Ειδήσεις

Ελλάδα

Κινητοποιήσεις αγροτών σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα

Συνεχίζονται σήμερα οι αγροτικές κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα, δύο ημέρες πριν το πανελλαδικό μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στην Αθήνα. 

Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης θα πραγματοποιήσουν αγρότες από τα μπλόκα των Πράσινων Φαναριών, των Βασιλικών και των Μουδανιών, όπως γνωστοποίησε το μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων, Γρηγόρης Παπαθεοδώρου. Η πομπή αναμένεται να ξεκινήσει από τα Πράσινα Φανάρια στις 11 το πρωί. 

Οι αγρότες στον κόμβο της Κουλούρας έχουν κανονίσει να συναντηθούν το απόγευμα με βουλευτές όλων των κομμάτων της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να συζητήσουν τι μπορεί να γίνει και να ανατραπεί η «λαθεμένη πολιτική που πάει να εφαρμοστεί», όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ημαθίας, Κώστας Λιολιόπουλος, μέλος της «Πρωτοβουλίας». Στη σύσκεψη αυτή πρόκειται να συμμετέχουν και αγρότες από το μπλόκο των Μαλγάρων.

Στην Πέλλα οι αγρότες πρωτίστως προετοιμάζονται για το παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ -σύμφωνα με το μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων Χρήστο Καμτζή, εντός της ημέρας θα πραγματοποιούν συμβολικούς αποκλεισμούς των οδοστρωμάτων στα μπλόκα στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου, στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου, αλλά και στην Αλμωπία.

Οι σερραίοι αγρότες της Μαυροθάλασσας πρόκειται να μεταβούν στο μπλόκο της Δράμας, προκειμένου να στηρίξουν τους συναδέλφους τους στην σημερινή κινητοποίηση. Άλλοι αγρότες των Σερρών δεν αποκλείεται να αποσύρουν τα τρακτέρ τους από τις πλατείες των χωριών, όπου τα έχουν παρατεταγμένα και να συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη, προκειμένου να αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι.

Οι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποιούν πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο των περιοχών τους, με στόχο να ενημερώσουν τους πολίτες για τα αιτήματά τους. Μάλιστα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης θα κλείσει στις 11 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι μπλόκα έχουν στηθεί και στον κόμβο Χρυσούπολης στην παλαιά εθνική οδό Καβάλας- Ξάνθης και στον κόμβο Αμυγδαλεώνα στον δήμο Καβάλας.

Οι αγρότες του Έβρου παραμένουν στα μπλόκα σε Ορεστιάδα, Φέρρες και Κορνοφωλιά.

Αγρότες της Βοιωτίας μαζί με συναδέλφους τους απο την ευρύτερη περιοχή πρόκειται αύριο να κλείσουν το δρόμο συμβολικά στα μπλόκα του Κάστρου και της Ανθήλης επί της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 2.30 μ.μ., σύμφωνα με το μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων, Γιάννη Βάγκο.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ. Ζητούν, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

πηγή: ΑΜΠΕ

Ελλάδα

Εμπορικά κέντρα και κατάργηση click inside: Σήμερα αποφασίζει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων

λιανεμπόριο άνοιγμα καταστηματων

Το θέμα της επαναλειτουργίας των εμπορικών κέντρων εξετάζουν για άλλη μία φορά στην σημερινή συνεδρίασή τους οι λοιμωξιολόγοι με το υπουργείο Ανάπτυξης να έχει προτείνει για ακόμη μία φορά το άνοιγμα τους από την Μεγάλη Δευτέρα.

Η πρόθεση του υπουργείο είναι διατυπωμένη πολλάκις από τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έχει επισημάνει πως με την αναστολή της λειτουργίας τους δημιουργείται πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού από την στιγμή που λειτουργεί το λιανεμπόριο. Τις προηγούμενες εβδομάδες οι επιστήμονες είχαν απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο ενώ και στον οδικό χάρτη που ανακοινώθηκε για την χαλάρωση των μέτρων του lockdown δεν έγινε κάποια αναφορά.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες οι επιστήμονες είναι κοντά στο να δώσουν το «ΟΚ» για να επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα με τις όποιες ανακοινώσεις να γίνονται σήμερα κατά την τακτική ενημέρωση.

Άλλο ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει τους λοιμωξιολόγους είναι και το click inside το οποίο έχει ζητηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης να καταργηθεί από την στιγμή που είναι διαθέσιμο το εργαλείο των self tests στο λιανεμπόριο. Παρά το γεγονός πως το προηγούμενο διάστημα και αυτό το ενδεχόμενο είχε απορριφθεί από τους επιστήμονες, στην σημερινή συνεδρίαση είναι πιθανόν να το επιτρέψουν. Οι προβλέψεις ωστόσο δεν είναι ασφαλείς, καθώς οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν πως ήδη έχουν κάνει τολμηρά βήματα, λαμβάνοντας υπόψιν την κόπωση των πολιτών και δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν τυχόν επιδείνωση της κατάστασης.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90.1» σημείωσε: «Η θέση μας ήταν ήδη αποτυπωμένη από τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Έχουμε ήδη αποστείλει στην επιτροπή, ξανά, την εισήγησή μας για την επανεκκίνηση και αυτών των χώρων».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν την Μεγάλη Εβδομάδα, απάντησε: «Το επιθυμούμε. Επιθυμούμε να ανοίξουν, αφενός για να υπάρχει μια διασπορά του κόσμου και να μην βρεθούμε όλοι μαζί σε κεντρικές οδούς, άρα να υπάρξει μια διασπορά, άρα να μειώσεις τις συνθήκες συγχρωτισμού, και από την άλλη πρέπει να επαναλειτουργήσουν και αυτές οι επιχειρήσεις γιατί έχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, έχουν επίσης τεράστια πάγια και έξοδα για τη συντήρηση τους και είναι επενδύσεις που έγιναν στη χώρακαι οι οποίες πρέπει να βρουν και αυτές τον τρόπο να αποκτήσουν το εισόδημα το οποίο έχουν χάσει».
 
ειδησεις σημερα 

Νέα Σμύρνη: 35χρονος επιτέθηκε σε μαθήτριες Λυκείου και προσπάθησε να τις κακοποιήσει (vid)

Κορωνοϊός: Πώς θα σταματήσει η ΕΛ.ΑΣ τις εξορμήσεις εκτός Νομού το Πάσχα

Ινδία: Νεκροί 13 ασθενείς με κορωνοϊό μετά από φωτιά σε νοσοκομείο