Ειδήσεις

Ελλάδα

Θεόδωρος Μουστάκας: Ο Έλληνας φυσικός με τα 62 διπλώματα ευρεσιτεχνίας

Ο Θεόδωρος Μουστάκας είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Το 1964 ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Αποφασίζει να συνεχίσει για μεταπτυχιακό στην Αμερική. Το 1974 έλαβε μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Columbia. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Harvard και στο Εργαστήριο Exxon Corporate Research Laboratory.

Το 1987 προσλαμβάνεται από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης ως καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, όπου και παραμένει έκτοτε. Επίσης διατελεί καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής αλλά και στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών. Η έρευνα του κ. Μουστάκα έχει βοηθήσει σημαντικά σε θέματα που αφορούν οπτικο-ηλεκτρονικά υλικά και συσκευές, συμπεριλαμβανομένων ημιαγωγών νιτριδίου, άμορφους ημιαγωγούς, III-V ενώσεων, λεπτές ταινίες διαμαντιού και μεταλλικά πολλαπλά στρώματα.

Έχει κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αρκετές ανακαλύψεις του, αριθμούν τις 62 μάλιστα πατέντες, μεταξύ των οποίων την λεπτή μεμβράνη νιτρίδιου του γαλλίου, η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή κινητών και τάμπλετ γνωστής εταιρείας με την οποία βρίσκεται σε διαμάχη, αποτελεί δική του ανακάλυψη και είναι κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Νοέμβριο του 1997 (T. D. Moustakas «Highly Insulating monocrystalline Gallium Nitride Thin Films», US Patent No. 5,686,738 – Nov. 11, 1997). Είναι μέλος της Αμερικανικής Κοινότητας Φυσικών και της Ηλεκτροχημικής Κοινότητας.

Του έχει απονεμηθεί τιμητικό διδακτορικό πτυχίο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενώ έλαβε το 2010 το MBE Innovator Award, το βραβείο Καινοτομίας της Επιταξίας Μοριακής Δέσμης (Molecular Beam Epitaxy), ένα βραβείο που μόλις 8 άτομα έχουν λάβει, αν υπόλογίσουμε και τον καθηγητή Μουστάκα. Πρόκειται λοιπόν, για ένα βραβείο που λαμβάνει μόνο η ελίτ του επιστημονικού κόσμου. Το 2011 λαμβάνει το Διακεκριμένο Βραβείο Μελετητή του Boston University. Το 2012 εκλέγεται ως μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Εφευρετών. Το 2013 λαμβάνει το βραβείο του ερευνητή της χρονιάς στο Boston University. Έχει εκδώσει 8 βιβλία ενώ έχει δημοσιεύσει 338 επιστημονικά άρθρα. 

Πηγή: ellines.com

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Από 1η Νοεμβρίου η «σχολική κάρτα» για τα δημόσια σχολεία

σχολείο

Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 τίθεται σε λειτουργία για τις δημόσιες σχολικές μονάδες η πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών. Χάρη στο edupass.gov.gr, o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής. Στην πλατφόρμα ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr και η διαδικασία έκδοσης της Σχολικής Κάρτας για COVID-19. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την σχολική κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

Επισημαίνεται ότι το self–test που πρέπει να δηλωθεί στις 28-29/10/2021 από τους γονείς/κηδεμόνες μαθητών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες  θα δηλωθεί -για τελευταία φορά- στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Υπόχρεοι υποβολής στην πλατφόρμα edupass.gov.gr δήλωσης συμμετοχής με φυσική παρουσία στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες σχολικές μονάδες είναι: (α) οι μαθητές/τριες, (β) το εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), (γ) κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων της δημόσιας εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»), όπως για παράδειγμα φοιτητές/τριες που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη σχολική μονάδα.

Οι υπόχρεοι ή οι γονείς/κηδεμόνες των υπόχρεων εισέρχονται στην πλατφόρμα και δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους της σχολικής μονάδας, ζητώντας να αποστέλλεται στη θυρίδα της σχολικής μονάδας τους η κατάστασή τους.

Α) Σε περίπτωση που οι υπόχρεοι έχουν εμβολιασθεί ή που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει μία μόνο φορά και

Β) σε περίπτωση που υπόχρεοι υποβάλλονται σε διαγνωστικό (rapid/PCR) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), η δήλωση πρέπει να γίνεται όσες φορές απαιτείται από το εκάστοτε ισχύον πλαίσιο, π.χ. για τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η αντίστοιχη δήλωση στο edupass.gov.gr πρέπει να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το edupass.gov.gr σε πρώτη φάση ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και στόχος του είναι να συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η νέα πλατφόρμα συνιστά αποτέλεσμα της συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είναι προσβάσιμη από το gov.gr. Υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ η άντληση των στοιχείων πραγματοποιείται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την ΗΔΙΚΑ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κρήτη: Ο κρατούμενος πήρε άδεια και έγινε ...καπνός

Ηράκλειο - σεισμούς: Βουλευτές ζητούν τη δημιουργία Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων

Σεισμός - σχολεία: Λυόμενα και εργασίες αποκατάστασης στα "πληγωμένα" κτίρια

 

ESPA BANNER