Ειδήσεις

Ελλάδα

Ισπανία: Ήθελαν να κάψουν τόνους χασίς ενώ ήταν εν πλω στη Μεσόγειο

Έμποροι ναρκωτικών προσπάθησαν να εξαφανίσουν, καίγοντάς τους, περισσότερους από 10 τόνους χασίς που μετέφεραν με ένα αλιευτικό πλοίο στα ανοιχτά της θάλασσας της Μεσογείου προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να τα κατασχέσουν οι αρχές, ανακοίνωσαν σήμερα οι τελωνειακές αρχές της Ισπανίας.

Σε συνεργασία με την αστυνομία της Πορτογαλίας και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης της Ισπανίας, οι τελωνειακοί προχώρησαν στη «σύλληψη ενός αλιευτικού πλοίου υπό σημαία Πορτογαλίας που μετέφερε μια ποσότητα χασίς που αναμένεται να διευκρινιστεί και η οποία θα μπορούσε να ανέρχεται μεταξύ των 10 και των 15 τόνων» επισήμαναν σε ένα δελτίο τύπου.

Η επιχείρηση διεξήχθη χθες, στη Μεσόγειο, σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων νότια της Αλμερία, μιας πόλης στις νοτιοανατολικές ακτές της Ισπανίας.

«Τη στιγμή της προσέγγισης τα μέλη του πληρώματος του αλιευτικού προκάλεσαν έκρηξη βάζοντας φωτιά σε ένα μπιτόνι βενζίνης προκειμένου να κάψουν το πλοίο και να εξαφανίσουν τα ναρκωτικά που μετέφεραν» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι πράκτορες ωστόσο κατάφεραν να σβήσουν την φωτιά στο πλοίο, το Eiskos, μήκους 24 μέτρων.

Τα 10 μέλη του πληρώματος –5 υπήκοοι Πορτογαλίας, 2 υπήκοοι Σενεγάλης, 1 υπήκοος Ισπανίας, 1 υπήκοος Γουινέας και 1 υπήκοος Γκάνας– συνελήφθησαν. Οι δύο εξ αυτών τραυματίστηκαν στην φωτιά.

Η φωτιά που ξέσπασε περιπλέκει το έργο των τελωνειακών καθώς προσπαθούν ακόμα να καθορίσουν την ακριβή ποσότητα των ναρκωτικών που μεταφέρονταν.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ανάκρισης, το σκάφος επρόκειτο να ακολουθήσει τη «διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου» που χρησιμοποιούν «οργανώσεις που εδρεύουν στις χώρες της βόρειας Αφρικής» προκειμένου να μεταφέρει το χασίς προς κάποια από «τις χώρες που βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο».

Ελλάδα

Ζώα συντροφιάς: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για το νέο πλαίσιο προστασίας τους

Φυλάκιση και πρόστιμο σε όσους εγκαταλείπουν ζώα στους δρόμους του Ηρακλείου

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης βρίσκεται πλέον το νέο πλαίσιο σχετικά με την ευζωία των ζώων συντροφιάς.

Σημειώνεται πως παρότι το σχέδιο νόμου, όταν εισήχθη στη Βουλή, δεν περιείχε πρόβλεψη για την παράσταση των φιλοζωικών σωματείων προς υποστήριξη της κατηγορίας (όπως ίσχυε μέχρι σήμερα δυνάμει του άρθρου 20 ν. 4039/2012), μετά από παρέμβαση της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και φιλοζωικών οργανώσεων.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, συμπεριέλαβε διάταξη κατά την οποία στις δίκες κακοποίησης ζώων συντροφιάς, μπορεί να παρίσταται αυτοτελώς και κάθε φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιείται σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο και είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, ανεξάρτητα αν έχει υποστεί περιουσιακή ζημία, προς υποστήριξη της κατηγορίας (άρθρο 34 παρ. 7 ν. 4830/2021).

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, όχι τόσο διότι διασώζεται δικηγορική ύλη, όσο κυρίως γιατί η (δια συνηγόρου) παράσταση των φιλοζωικών σωματείων στις δίκες κακοποίησης ζώων συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης και την προστασία των ζώων, ιδίως όταν παρουσιάζονται φαινόμενα κακοποίησης εναντίον τους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΔΕ προς Τσιάρα: Παρατηρήσεις στο ν/σχ για την ανασυγκρότηση της ΕΣΔΙ

Τρίκαλα: 67χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος από τον γιο του

Κορωνοϊός - Δίπλωμα οδήγησης: Ακριβότερο 150 ευρώ για τους ανεμβολίαστους

ESPA BANNER