόνια σε ποσοστό που από το 2009 υπερβαίνει το 50%,  τις σημαντικά μειωμένες προσλήψεις καθηγητών και την εφαρμογή της διαθεσιμότητας του διοικητικού προσωπικού, εξαγγέλλεται από το Υπουργείο Παιδείας αύξηση του αριθμού εισακτέων στις Σχολές Θετικών Επιστημών και στις Πολυτεχνικές Σχολές.

Τα Πανεπιστήμια σε ολόκληρη την επικράτεια λειτουργούν οριακά και με πολλές αντιξοότητες ως προς την ικανότητά τους να παρέχουν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου: Οι φοιτητές και φοιτήτριες που εισάγονται σε Σχολές γρήγορα συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός καθηγητών, δεν υπάρχουν στοιχειωδώς επαρκείς υποδομές αντίστοιχες του αριθμού των εισαχθέντων, δεν διεξάγονται κρίσιμα μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών και δεν εκτελείται ο αναγκαίος αριθμός εργαστηρίων λόγω έλλειψης τεχνικού και διδακτικού προσωπικού.

Τα Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο αποτελούν μοχλό ανάπτυξης, αρκεί να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως πραγματικά Πανεπιστήμια: ως χώροι στους οποίους οι καθηγητές έχουν όλες τις προϋποθέσεις να διεξάγουν διδασκαλία και έρευνα υψηλού επιπέδου, ως χώροι με επαρκείς σύγχρονες υποδομές στους οποίους καταγράφεται ορθολογική αναλογία διδασκομένων – διδασκόντων, επιτρέποντας στους φοιτητές να έχουν ουσιαστική αλληλεπίδραση με το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό.

Μάλιστα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, «Σε όσες  χώρες έχει επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη, αυτό έγινε χάρη στη χρηματοδότηση της έρευνας, την ενίσχυση της καινοτομίας, τη βελτίωση της εκπαίδευσης, την αναβάθμιση της ουσιαστικής Παιδείας.» 

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Γώγος: Κανένα δεδομένο που να δείχνει πως το εμβόλιο επηρεάζει την γονιμότητα

χαράλαμπος γώγος

Απόλυτα σαφής ήταν ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος υποστήριξε ότι «το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα

Απαντώντας στο θέμα για τις έγκυες γυναίκες, ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι η εγκυμοσύνη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID, άρα ο εμβολιασμός είναι ωφέλιμος ενώ αναφερόμενος στο θέμα της γονιμότητας είπε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο δεδομένο».

Ο κ. Γώγος, τόνισε ότι δε χρειάζεται να πάρει κάποιος προληπτικά κάποιο φάρμακο, ωστόσο ορισμένες ειδικές κατηγορίες πολιτών με χρόνια προβλήματα, όπως πχ θρομβοφιλία, χρειάζεται να συνεννοηθούν με τον γιατρό που τους παρακολουθεί.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σε συνέντευξή του  τόνισε ότι δε χρειάζεται να πάρει κάποιος προληπτικά κάποιο φάρμακο, ωστόσο ορισμένες ειδικές κατηγορίες πολιτών με χρόνια προβλήματα, όπως πχ θρομβοφιλία, χρειάζεται να συνεννοηθούν με τον γιατρό που τους παρακολουθεί.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κρήτη- κορωνοϊός: 48 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: 1.428 νέα κρούσματα, 728 διασωληνωμένοι, 51 θάνατοι

Κορωνοϊός - Κομισιόν: Δεν ανανέωσε την παραγγελία για εμβόλια της AstraZeneca μετά τον Ιούνιο